fbpx

Kris är möjlighet

Loading...

Denna artikel från mars 2018 uppdaterades i september 2019. Ibland händer saker snabbt i Grekland.

När Sverige hamnade i kris i början av 90-talet fanns det många som pratade om krisens möjligheter. I den vevan lanserades påståendet att kris och möjlighet är samma ord på kinesiska. Det var givetvis högoktanigt corporate bullshit och följaktligen var det länge sedan jag hörde någon påstå det. I tider där alarmism är mycket mer säljande än optimism så har satsen kris = möjlighet blivit lite bortglömd. Flyktingkrisen måste sluta med katastrof, Trumps presidentskap kommer att leda till kärnvapenkrig och sociala medier kommer att förstöra demokratin.

Visst finns det anledning att oroas. Men påståendet att kriser skapar möjligheter är fortfarande lika sant.  Det ser jag dagligen när jag besöker Grekland, Europas mest krisdrabbade land. Skuldkris, flyktingkris, nazister i parlamentet, maoister i regeringen… Kan det gå annat än åt helvete? Ja faktiskt. Här är några exempel från Kreta:

Bryggeriet Cretan Brewery, som utan att låna en spänn på banken har inlett ett segertåg på ön med gott iskallt fatöl och befriat en stor del av alla barer och restauranger från storbryggeriernas blaskiga tyranni. Bryggeriet har också ett besökscenter som växer i pouläritet.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Vinmakaren Manousaki’s, som visar att det går att göra viner i världsklass på en plats som tidigare mest producerat billiga bulkviner, som inte ens ansågs värda att tappa på flaska, än mindre att dricka ur glas med fot. På vingården finns också en populär restaurang.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Restausangen Salis, som visar att det går att laga gourmetmat av kretensiska råvaror och att det går att locka såväl lokalbefolkning som turister med innovativ matlagning, en spännande vinkällare och bra service. Salis expanderar nu med bland annat en brewpub.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Baren Bohème, som inte bara har tagit till sig det allra bästa från den globala dryckeskonsten utan också skapar egna smaker av lokala råvor och exporterar trender och koncept till resten av världen. Samma ägare har nu öppnat ett nytt ställe oanför stan, med det välfunna namnet Carte Postale. Det är lika bra som Bohéme och har dessutom en hänförande utsikt över Chania. Perfekt för solnedgången!

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Hotellet Hanim Lounge & Studios, som tar upp kampen med Airbnb genom att erbjuda lyxiga rum till budgetpris och en service så personlig att det är som att bo hemma hos någon som man faktiskt vill vara gäst hos, samtidigt som man känner sig välkommen som gäst, inte bara en inkomstkälla.

hanim
Foto från hotellets hemsida

Hamburgerbaren Sam Burgers, som serverar de bästa hamburgarna jag har ätit någonstans och vars inredning är en replica av en amerikansk deli från 60-talet. Givietvis med en stor andel lokalproducerat. Sam har tyvärr redan flyttat verksamheten till större lokaler i Aten, jag ska se om jag kan hitta honom nästa gång jag kommer dit.

dav
Foto: John Göransson

Det roliga med de här sex exemplen är att de alla drivs av eldsjälar med djupa lokala rötter. Turistindustrin växte länge med turistifierade koncept, ofta drivna av britter, tyskar och skandinaver. Drinkarna hette saker som  ”Sex on the Beach” och ”Orgasm”, det serverades Filet Mignon (nåja) med gräddig sås. Men nu är det bondsöner och -döttrar, hemvändande emigranter, kreativa studenter och andra som står för idéerna.

Pengarna kommer från eget sparande, lån från släkt och vänner eller helt enkelt från intäkterna av den organiskt växande verksamheten. Börja i liten skala, investera allt i tillväxt. Bankerna lånar inte ut pengar. Uppdatering september 2019: Bankernas inlåningsräntor har nu sjunkit till en nivå som gör det möjligt för dem att låna ut pengar igen. Låt oss hoppas att de gör det, men denna gång till hållbara affärsidéer och inte som förra gången, till bilar och konsumtion.

Eftersom Grekland hade valutarestriktioner mellan 2015 och 2019 var det svårt att importera. Nödvändighetens dygd – att basera allt på lokala råvaror och göra det mesta själv, visade sig vara ett försäljningsargument. Omgivningen har börjat förstå att Kreta inte bara har vackert väder och fina stränder utan också frukt, grönsaker, fisk, ägg, ost, honung, kryddor, vatten, och vin i absolut världsklass. Så nu byts melanomjägarna mot hedonister, hipsters och andra som jagar upplevelser snarare än pigment.

Om Grekland inte förmår lyfta sig från sol- och badresmålsstadiet till något annat så kommer det att sluta illa. Många turistmål, som Mykonos och Santorini, är redan kraftigt överbefolkade och ”mer av samma” fungerar inte längre. Landets intäkt per turist minskade fram till 2018, samtidigt som antalet turister ökade. När denna artikel uppdateras i september 2019 ser det ut som om trenden är bruten. Antaler turister har minskat, intäkterna har ökat. Det är goda nyheter!

Mina hjältar Yannis, Rena, Alexandra, Mihalis, Dimitris, Afshin och de andra är givetvis glada att turisterna kommer. Men gemensamt för dem är att de har produkter och affärsmodeller som fungerar även utan turister. De flesta av dem har också fler än tio anställda, något som är mycket ovanligt i Grekland, som domineras av fåmansföretag och har skyhög arbetslöshet.

Att två av de här sex företagen drivs av kvinnor är rätt anmärkningsvärt. Vi talar om Grekland, landet där bara 20 procent av parlamentsledamöterna är kvinnor. De flesta av dem är unga. Alexandra Manousaki har lett familjens vingård sedan hon var 23. Dimistris, delägare i Bohème, var intr mycket äldre.

Struntar i politiken

En annan sak de har gemensamt är att de struntar i politiken. De har inga förhoppningar om att politikerna ska lösa några problem åt dem, tvärtom utgår de från att politikerna kommer att skapa problem för dem. Visst kan vinmakaren tycka att det är absurt att behöva betala alkoholskatt i två länder när hon exporterar vin inom EU. Visst kan krögaren tycka att det är stöld när staten lägger skatt på själva skatten. Men det är mer som dåligt väder. Man får fokusera på det som går att förändra. Om det leder till att en flaska grekiskt vin som säljs på systemet i Stockholm blir 30 spänn dyrare än en italiensk flaska i samma prisklass så får man se till att vinet är så bra att det är värt 30 spänn mer. Visst kan de bli irriterade på att det går att vinna konkurrensfördelar genom att mygla och ta genvägar. Men mina hjältar ställer sig inte med plakat och skriker i egen sak, som så många andra näringsidkare i Grekland brukar göra. De vattnar i stället sina plantor och blir ännu bättre.

Mina hjältar har inte alltid fötts med två tomma händer. En av dem har en pappa i USA som är stenrik. En annan kommer från en av Kretas äldsta handelsfamiljer, En tredje äger flera restauranger och har ett framgångsrikt jordbruksföretag. Det som gör dem till hjältar i mina ögon är att de inte satsar på ”mer av samma” utan på vad en ny generation av greker och greklandsresenärer länge har saknat: kvaliteten, kreativiteten och nyfikenheten. Många av dem de anställer har fötts med två tomma händer. Kanske är det de och deras barn som blir nästa generation av grekiska företagare?

One thought on “Kris är möjlighet

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: