fbpx

Grekiska öar: Mykonos

Loading...

Det är mer än tio år sedan vi gjorde den här resan, som gick via Kea, Tinos, Mykonos och Astypalea till slutmålet Nisyros. Eftersom jag berättar om öarna i omvänd kronologisk ordning börjar jag med Mykonos. På Astypalea och Nisyros hade vi varit förut, så dem berättar jag om senare.

Vi hade mängder av förutfattade meningar om Mykonos. En partyö för ”airheads” från hela världen, som bara ville leva jetsetliv och bränna pengar, totalt ointresserade av Grekland. För mycket folk, för höga priser, för mycket skräp. Känt som en glam-gayscen. Det har vi inga problem med, men ett heteropar med en tolvårig son hade kanske inte så mycket att hämta där.

En del av våra fördomar kom på skam, andra infriades. Vi hade medvetet planerat rutten så att vi skulle slippa stanna över natten, i stället tog vi en båt som gick vidare till Astypalea mitt i natten.

Mykonos by. Foto Shutterstock.

Jag minns först besvikelsen när vi klev av båten. Hamnen låg flera kilometer från huvudbyn och vi fick vänta länge på bussen. Vägen till byn var riktigt dyster. När jag nu gör om resan i Google Street view finns det fler charmlösa vita hotellanläggningar längs vägen, men den ser fortfarande lika dyster ut.

Den lilla fiskebyn med samma namn som ön var däremot en angenäm överraskning. Nu förstod vi varför Mykonos en gång hade blivit så populärt. Gyttret av vita hus med blåa snickerier, de stenlagda gränderna, kyrkorna och den lilla fiskehamnen, där caféborden stod ända nere vid kajkanten.

Vi var där före midsommar, så den värsta rusningen hade inte börjat ännu. Men det var ändå trängsel på sina ställen och eftersom byn är väldigt liten, det är bara 500 meter från den ena ändan till den andra, var det ganska lätt att förstå hur det skulle bli i juli.

Visst var det en partyö redan då och visst märkes det att ön var en av få platser i Grekland där homosexuella kunde slippa garderoben. Men vår båt gick vid midnatt, så nattlivet hann aldrig komma igång, och vi fick aldrig se hur glamfolket festade loss. Visst var det dyrare än andra öar, men ingenting mot hur det skulle bli sedan.

Förra året landade nästan 500 000 utländska besökare på Mykonos flygplats, hälften av dem i juli och augusti. Lägg till 268 kryssningsfartyg, 100 av dem i juli och augusti och de drygt 400 000 passagerare som klev av färjorna i hamnen under tredje kvartalet 2018 så kan vi räkna ut att ön under högsäsongen 2018 tog emot omkring 800 000 besökare. Mykonos har 10 000 invånare.

Ett av årets nära 300 kryssningsfartyg har ankrat utanför byn. Foto: Shutterstock.

Så illa var det inte när vi var där och det är jag tacksam för. Sedan dess har turismen exploderat i hela Grekland, men med en stor koncentration till Mykonos, Santorini Kreta Korfu, Zakyntos och Halkidiki. Mykonos var dyrt redan då, det har blivit galet dyrt sedan dess.

Nåväl. Vi var glada att ha sett den vackra byn, jag hoppas att den har fått behålla sin skönhet. Når jag sveper över ön med Google Maps satellinvy och går runt lite i Street view ser jag hur tätt det är mellan de vitkalkade husen på hela ön och att de flesta ser ut att vara byggda efter vårt besök för ett drygt decennium sedan.

Trots alla nya hus är bostadsbristen på ön skriande och feriejobbarna kan få betala 10 000 i månaden för en säng i ett rum där det sover sex personer. Jag läser en artikel från 2017 av David Patrirakos i tidningen Politico. Lite fakta från hans besök:

  • På Mykonos kan du få syn på kändisar som Kim Kardashian och Usian Bolt, samt många halvkändisar från TV-serier och dokusåpor
  • Ett OK hotellrum kostar minst 10 000 kronor per natt
  • Att hyra en solstol på Nammos Beach kostar 600 kronor per dag
  • En enkel lunch kan kosta över 1000 kronor per person, plus drycker
  • Många byggnader är svartbyggen, men det lönar sig för ägarna att betala mellan 10 000 och 30 000 i veckan i böter.
  • Det kryllar av prostituerade och knarklangare på ön

Jag blev nyligen erbjuden att få låna en lyxvilla med pool på Mykonos alldeles gratis. Jag tror inte att vi kommer att anta erbjudandet.

4 thoughts on “Grekiska öar: Mykonos

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: