fbpx

Lagar, regler och normer i Grekland

Loading...
Loading...

När du är i Grekland är du delvis också i Sverige. Många lagar och regler gäller på EU-nivå och om du är från Sverige eller ett annat EU-land så omfattas du av dessa lagar och regler, i vilket EU-land du än befinner dig.

Däremot kan lagarna tillämpas väldigt olika. Under dem finns ett system av normer och de skiljer sig en hel del från vad vi är vana vid. Läs det här så minskar risken att du gör bort dig.


Många lagar och regler stiftas fortfarande på nationell nivå; vad som är tillåtet i ett EU-land kan vara förbjudet i ett annat, och vice versa. Vad gäller Grekland är det ändå rätt praktiskt att utgå från att lagarna ser ut på ungefär samma sätt som hemma. Är det förbjudet i Sverige, utgå från att det är förbjudet även i Grekland. Det som är tillåtet i Sverige är som regel också tillåtet i Grekland (undantagen kommer senare).

Här kommer de vanligaste frågorna, och svaren på dem:

Behöver jag pass?

Om du är medborgare i Sverige eller ett annat Schengenland behöver du inget pass för att resa in i Grekland. Däremot måste du kunna styrka din identitet för att komma ombord på planet och passet är en giltig identitetshandling i hela Schengen. Det nationella ID-kortet, som också utfärdas av polismyndigheten, fungerar också som ID-handling i hela Schengen. Jag brukar ta med båda och förvara passet i den grekiska bostaden, ifall jag skulle bli av med mitt ID-kort. Jag har också fotograferat mitt ID-kort och har bilden sparad i min mobil, samt i molnet. Förklaringen finns i nästa stycke.

nationelltid
Med ett sådant här klarar du dig i Grekland.

Om du blir av med ditt pass eller ID-kort i Grekland ska du vända dig till polisen och göra en anmälan. En kopia av den anmälan kan du använda för att ta dig ombord på planet när du ska hem. Men du måste kunna visa någonting med ditt namn och ditt fotografi på vid incheckning och ombordstigning. Här kommer den sparade bilden i mobiltelefonen till användning. Detta är en väldigt dyrköpt kunskap för mig. Jag tappade en gång mitt ID-kort på Kreta, vilket ledde till att jag blev kvar ett dygn extra och tvingades köpa en ny flygbiljett med två mellanlandningar, varav sex timmar i Düsseldorf på trettondagen.

Vad händer om jag blir sjuk i Grekland?

Om du råkar ut för ett olycksfall eller blir akut sjuk ska du ringa 112, det numret fungerar i hela Europa och är alltid gratis.

Du tar med dig din svenska sjukförsäkring till Grekland, så du har rätt till vård på samma villkor som grekerna. Det är viktigt att du har med dig ditt svenska sjukförsäkringskort, som du beställer från Försäkringskassan. Har du inget så kan du beställa det här. Om du inte har det finns risken att du måste betala på plats för att begära ersättning från Försäkringskassan när du kommer hem. Det kan bli väldigt dyrt.

eu-kort-sjukforsakring
Ha alltid ett sådant här i plånboken.

De grekiska reglerna skiljer sig från de svenska, men det är oftast inte dyrare. Tänk på att sjukvården i Grekland, efter tio år av kris, är körd i botten, så förvänta dig inte att vården håller samma standard som hemma. Men alla kommer att göra sitt bästa, även med de begränsade resurser de har.

Läs mer om att bli sjuk inom EU här.

Kan jag få ut min receptbelagda medicin i Grekland?

Om du inte ska vara borta länge så rekommenderar jag att du tar med dig medicin så att du klarar dig hela resan. Om du säger till din läkare så brukar hen kunna skriva ut så att det räcker. Annars har du rätt att ta ut din receptbelagda medicin i Grekland. Men det förutsätter att den säljs i Grekland och det är inte säkert. Prata med din läkare innan du åker. Och tänk på att du ska ha med dig ett recept på papper, eftersom Grekland inte har samma system för e-recept som vi. Mer information kan du hitta här.

Vad är receptfritt i Grekland?

Huvudregeln är att sådant som är receptfritt i Sverige också är det i Grekland och tvärtom. Det enda jag känner till att man kan köpa över disk på apotek i Grekland som inte finns i Sverige är sprutor, kanyler och 96-procentig sprit.

Fram till 2018 gick det att köpa antibiotika utan recept på grekiska apotek. Det är inte längre lagligt. Tyvärr är det månmga apotek som struntar i det, vilket gör Grekland till ett av de länder som har störst problem med resistenta bakterier. Köp inte antibiotika i Grekland om du inte har ett recept!

SAMSUNG CSC
Det är sällan långt till Apoteket. Foto: John Göransson.

Är mitt körkort giltigt i Grekland?

Ja, ditt svenska körkort är lika giltigt i Grekland som i Sverige. Om du inte tänker bosätta dig i Grekland så behöver du inte bekymra dig.

Kan jag ta med mig min bil till Grekland?

Ja, visst kan du det. Men jag råder dig att ta med den hem. Om du vill sälja bilen i Grekland eller tänker registrera den i Grekland så blir det genast väldigt krångligt. Tänk också på att det inte finns någon EU-standard för försäkringsvillkoren, så kolla med ditt försäkringsbolag innan du bilar till Grekland.

Mer om körkort och bilar i EU kan du läsa här.

Vilka konsumentreättigheter har jag i Grekland?

Konsumentskyddet är reglerat i EU-direktiv, så du har samma rättigheter om du köper exempelvis en mobiltelefon i Grekland som i Sverige. Men det kan bli krångligare, förstås.

Om du lämnar butiken utan kvitto kan du dömas till böter, eftersom det anses främja skatteflykt. Du kan också få böta om du köper piratkopierade produkter. Här kan du läsa mer om dina rättigheter som konsument i EU.

Vilka alkohoregler gäller i Grekland?

Grekiska regler för bruk och försäljning av alkohol är väldigt liberala. Ta den svenska alkoholreglerna och vänd dem uppochner, så får du de grekiska. Några exempel:

 • Alla som är över 18 år får köpa alkohol och i realiteten är det väldigt lätt att få tag på alkohol även för den som är yngre.
 • I princip vem som helst kan få tillstånd att sälja alkohol, i princip när och var som helst. Vill du ha tag på en flaska vin klockan fyra på morgonen är det som regel inga problem. Det finns alltid en öppen bar, om du inte är i en liten by.
 • Ägare och personal på grekiska barer tar ofta en drink med gästerna. Du kan bjuda din bartender på en drink, hen bjuder ofta gästerna på drinkar. Detta är totalt förbjudet i Sverige.
 • Om du tyckte vinet var gott på restaurangen så kan du köpa med dig en flaska, oftast få du rabatt. Också förbjudet i Sverige.
 • Gränsen för rattonykterhet går vid 0,5 promille. Tyvärr är många som inte bryr sig, vilket är huvudorsaken till de många dödsfallen i trafiken. Räkna med att de flesta du möter på vägarna på nätterna är påverkade av alkohol eller något annat.
dav
Huset bjuder på en omgång shots. Foto: John Göransson.

Hur du hanterar denna frihet är upp till dig. Till skillnad mot i Sverige är det ingen som moraliserar över dina alkoholvanor, de är din ensak så länge du sköter dig och betalar för dig. Alkoholism är nog ungefär lika vanligt som i Sverige, men det är både lättare, billigare och roligare att vara alkoholist i Grekland, så länge du inte beter dig illa.

Var får jag röka?

Lagarna för var man får och inte får röka är väldigt lika dem vi har i Sverige, eftersom det ligger ett EU-direktiv till grund för dem. Trotsar du rökförbudet kan du få böta 100 euro. Däremot har grekerna ännu inte sprängt ljudvallen genom att förbjuda rökning på uteserveringar. Alla platser inomhus utom privata hem har rökförbud. Extra böter blir det om du röker där det finns barn. Röker du i en bil som det sitter barn i så blir det riktigt dyrt.

I realiteten har det hittills varit få som har efterlevt förbudet, folk har rökt på som tidigare. Den nya regering som tillträdde sommaren 2019 inledde en offensiv i slutet av 2019, den börjar faktiskt få effekt.

Kan jag köpa piratkopior?

Lagstiftningen ser ut som i Sverige, eftersom det finns tvingande EU-direktiv. För några år sedan var det väldigt lätt att hitta piratkopior av märkeskläder, solglasögon, sprit, videofilmer, CD-skivor och annat.

Det är det inte längre. EU och de resursstarka företag som drabbas av piraterna har länge retat sig på de grekiska myndigheternas undfallenhet och tvingat fram skärpningar. Numera är det betydligt ovanligare, även om en del butiker fortfarande har falska Lacoste-tröjor under disken och gautuförsäljare fortfarande säljer piratkopierade DVD-filmer. Det går fortfarande att köpa bälten som det står ”Calvin Klein” på. Frågan är vart man ska ta vägen för att någon ska bli imponerad av ett sådant. Nordkorea?

Är narkotika lagligt?

Nej, det är det inte. Narkotikabruk, i synnerhet cannabis, är ganska utbrett i Grekland. Cannabis har odlats och använts i landet sedan antiken. De etniska greker som kom från Turkiet efter första världskriget tog med sig vanan att röka cannabis och sedan dess har bruket varit djupt rotat i det grekiska samhället. i Kalamata och på Kreta odlas stora kvantiteter cannabis (olagligt) för exportmarknaden.

Cannabis

Trots att cannabisrökning är så vanligt i Grekland ser du sällan någon som röker cannabis. Grekerna är väldigt försiktiga med detta och passar sig väldigt noga för att bli upptäckta, i synnerhet i mindre samhällen.

Cannabis för medicnskt bruk är numera legaliserat i Grekland. Det är också så kallad industrihampa, en variant av cannabis som innehåller väldigt lite av den verksamma substansen THC.

Den cannabis som framkallar rus är olaglig, utom för medicinskt bruk. Men innehav för personligt bruk är avkriminaliserat sedan några år, vilket gör att Grekland numera är ett av Europas mest cannabisliberala länder.

Även om det numera säljs ”cannabis” (industrihampa) i livsmedelsbutiker så ska du inte tro att Grekland är det nya Holland. Den innehåller obetydliga mängder THC, den kemikalie som framkallar rus. I stället innehåller den CBD, som anses ha medicinska egenskaper.

Den som blir tagen av polisen med en mindre kvantitet cannabis ”för personligt bruk” slipper straff. Att något är avkriminaliserat innebär att det fortfarande är olagligt men att det finns en uttalad praxis som gör att man inte blir åtalad eller dömd. Den som ertappas med större kvantiteter, försäljning eller tyngre narkotika kan däremot räkna med ett långt fängelsestraff.

Annan narkotika

Om annat narkotikabruk än cannabis ingår i din livsstil så råder jag dig att vara extremt försiktig i Grekland. Visst finns det människor som använder narkotika, men risken att åka fast är inte obetydlig och straffen är hårda.

Sex och sexualitet

Grekland har fortfarande en väldigt konservativ syn på sex, även om den har luckrats upp en del på senare år. Det finns lagar mot diskriminering på grund av kön och sexuell läggning och de lagarna används.

Bada aldrig naken utanför de särskilda nakenstränder som finns i Grekland. Greker kan bli väldigt upprörda över sådana ”oanständigheter”, dessutom kan du bli tagen av polisen. Extra anständig ska man vara i eller nära kyrkor, kloster och andra heliga platser. Det finns gott om sådana i Grekland.

Greker kan vara ganska frispråkiga och skämta om sex och sexualitet, men det finns koder för vad som är lämpligt, så det enklaste som utlänning är att ligga lågt. Bara för att ordet ”malakka” (onanist) är ett av Greklands vanligaste ord innebär det inte att du kan använda det hur som helst.

Att ragga och bli uppraggad

Könsrollerna är ofta traditionella och tjejer som har många tillfälliga förbindelser stämplas lätt som ”lösaktiga”. För män är det däremot meriterande att förföra många kvinnor (utom någons dotter, syster eller mamma, det ska du passa dig väldigt noga för). På landsbygden finns fortfarande inslag av hederskultur och arrangerade äktenskap.

Otrohet är ganska vanligt i Grekland, i synnerhet är det män som hoppar över skaklarna. Bli inte förvånad om den där trevlige mannen som stöter på dig är gift och har två barn, oavsett vad du själv har för kön. Många homo- och bisexuella lever dubelliv.

Huvudregeln i Grekland är samma som i Sverige: vuxna människor har rätt att bestämma över sitt eget sexliv. Så vill du träffa någon, för en semesterflirt eller en livslång relation – lycka till! Tänk bara på att sköta det hela lite diskret.

Prostitution

Prostitution är lagligt och i viss mån reglerat i Grekland. Är man över 18 har man rätt att prostituera sig och det finns ingen sexköpslag. Den reglerade prostitutionen bedrivs i statligt ägda bordeller, som kallas studios. Kvinnorna som arbetar där måste vara över 18, får inte ha några sexuellt överförda sjukdomar, inte missbruka droger och måste vara mentalt friska. Bordellerna drivs ofta av före detta prostituerade.

Krisen har gjort att många desperata kvinnor säljer sina kroppar och från de ännu fattigare grannländerna strömmar det in ännu fler som lever på prostitution. Man räknar med att det finns omkring 1 000 ”reglerade” prostituerade och minst 20 000 ”oreglerade” prostituerade i Grekland.

Kan man vara gay i Grekland?

Många homosexuella i Grekland är kvar i garderoben och även om enkönade par numera kan registrera partnerskap och ta emot fosterbarn så är det en lång resa kvar. Men resan pågår och nu går det fort. Prideparader genomförs sedan några år i fyra städer i Grekland (Aten, Thessaloniki, Patras och Heraklion) och 2020 hålls Europride i Thessaloniki. Sedan i mars 2018 är det också lagligt att byta juridiskt kön i Grekland, även utan kirurgisk könskorrigering. Men även om lagstiftningen är bra, så innebär det inte att attityderna hos gemene man har hängt med i utvecklingen.

Den ortodoxa kyrkans starka ställning i Grekland innebär att homofobi fortfarande är en folksjukdom. Om du är äldre, minns hur det var i Sverige i slutet på 70-talet, då Diana Ross sjöng ”I’m Coming Out” och After Dark gjorde sin första show i Stockholm. Om du inte var det kan du läsa Jonas Gardells bok ”Torka aldrig tårar utan hanskar”.

Mitt råd till homosexuella som reser i Grekland är (tyvärr) att ta det försiktigt med kärleksbetygelser på offentliga platser, om ni befinner er utanför ovan nämnda platser. Ni vet förmodligen redan att det finns listor över ”Gay Friendly” hotell på Internet. Här är en av dem. Tråkigt nog tycker jag att det kan vara bra att kolla listan innan du bokar. Om du är gay tycker jag absolut att du ska resa All Exclusive och skippa charterresan. Risken finns att familjen som äger hotellet är religiös och anser att homosexualitet är en synd. Det finns rätt gott om fördomar bland svenska charterturister också.

Är greker rasister?

De flesta greker är stolta nationalister. Det har tyvärr en baksida. Många greker ser på andra kulturer på ett sätt som får Jimmie Åkesson att likna en centerpartist. Jag har hört vänner jag känner som upplysta och progressiva säga saker om muslimer, judar, svarta, albaner och andra som har fått mig att tappa hakan fullständigt.

Jag minns hur det var i Sverige på 70-talet och tänker att ett stillsamt ifrågasättande är bästa motmedlet. ”Men tror du verkligen at den finns en judisk bankirkonspiration? Det är en myt som i stort sett hela världen slutade tro på för många år sedan.”

Helg i Thessaloniki. Polisen rär väl förberedd. Foto: John Göransson.

Tyvärr finns det en del sanning bakom en del av grekernas etnocentricitet. Icke-greker är extremt överrepresenterade för vissa brottstyper, som narkotikabrott, egendomsbrott och sexualbrott. I ett land där sådana brott tidigare har varit ganska ovanliga väcker det förstås ont blod. En mycket tråkig konsekvens är att en stor del av poliskåren tidigare röstade på nazistpartiet Gyllene Gryning. Förhoppningsvis har de flesta kommit på bättre tankar nu.

Jag tror ändå inte att man som turist behöver oroa sig för att utsättas för rasism i Grekland, oavsett etnicitet, religion osv. Men förvänta dig ingen politisk korrekthet, sådant håller greker inte på med.

Det finns förstås gaybarer i Grekland. Aten, särskilt stadsdelen Gazi, Thessaloniki och flera av öarna, särskilt Mykonos och Lesbos, har mycket aktiva gayscener. Även i Chania finns ett par gaybarer.

Rånad eller bestulen

Om du blir rånad eller bestulen i Grekland ska du anmäla till polisen och till ditt försäkringsbolag. Glöm sedan alltihop och gå vidare. Precis som i Sverige är chansen att gärningsmannen grips och du får tillbaka det stulna väldigt liten. Du kan trösta dig med att risken att bli rånad eller bestulen i Grekland är mycket mindre än i Sverige.

Utsatt för vålds- eller sexualbrott

Om du mot alla odds blir utsatt för misshandel eller våldtäkt i Grekland ska du givetvis polisanmäla det. Du kan vara säker på att både polisen och allmänheten kommer att göra allt för att gärningsmannen ska gripas. En klen tröst är att risken att bli utsatt är mindre än hemma. Åtminstone vid samma berusningsnivå som hemma. Att ramla runt på stan ensam och packad är lika farligt i Grekland som i Sverige. Om man gör det på Omonia i Aten kan man vara rätt säker på att råka illa ut.

Tyvärr finns det människor som drar sig till de turistorter dit unga människor reser för att festa, i avsikt att begå brott. Ytterligare ett skäl att resa All Exclusive – då är det lätt att undvika sådana resmål. Vilka det är har jag berättat i inlägget ”Turisterna och spriten”.

Parkering

Greker, i synnerhet kretensare, är ett notoriskt felparkerande folk. På de flesta håll finns inga parkeringsvakter. Det är polisen som hanterar detta och poliser har annat att göra. Om du åker dit kan det bli dyrt. Du kan dessutom få bilen bortbogserad.

Ibland får jag för mig att ta kameran och fotografera de värsta parkeringssyndarna. Efter tre minuter och tio foton brukar jag – eller min fru om hon är med – tröttna. Korsningar, trottoarer, rondeller, gågator, portvalv… ingenting är heligt.

dav
Två bilar på gågatan. Foto: John Göransson.

Lagar som ”alla” bryter mot

Förutom trafikregler finns det en mängd lagar som folk i allmänhet struntar i. Rökförbud har tills nyligen varit en sådan lag (det verkar som om offensiven får effekt), en annan är förbudet mot nedskräpning på allmän plats. Lagar som reglerar byggande och stadsplanering struntar många i och det är rätt välkänt att skattemoralen är ganska låg.

Restaurangägare har ofta betydligt fler bord på uteserveringen än de betalar hyra för. Att ha åtta bord i stället för två på uterserveringen på populära turistorter ökar intäkterna så dramatiskt att det är värt risken att bli bötfälld. Samma sak gäller på stränderna, där solstolsuthyrare ofta brer ut sig långt utanför den yta de hyr av kommunen.

Det finns samtidigt lagar som är helt otidsenliga men som man ska akta sig för att bryta mot. Det pågår ofta ett lågintensivt krig mellan olika näringsidkare, mellan grannar och andra som manar till försiktighet. ”Alla” bryter mot lagen men om man blir ovän med någon så kan plötsligt polisen hälsa på.

En av två polisbilar på Antikyhtera, som har drygt 20 invånare. Foto: John Göransson.

Skvaller

Greker är ett skvallrande folk. De älska att prata om icke närvarande personer. Samtidigt är vänskap en stark drivkraft, så man skyddar sina vänner från skadligt skvaller. Är din kompis homosexuell? Berätta det inte för någon som inte redan vet; hen kanske inte har kommit ut för sina föräldrar. Röker din granne cannabis? Prata inte om det, hen kan ha en fiende som går till polisen för att jävlas.

Om du rotar dig på en plats, utgå från att folk skvallrar om dig. Det bästa är att vara så öppen som möjligt. Om du går nerför gatan med en stor säck, visa grannarna vad du har i säcken. Annars komer de att diskutera och spekulera om vad det var i säcken. Kommer vänner eller släktingar och hälsar på? Presentera dem för grannarna, annars kan de få för sig saker som att du har skaffat hyresgäster eller att du har en affär.

5 reaktioner till “Lagar, regler och normer i Grekland

 • Pingback: Bra och mindre bra nyheter från Grekland - Grekland All Exclusive

 • Pingback: Allt om priser och pengar i Grekland, uppdaterad december 2019 - Grekland All Exclusive

 • 1 oktober, 2019 kl. 10:01
  Permalink

  Jag har bosatt mig i en liten by i Halkidiki och älskar att alla vet vem jag är och vad jag gör. Känner mig aldrig ensam. Känner att din artikel är rakt på och sann.

  Svar
 • 10 juni, 2019 kl. 11:40
  Permalink

  En lärorik o trevlig information.

  Svar
 • 9 juni, 2019 kl. 22:52
  Permalink

  Har bott här i Loutraki ett år nu, efter att varit turist i 35 år. Behöver nog ett år till som bofast för att inse att alla vet vad jag gör hela tiden… Tar emot allt skäll och ser glad ut, jag är ju ”deras svenska”. Är göteborgare, så ibland är det tufft. Från 1,5 miljoner till 10 000 (på vintern), föredrar att åldras här, kommer aldrig att bli funnen halvrutten. Om ingen sett mej på några dagar kommer dom rusande, eller skickar 1000 SMS. Älskar dom!

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: