fbpx

Greklands regering griper in mot döden på Kretas vägar

Loading...

Nu har Greklands regering reagerat på att så många dör på Kretas vägar. En handlingsplan har satts i verket för att hejda utvecklingen. Under årets första sju månader dog 34 personer i trafikolyckor på Kreta, jämfört med 22 personer under hela 2018. Följ länkarna om du vill läsa mer om grekernas trafikvett och om grekernas inställning till alkohol i trafiken.

I Sverige dödades 136 personer i trafiken under januari-juli 2019. Det betyder 1,36 av 100 000 invånare, jämfört med 5,37 av 100 000 invånare på Kreta. Det innebär att det är fyra gånger större risk att dö i den kretensiska trafiken än i den svenska.

Farligast att köra på är den fortfarande ofärdiga norra huvudvägen mellan Heraklion i öster och Kissamos i väster. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis skriver på sitt Facebook-konto på måndagen att en “extraordinär handlingsplan” ska få stopp för utvecklingen.

Vice inrikesminister Lefteris Ekonomou (vänster) och premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Planen, som redan har satts i verket, innehåller bland annat följande:

  • Fler poliser i trafiken, i synnerhet under helger
  • Nolltolerans mot trafikförseelser, inga eftergifter tillåts (det är mycket vanligt att poliser ser mellan fingrarna på olika trafikbrott)
  • En styrka på 50 trafikpoliser ska rekryteras
  • Skolutbildning i trafikvett ska bli obligatorisk
  • En kampanj ska genomföras i lokala medier
  • Trafikdelare ska sättas upp längs de farligaste sträckorna på huvudvägen
  • Huvudvägen ska bli färdig

“Jag går personligen i god för att åtgärder mot trafikolyckorna på Kreta kommer att få högsta prioritet”, skriver Mitsotakis efter ett möte med vice inrikesminister Lefteris Economou.

Redan i söndags genomfördes en stor trafikrazzia på Kreta, där 47 polispatruller kontrollerade 1 317 fordon, skirver Mitsotakis.

Resultat: 151 rapporterades för att de körde MC utan hjälm, 87 för att de körde bil utan säkerhetsbälte, nio för att de körde med alkohol i kroppen och 333 för diverse andra förseelser. Det innebär att mer än 40 procent av de stoppade bröt mot lagen. Det kanske är dags att läsa den där artikeln om hur man reser i Grekland utan bil?

En genomgång av lokalpressen visar att augusti fortsätter i samma stil, med hittills fem döda rapporterade och flera svårt skakdade. Det är tio dagar kvar på månaden.

Kundvagn som cykelkärra. På Kretas vägar blir man sällan förvånad. Foto: John Göransson.

One thought on “Greklands regering griper in mot döden på Kretas vägar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: