fbpx

Grekiska öar: Naxos

Vi minns inte så mycket från vårt besök på Naxos, som var sista stopp på vår minibåtluff 2010. Vi kom med båt från Santorini, vi for vidare till Heraklion på Kreta efter bara ett par nätter. Det var inghet fel på Naxos. Men vi var inte i bästa skick och det kom att färrga vår upplevelse av ön.

Här hittar du listan över alla öar som är med i den här serien.

Vi bodde förstås i ett billigt hyresrum i byn. Vi minns ruinen av Apollos tempel, som stod på en liten klippa i hamnen, förbunden med en pir. Själva byn såg ut som små grekiska hamnstäder brukar, med vita 60-talshus längs kajen och äldre hus som klättrade uppför klippan bakom. Efter att ha kommit från Santorini, som ser ut som ett vykort, framstod Naxos som ganska alldagligt. När vi nu, nästan 30 år senare, sitter och försöker minnas är det inte många bilder som framträder på näthinnan.

Det fanns något tilltalande med ön, så långt minns vi. Hit gick inga charterresor, priserna var rimliga, människorna var vänliga. Det var rätt mycket ”gamla Grekland”, i synnerhet efter besöket på lyxön Santorini och charterorterna runt Chania.

Två år senare öppnade flygplatsen och allt skulle förändras. När jag nu tittar på Google Maps slås jag av hur mycket som finns på ön som inte fanns där när vi besökte den för 29 år sedan. Äventyrsbad, all inclusive-hotell, lyxresorts och annat har vuxit upp, men enligt vänner som nyligen besökte Naxos har ön mycket kvar av sin gamla charm.

Vi tog en skruttig buss till andra sidan ön och badade vid en halvbra strand. Vi åt middag på en taverna och pratade med ägaren om våra försök att hitta bra vin i Grekland. Han lovade att vi skulle älska det vin han serverade. Det gjorde vi inte. Det skulle ta 23 år innan vi första gången drack riktigt bra grekiskt vin.

Efter en dag på Naxos slog ohälsan till. Hustrun fick feber och hosta, så hon fick ligga och sova på ett liggunderlag i hamnen, medan vi väntade på båten. Den nattliga båtresan till Heraklion och den långa bussresan tillbaka till Chania fick minnet av Naxos att, något orättvist, färgas av våra negativa upplevelser.

Så är det ofta och det är värt att tänka på när man läser recensioner. Någon har en fantastiskt bra kväll på en restaurang som egentligen har medioker mat och service. Någon blir magsjuk efter att ha ätit en fantastisk middag. Subjektiva upplevelser omvandlas till förment objektiva omdömen. När jag läser gästrecensioner från ställen jag själv har besökt slås jag ofta av hur annorlunda andra har upplevt stället.

Väl tillbaka i Chania hittade vi ett enkelt rum i Gamla stan, rasade i säng och sov resten av dagen. När vi vaknade hade jag fått hosta och feber.

Naxos är en ö som det är mycket möjligt att vi återvänder till, eftersom den har båtförbindelse med Kreta. Tyvärr måste vi ta oss till Heraklion, vilket för oss innebär två timmar extra resa i vardera riktningen. Det går faktiskt betydligt fortare att flyga via Aten.

John Göransson

Jag driver företaget Myt och Verklighet Kommunikation.

2 reaktioner till “Grekiska öar: Naxos

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: