fbpx

Är det slut med fri sjukvård på Greklandsresan?

Loading...
Loading...

Den nya regeringen i Grekland skramlar med vapnen för att få in mer pengar i statskassan. Nu får vi veta att den har avskaffat fri sjukvård för utlänningar och att utlänningar ska uppmanas att be om kvitto när de handlar i Grekland. Grekland All Exclusive reder ut begreppen, vi börjar med sjukvården:

Det har aldrig varit gratis med sjukvård för utlänningar, men många vårdinrättningar har helt enkelt struntat i att ta betalt. Nu har regeringen bestämt sig för att sätta stopp för detta ofog, som enligt en beräkning gjord 2014 kostar 50 miljoner Euro om året i uteblivna intäkter till statskassan. Sedan dess har turismen ökat, så det har sannolikt också notan för turisternas sjukvård gjort.

Hippokrates-sjukhuset på Kos. Där fick jag vård en gång för länge sedan. utan att betala.

Regeringen räknar med att en tredjedel av alla utlänningar som har sökt vård i Grekland aldrig har betalat en krona. Det är också vanligt att greker har sluppit betala. Eller rättare sagt: räkningen har ersatts med några sedlar i ett kuvert kallat “fakelaki” direkt till doktorn. Allt enligt denna enkla ekonomiska princip: Om du inte själv drabbas av kostnaden struntar du i att spara, om du inte själv får del av intäkten struntar du i att ta betalt.

För att förtydliga: Ingen lag har ändrats. Hälsoministeriet har skickat ett cirkulär till alla vårdinrättningar med instruktionen att nu ska alla utlänningar betala sina sjukhusräkningar, sedan får de begära ersättning av sina försäkringsbolag (där den svenska Försäkringskassan är en). Det blå EU-kortet, som du kan beställa från Försäkringskassan, ger dig rätt till vård på samma villkor som om du vore grekisk medborgare. Se till att ha det med dig när du reser, annars kan det bli dyrt. Givetvis är det också bra med en kompletterande reseförsäkring. Då slipper du ofta betala över huvud taget, eftersom försäkringsbolaget griper in direkt.

Den grekiska sjukvården anses allmänt vara ett svart hål i den grekiska ekonomin, mycket beroende på utbredd korruption som har skott läkare, läkemedelsföretag, apotekare och andra som befinner sig på strategiska positioner. Detta började Sryrizaregeringen ta itu med 2015, nu följer den nya regeringen upp med nya förhållningsorder. Om det kommer att lyckas återstår att se.

Två Gin Tonic, korrekt kvitto. Foto: John Göransson.

Så till kvittona. En del minns kanske debaclet från 2015, då Syrizaregeringen kom på att de skulle låta turisterna spionera på restauranger och butiker och ange dem som inte gav dem kvitto. Det väckte både munterhet och förstämning i ett land som befann sig i den djupaste ekonomiska krisen sedan krigsslutet. Skulle de nu skrämma bort sin största exportindustri, turisterna, genom att be dem spionera på grekerna?

Det glömdes förstås bort. I dag vet ändå de flesta att de inte bara har rätt utan faktiskt är skyldiga att be om kvitto överallt. Däremot vet de förmodligen inte att de inte behöver betala om de inte får kvitto.

Regeringens nya kvittokampanj.

Den nya regeringen ändrar inga lagar här heller. De drar igång en reklamkampanj på flygplatserna, där de uppmanar besökarna att be om kvitto, för att hjälpa Grekland. De visar också vad skillnaden är mellan ett äkta och ett falskt kvitto.

Inte heller denna gång handlar det om några nya lagar, bara om att inskärpa de gamla. Samtidigt berättar Ekathimerini att minst 40 procent av alla näringsidkare på turistorterna försöker komma undan atta betala skatt. De värsta historierna om skatteflykt brukar utspela sig på Mykonos. Nyligen hindrades skattemyndigheterna av säkerhetsvakter när de försökte stänga en av öns mest populära barer i fyra dagar på grund av skattebrott. Så småningom kom polisen till undsättning. Sedan 31 juli har två incidenter inträffat, där näringsidkare har misshandlat skatteinspektörer. I Rethymnon på Kreta blev två inspektörer angripna när de skulle kontrollera en lastbilsförare. I kustbyn Platanias nära Volos fick två inspektörer uppsöka sjukhus, den ena med bruten arm, sedan de överfallits av en pizzeriaägare, som sedan flydde från platsen.

En reaktion till “Är det slut med fri sjukvård på Greklandsresan?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: