fbpx

Är rattfylleri ett stort problem i Grekland? Ja!

De grekiska vägarna är en farlig plats att vistas på. Dels på grund av att många grekiska vägar är dåliga, men framför allt på grund av att många förare är dåliga förare. En av de främsta anledningarna är att många ger sig ut på vägarna med alkohol och andra berusningsmedel i kroppen. Jag har nu gått till botten med detta och konstaterar följande:

 • Acceptansen bland grekiska förare till att köra bil med alkohol i kroppen är högst i Europa (nästan 12 procent)
 • I Grekland är alkohol inblandad i 35 procent av alla trafikolyckor med dödlig utgång, i Sverige är det 19 procent
 • I Grekland dör fyra gånger fler människor i alkoholrelaterade trafikolyckor än i Sverige
 • I åldersgruppen 35-54 år är det fler dödade förare av motorfordon som har mer än 0,5 promille alkohol alkohol i blodet än som inte har det.
 • Nästan alla, 98 procent, av alla förare som dör i trafiken i Grekland är män

Innan vi går vidare

Bilarna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: John Göransson.

Jag har skrivit om det här förut i olika sammanhang, men ämnet är värt en egen artikel. Jag tänkte göra något jag inte brukar den här gången. Jag tänkte vara noga med att länka till alla mina källor. Normalt brukar journalister inte göra det. Vi nöjer oss med att säga saker som “det är uppenbart att”, “forskningen visar” och liknande. Visst anger vi källor, men vi lägger inte in fotnoter och länkar. Journalistik är inte Wikipedia. Att ha med länkar och fotnoter skrämmer bort läsarna, eftersom vi vill ha flyt när vi läser. Det gör också skrivprocessen mycket omständligare. Så detta är ett undantag från regeln. Om du tvivlar på en uppgift finns alltid Google. Eller fråga. “Har du någon källa till det?” är en acceptabel kommentar. “Du ljuger” är inte en acceptabel kommentar.

Det finns tre skäl till att jag gör ett undantag:

 1. Både i Facebookgruppen och på Facebooksidan som är kopplade till Grekland All Exclusive har det dykt upp människor som hävdar att jag inte har fakta bakom mina artiklar. Det handlar om människor med starka åsikter, som tror att jag sitter vid datorn och hittar på, trots att jag lägger mycket tid på research inför de flesta av mina artiklar (en del innehåller bara personliga erfarenheter och då framgår det).
 2. Artiklarna på greklandallexclusive.com har numera uppemot tusen läsare om dagen, så det känns viktigt att göra ett statement: Jag ägnar mig inte åt desinformation, jag ägnar mig åt information, om än utifrån ett personligt perspektiv. Visst driver jag en linje; att självständigt resande är bättre både för resenären och för Grekland. Men det gör jag med rejält med fakta på fötterna.
 3. Det haglar osanna påståenden om Grekland och Greker på Internet. Det har tagit mig många år att lära mig att se skillnaden mellan fakta, antaganden och lögner. Jag åker fortfarande dit ibland, då är jag ändå en journalist med högskoleutbildning, som har arbetat med kommunikation i mer än halva mitt liv. 

Läsarna ska helt enkelt kunna lita på Grekland All Exclusive. 

Bilen på bilden har ingenting att göra med innehållet i artikeln. Foto: John Göransson.
Booking.com

Med detta sagt är det dags att återvända till grekernas trafik- och alkoholvanor. Låt mig börja med mina egna erfarenheter.

Från Nisyros

Den lilla ön Nisyros hade två taxibilar. Båda hade ägare som var kända för sitt drickande. Den ena drev också en annan verksamhet, så honom såg man aldrig på barer och cafeer. Det var alltså hörsägen mer än empiri. Den andra såg vi ofta med ett glas vin, en ouzo eller en öl. Hon hade kört av vägen flera gånger med sin taxi, som tur var hade ingen dödats eller skadats.

Alla på ön som körde bil eller motorcykel gjorde det oavsett om de hade druckit alkohol eller ej. På de år vi tillbringade våra somrar där dog flera unga män i MC-olyckor, ännu fler blev skadade. Oftast inträffade dessa olyckor på natten, när de var på väg hem.

Jag åkte flera gånger med onyktra förare, jag brukade själv köra hem på min moped efter några öl. Några alkoholkontroller tror jag aldrig genomfördes.

Från Lesbos

I den lilla byn där vi bodde en sommar lärde vi känna några lokala ungdomar. Vi hängde tillsammans på tavernan och gick på klubb när tavernan stängde. Sedan drog hela gänget vidare till grannbyn för att fortsätta festa, i bil naturligtvis. Vi brukade vid det laget vara redo för sängen och hängde aldrig med.

En dag, efter en sen natt, berättade en av vännerna att han hade tvingats köra till stan tidigt på morgonen, en lång resa över bergen. En i gänget hade halkat på dansgolvet och skurit sig på glas. Han behövde sys. “Jag satt och stack mig i låret med en nål för att inte somna, berättade han.

Från Kreta

Eftersom detta är nutid och jag inte vill hänga ut vänner blir jag lite vag här. Men låt mig göra det enkelt genom att säga att väldigt många av våra vänner kör bil, MC eller moped hem från baren, oavsett vad klockan är och hur mycket de har druckit. Vi försöker säga åt dem att ta taxi eller buss. De håller med, men vanan är så djupt inrotad att det verkar omöjligt att bryta den. På Kreta genomförs faktiskt emellanåt trafikkontroller och vi har vänner som har blivit av med körkortet. De får tillbaka det efter några månader.

Bilen på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: John Göransson.

Värre är det med ungdomarna. En natt i somras när jag korsade en gata där det ligger flera stora utomhusklubbar såg jag flera unga, uppenbart berusade män på motorcyklar. De vinglade över vägen. De var så packade att de inte ens hade blivit insläppta på en klubb i Sverige.

En god vän berättade att en bekant bara några veckor tidigare hade dödats när han tidigt på morgonen var ute och rastade hunden. Föraren av bilen hade helt enkelt kört bredvid vägen.

Liknande historier kan jag berätta från andra ställen jag har varit på i Grekland. Den enda stad jag har varit i där jag aldrig träffade på någon som satte sig bakom ratten eller styret efter att ha druckit alkohol var Ioannina. Jag var å andra sidan där mindre än en vecka. Statistiken säger att regionen är en av de trafiksäkraste i Grekland.

För att summera: de flesta jag känner i Grekland tvekar inte att sätta sig bakom ratten eller styret efter att ha druckit alkohol. De anser att det är deras omdöme som avgör om de är kapabla att köra eller ej. Risken att åka fast är liten och om man åker fast så är det inte hela världen. Det låter som om jag bara umgås med alkoholister, men så är det inte.

Medierna

Dags att gå vidare. Nästa steg brukar vara att scanna medierna. De jag använder mest är Ekathimerini (engelska) och Chaniotika Nea (grekiska), men det finns många fler.

Polisbilen på bilden har ingenting med innehållet i artiklen att göra. Foto: John Göransson.

Medierna skriver inte så mycket om rattfylleri, men det förekommer. Ofta är det insändarskribenter som klagar på att så många unga dör i trafiken. I artiklar som handlar om dödsolyckor skriver man sällan om misstänkt rattfylleri, men slås av att så många dödsoffer är unga och att så många olyckor sker på natten eller tidigt på lördags- och söndagsmorgnar. Ett ganska typiskt exempel är när Ekathimerini skriver om en olycka där två människor dör och en blir svårt skadad. Jag översätter en del av texten:

“Enligt vittnen accelererade föraren sin bil, en grå Smart, för att hinna över innan det slog om till rött, när olyckan inträffade. Fordonet styrde av vägen och träffade två kvinnor nära en busshållplats. En av de två kvinnorna dödades omedelbart, medan den andra skadades svårt” “Fordonet träffade också en polis, som dog av sina skador.” “Obekräftade uppgifter säger att ytterligare två personer fick lindriga skador”. Vad tror du? Var föraren nykter?


Ibland rapporterar medierna om uppgifter som visar att grekerna är ett av de värsta länderna i världen när det handlar om rattfylleri. Ekathimerini skrev följande inför nyårsfirandet 2016:

“Grekiska rättsläkare uppmanar alla som är fordonsförare under helgerna att helt avstå från alkohol. Inför årets nyårsfirande skriver Greklands Rättssläkaresällskap att de lokala bårhusen alltid fylls med kropparna av unga människor vid denna tid på året.”

Bilden är tagen 01:17 på natten. Motorcyklarna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: John Göransson

Forskningen och statistiken

Det är svårt att hitta bra jämförande statistik över rattonykterhet. Vi tittar på EU:s trafiksäkerhetsråd, som har ansvaret för att minska rattfylleriet i medlemsländerna. I deras rapport från förra året kan vi bland annat läsa att det under 2014 (det senaste året då det finns siffror för Grekland) genomfördes 205 nykterhetskontroller per 1000 invånare i Sverige, i Grekland var siffran 166. I Sverige hade 0,6 procent druckit mer än tillåtet, i Grekland var det 1,6 procent, alltså nästan tre gånger fler. Med tanke på att promillegränsen i Sverige är 0,2 och i Grekland 0,5 är det rätt bestickande.

Men statistik över alkoholtester är ett trubbigt instrument. Det finns fyra strategier för att genomföra alkoholkontroller:

 1. Avskräckande syfte. Då ska kontrollerna vara så slumpmässiga som möjligt över tider och platser. Syftet är att föraren ska känna att risken att åka fast är så stor att hen avstår från alkohol. Här blir träffprocenten ganska låg. Sådana här kontroller är mycket vanliga i Sverige.
 2. Punktmarkering. Har samma syfte men är kopplat till en tid och plats. Ett bra exempel är när polisen alkotestar alla som kör av Finlandsfärjan. Här blir träffprocenten förstås högre.
 3. Misstanke. Polisen ser eller får tips om att någon är ute och kör påverkad. Här är träffprocenten väldigt hög.
 4. Efter olyckor. I Grekland ska alkotest genomföras efter alla olyckor med dödlig utgång, i Sverige görs alkotest efter alla olyckor där polis har tillkallats. 

Viktigare är att titta på olycksstatistiken. Då kan vi till att börja med kan vi konstatera att det finns ett extremt tydligt samband mellan alkohol och trafikolyckor. Så här skriver EU-kommissionen i ett uttalande:

“Omkring 25% av alla dödsolyckor på Europas vägar är alkoholrelaterade, samtidigt som bara 1% av alla körda kilometer i Europa körs av förare med en alkoholhalt i blodet på 0,5 promille eller mer. Ju mer alkohol i blodet, desto fler olyckor”.

Onyktra förare är alltså ett stort problem, om nu någon trodde något annat.

I en skrift från Trafikverket får jag veta att alkohol var inblandat i omkring 19 procent av alla dödliga trafikolyckor i Sverige förra året. I Sverige dog 324 personer i trafiken 2018. 19 procent av det är 62 döda. 

Jag hittade också en presentation, från 2018, från det europeiska trafiksäkerhetsrådet, som innehåller officiell statistik om trafikolyckor i Grekland. Den visar att det i Grekland dog 690 personer i trafiken 2018. Den senaste statistiken över andelen alkoholrelaterade dödsfall är från 2016 och då var det 35 procent. Om man tar 35 procent av 690 så får man 242. Det är alltså 180 personer, eller nästan fyra gånger fler, som, dör i alkoholrelaterade trafikolyckor i Grekland än i Sverige.

I presentationen syns också delar av en undersökning där bilister och motorcyklister i hela EU fick svara på frågor om sin inställning till alkohol och trafik. Slutsatser för Grekland, där drygt 800 personer ingick:

 • Acceptansen för att sätta sig bakom ratten/styret efter att ha druckit alkohol är högst i EU (11,8%)
 • Manliga förare mellan 35 och 54 år är oftast inblandade i alkoholrelaterade olyckor
 • 40% av alla förare som dog i trafiken med mer än 0,5 promille alkohol i blodet körde motorcykel

I rest my case.

Källor

http://www.ekathimerini.com/239792/article/ekathimerini/news/a-third-of-greeks-drive-under-influence-of-alcohol

https://etsc.eu/wp-content/uploads/The-Drink-driving-situation-in-Greece-George-Yannis-National-Technical-University-of-Athens.pdf

http://sciencenordic.com/why-do-norway-and-greece-have-radically-different-traffic-mortality-rates

http://www.ekathimerini.com/214932/article/ekathimerini/news/no-alcohol-for-drivers-say-greek-coroners

https://www.itf-oecd.org/sites/default/files/docs/alcohol-related-road-casualties-official-crash-statistics.pdf

https://etsc.eu/wp-content/uploads/report_reducing_drink_driving_final.pdf#targetText=The%20number%20of%20alcohol%20roadside,the%20EU%20(Table%202).

https://trafikverket.ineko.se/Files/sv-SE/12158/RelatedFiles/100331_Alkohol_droger_trafik_utg4_201406.pdf

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: