fbpx

Ny grekisk film: Miraklet i Sargassohavet

Loading...
Loading...

Grekland All Exclusive har tittat på en ny grekisk film. Den heter Miraklet i Sargassohavet och är raka motsatsen till reklam för Greklandsturism.

Ramhandlingen är till synes enkel: En kvinnlig polis som vägrar att ljuga för att sätta dit en misstänkt vänsterterrorist blir förvisad till jobbet som polischef i den lilla staden Messolonghi, där hon och hennes son vantrivs oerhört. Ett dödsfall inträffar som verkar vara ett självmord, hon bestämmer sig för att ta reda på vad som hände.

Den lilla staden Messolonghi i Västra Grekland är känt för två saker: Ålar och avgotaraho, torkad rom från fisken gråmulte. Staden är också känd för sin heroiska kamp mot turkarna, som trots en lång belägring och stort manuellt överläge inte lyckades inta staden. Till slut tvingade svälten fram ett utbrytningsförsök och turkarna ställde till med massaker.

Lagunerna utanför Messolonghi. Foto: Shutterstock.

Flykten mot döden

Även Messolonghis ålar är kända för sin mirakulösa flykt, när de lämnar lagunerna och simmar 480 mil till Sargassohavet, utan att äta på vägen. Väl framme parar de sig, sedan dör de. De nyfödda ålynglen driver med havsströmmarna tillbaka till Europa. I Messolonghis grunda laguner fiskas de upp och blir mat eller flyr och simmar till Sargassohavet i ett evigt kretslopp.

En stor del av filmen kretsar kring de ogästvänliga lagunerna och ålfabrikerna. En av de kvinnliga fabriksarbetarna möter den deporterade polischefen under dramatiska former och sakta rullas en bild upp av ett mycket obehagligt samhälle, där en kvinna har hamnat mot sin vilja medan den andra, som är född i Messolonghi, försöker komma därifrån. De är båda lika instängda och utsatta som de människor som en gång belägrades av turkarna.

Filmen är otäck, blodig och innehåller explicita sexscener som inte är det minsta upphetsande, tvärtom. Ingen av karaktärerna väcker åskådarens sympatier. Alla utom polischefens tonårige son, agerar brutalt och själviskt. Den där polischefen vill ingen ha som chef knappast som mamma heller.

För fotot står svensken Pontus Sjövik. Han vann en Guldbagge 2014 för fotot i filmen ”Ömheten”. Det är också fotot som är den stora behållningen i den här filmen, tillsammans med huvudrollsinnehavaren Angeliki Papoulia, känd från filmen ”Dogtooth”, som nominerades till en Oscar för bästa utländska film 2011. Hon gestaltar väldigt övertygande en försupen, cynisk desillusionerad och elak polischef och mamma.

Trailer till filmen.

Så illa är det inte i Grekland!

Annars är filmen inte så bra. Om du väntar dig en massa vackra scener från Grekland ska du absolut inte se den. Här är allt fult och deprimerande från början till slut. Om du väntar dig att få veta något om det grekiska samhället lät du också bli besviken. Alla i filmen, utom polischefens son, är obehagliga och brutala på ett sätt som är svårt att känna igen. Visst döljer sig mycket skit under ytan i det grekiska samhället, men det här är mer en ond saga än ett försök att skildra verkligheten.

Om du vill se ett stycke modern filmkonst, långt från tuggummifilmer som ”Mamma Mia” och Tsatsikifilmerna, kan du se den här filmen, som släpps på DVD med svensk text av Njutafilms 20 januari. Den är också bra om du vill öva på din grekiska. Men du kommer inte att må så bra efteråt. Du kommer definitivt inte att vilja åka till Messolonghi på semester, om du inte är extremt intresserad av ålfiske. Jag ger filmen två ålar av fem möjliga. Om du vill se en film som jag ger fem ålar, se Dogtooth. Du kommer kanske att må lika dåligt efteråt, men du kommer att ha något viktigt att fundera på ett tag.

Se den här!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: