fbpx

Solsidan – husesyn i vårt hus på Kreta

Loading...
Loading...

Jag har tidigare berättat om vårt hus i Chania. Hur vi hittade det, hur vi köpte det och hur mycket vi älskar det. Nu tänkte jag berätta lite om hur vi har inrett och utrustat det. Det kanske finns en del tips här som kan vara användbara för nyblivna husägare.

Att äga ett hus är ett ständigt pågående projekt. Det blir aldrig färdigt. Visst, ibland kommer man hem till folk som tycks ha levt mycket försiktigt i sina hus. Där inget ser ut att ha ändras eller flyttats på decennier. Det är mycket ovanligt. Snarare brukar hus som aldrig har underhållits eller förändrats vara slitna och stökiga.

När vi köpte vårt hus var det helt färdigt, med möbler och lampor. Det fanns till och med sängkläder. Så det vi har tillfört är snarare kompletteringar och förbättringar.

Låt mig börja med att beskriva planlösningen, som är ganska typisk för de venetianska husen i Gamla Stan: Kök och dusch/WC i bottenvåningen, vardagsrum på mellanvåningen och sovrum på övervåningen. Den förra ägaren lät bygga ett badrum på övervåningen, en rätt ovanlig lyx. En smal trappa till taket, som vi använder ganska mycket. Det är vi rätt ensamma om.

Det viktigaste

Några av de viktigaste moderniteterna var redan på plats:

Anläggning för att värma vatten med solfångare spar pengar och är bra för miljön. Ibland tvingas vi  värma vatten med elpatron men det handlar bara on några dagar per år.

Bra uppvärmning är viktigt i grekiska hus, som ofta är dragiga och har enkelglas i alla fönster. Vi har element med infravärme, som gör att det snabbt blir varmt utan att dra onödigt mycket ström.

cof
Vi använder den så lite som möjligt. Men när det drar mot +40 är det bara att slå på den. Foto: John Göranson

Bra luftkonditionering är också viktigt. Jag drömmer om att kunna driva vår anläggning med solenergi och när vi kan tillbringa mer tid på Kreta är det dags att se över såväl uppvärmning som nerkylning, för att minska vårt klimatavtryck. Tyvärr har vi för lite tak för att kunna strömförsörja hela huset med solpaneler. Jag har däremot skjutit fast många meter tätningslist i dörrar och fönster. Trösklar är ett annat projekt, som tyvärr är lite mer komplicerat när dörrarna öppnas inåt.

En spishäll och ett kylskåp fanns också. Kylskåpet pajade härom året och glasskivan i spishällen hade en långsamt växande spricka, så i dag är båda utbytta. Den nya hällen har induktion och är riktigt trevlig att laga mat på.

IMG_20170713_150502_518
Räkmcka och iskall öl på taket, serverat på arvegods från Sverige. Foto: John Göransson.

När vi tog vårt hus i besittning tog vi med oss en massa ärvt porslin och andra saker. Det är rätt kul att duka med porslin från Gustavsberg i ett medeltidshus i Chania, med spetsglas från Lagerhaus till snapsen. Givetvis har vi också köpt en massa köksutrustning på plats. Det mesta kommer från Zagourakis på Miloggianni. Vi får alltid rabatt och ofta någon liten present i butiken, som är sprängfull med allt från plåtdunkar till osthyvlar. Likande butiker finns i nästan varenda stad i Grekland.

I julas tipsade grannen om en butik som säljer billiga saker till restauranger. Så nu har vi för ett par hundralappar skaffat en full uppsättning glas till vår lilla bar i vardagsrummet.

Det vi har haft mest otur med är rörmokare. Det har skapat en hel del problem. Ett läckande rör i badrummet på övervåningen resulterade i en rejäl vattenskada i vägg och golv/tak. En trasig WC-stol byttes ut mot en som också var trasig. Även duschkabinen på övervåningen och WC-stolen på nedervåningen har fått bytas ut. På sex år har vi alltså avverkat fyra WC-stolar, en duschkabin och ett tvättställ. Numera har vi en rätt bra rörmokare, som VVS-butiken Nikos Tsismenakis på Vouloudakion hjälpte oss att få kontakt med. Behöver du en rörmokare, leta efter en butik som har fullt med tvättställ och diskhoar uppställda på trottoaren. Finns över hela Grekland.

IMG_20150721_115011
Toastol nummer två på väg till containern. Bara två byten återstår. Foto: John Göransson

Vi har som tur är inte haft några stora problem med elektriciteten. Ett gott råd: köp aldrig elektisk utrustning i de där lågprisbutikerna som finns lite varstans i Grekland, eller på marknaden. Vi köpte ett grenuttag i en sådan butik och det var så vi lärde oss var husets huvudsäkring är placerad (vid elmätaren på utsidan). Vi lärde oss också att säkringen hade en fördröjning, så att den inte gick att slå på förrän efter några minuter. Det var kvällen innan vi skulle åka hem och här stod vi med ett strömlöst hus!

Ska vi ta en tur genom huset och kolla vad vi har gjort? Vi börjar i gränden utanför. Här ligger några trätrall från Ikea. Där får det precis plats ett litet bord och ett par stolar. Här sitter vi ofta. I gränden står våra cyklar när vi är hemma och här har vi en vattenutkastare. Kranen till den tar vi md oss in, annars bir vi bestulna på vatten. Gränden är också vårt gränssnitt mot grannarna. Vi målade om hela huset utvändigt för ett par år sedan.

Köket

I köket står det stora matbordet, med plats för åtta personer. Det fanns här när vi köpte huset. Till vänster finns en bänk där vi har espressomaskin, kaffekvarn, brödrost och en liten ugn. Bänken är måttbeställd från en snickerifirma på Selino. Den levererades mindre än ett dygn efter beställning och är helt fantastisk. Jag har fernissat den själv. Till vänster, under trappan, står den lilla men utmärkta tvättmaskinen från Samsung. Vi köpte den i Expertbutiken på Skalidi år 2013 och den är väldigt bra. Bredvid står luftavfuktaren, som vi beställde fån Mediamarkt samma år. Den har gått dag och natt sedan dess.

cof
Vår måttbeställda köksbänk. Under den står bordet vi har i gränden. Skivan är löstagbar. Foto: John Göransson.

Rakt fram köksavdelningen, med spishäll, diskbänk, kökskran och vask. Till vänster kylskåp, till höger städskrubb. Köksutrustningen speglar vår kärlek till matlagning och bakning. Här finns pastamaskin, sous vide, induktionshäll, stavmixer, våg och gudvet vad. Här har gjorts julskinka från grunden, hemgjord senap, gravad lax, knäckebröd och förstås en massa grekisk mat. I trappan sitter en stor fläkt, annars hade det varit omöjligt att stå vid spisen på sommaren. Ovanpå köksskåpen står ett par trådlösa högtalare från Sonos. Det är viktigt med musik!

SAMSUNG CSC
Köket, som det såg ut för sex år sedan. Foto: John Göransson.

Ovanför köksbordet hänger sedan i somras en jättestor taklampa av glas, som innehåller fem lampor från Ikea i Kungens Kurva, av märket Trådfri. De kan dimmas och de kan byta färgtemperatur med hjälp av en väggdimmer eller med en app. Eftersom köket ligger längst ner i en gränd och har norrläge så får vi in ganska lite dagsljus, i synnerhet på vintern. Därför är det viktigt att kunna dra på ordentligt med ljus. Lampan hittade vi i den utmärkta butiken Illum, långt ner på Kissamos Street. Givetvis finns det också belysning över köksbänkarna Till vår specialbeställda bänk har vi tagit med oss små riktbara LED-lampor från Ikea.

Längst in till höger på nedervåningen finns en liten skrubb med WC/dusch. Sedan vi hittade en inte lysande men habil rörmokare så har den fungerat utmärkt.

Vardagsrummet

Låt oss gå uppför den branta trappan till vardagsrummet. Här finns en bäddsoffa och ett soffbord som stod där när vi flyttade in. Det finns ingen anledning att byta ut dem. Vi har kompletterat med ett par stolar och ordnat lite andra sittplatser.

DJI-HDR
Sittplatser i vardagsrummet. Bra som arbetsplats eller för en dring vid öppna spisen. Foto: John Göransson

Eftersom vi ofta har gäster har vi försökt ordna lite avskildhet med hjälp av draperier. Ett draperi skärmar av trappan till sovrummet, ett annat är upphängt på en vajer som löper genom rummet. Sommarens projekt blir att måttbeställa säng och madrass som kan placeras under trappan, för att kunna ordna ett litet ”Harry Potter-rum” där.

I vardagsrummet finns de viktigaste påminnelserna om husets ålder och historia. Praktpjäsen är den stora öppna spisen, som numera eldas med etanol. Dessutom finns två djupa nischer (väggarna är 60 cm tjocka), där det en gång fanns dörrar. Hela området har ett system av dörrar och andra anordningar, för att invånarna skulle kunna fly undan fiender utan att tvingas ut på gatan. En skottglugg finns också, genom den har vi dragit kabeln till internetförbindelsen.

mde
Perfekt för en siesta. Foto: John Göransson.

Där, i nischen innanför trappan, har vi vår lilla kontorsplats. En stol, ett litet skrivbord och en måttbeställd hylla från samma snickeri som köksbänken. Där finns routern och annan utrustning till vårt smarta hem. I den andra nischen har vi ordnat en liten bar. Även här finns ett par högtalare från Sonos. I taket hänger en trådlös projektor, men den använder vi sällan numera.

Sovrummet

Nu tar vi trappan till sovrummet. Det domineras av en stor bekväm dubbelsäng med förvaring under. Den stod där när vi flyttade in. Vi har kompletterat med ett par lådhurtsar från Simple City, Chanias svar på Jysk. Här står också ytterligare en Sonoshögtalare, som vi brukar ta med oss upp på taket. Här finns ytterligare en nisch från en gammal dörröppning. Vi har ännu inte bestämt vad vi ska använda den till. Bakom sängen finns ett rymligare och modernare badrum med dusch. En nyinköpt avfuktare hjälper till at torka tvätt på vintern.

103551-zoom-house-old-town-chania
Sovrummet. Vi har inte ändrat mycket. Bilden är från säljarens hemsida.

Utvikning: Kotsovolos och avfuktaren

Jag måste berätta om den där avfuktaren. Vi köpte den i julas, på Kotsovolos, som är Greklands svar på Elgiganten. Den första vi tog hem gick i fem minuter och stannade sedan. Omstart. Gick fem minuter, stannade sedan. Och så vidare. Tillbaka till butiken, där vi visades nerför trappan till serviceavdelningen. Efter en del procedurer kunde vi hämta en ny vid kassan.

Den nya avfuktaren gick i ett dygn, sedan var den död. Tillbaka till butiken. Det var julafton och serviceavdelningen var stängd. Expediten meddelade att hon inget kunde göra – vi var tvungna att komma tillbaka efter helgen. Jag beslutade att lägga mitt svenska saktmod åt sidan. Vi behövde ingen service, vi behövde en ny avfuktare! Vi tänkte inte vänta! Vi hade släpat hem två felaktiga produkter, nu var det dags att skärpa sig!

cof
På julspaning efter avfuktare på Kotsovolos. Foto: John Göransson.

Expediten missuppfattade. Hon trodde att detta var en strid och att hon kunde vinna den. Hon blev otrevlig, jag blev väldig otrevlig och krävde att få tala med hennes chef. ”Han kommer att säga samma sak som jag”, sade hon. ”Hämta hit honom så får vi se”, svarade jag. Hon gick iväg med ilskna steg och talade upprört men lågmält med en man i andra ändan av butiken. Sedan kom hon tillbaka, högröd i ansiktet av förnedring och meddelade att vi kunde byta den trasiga avfuktaren. Vi bestämde oss för att byta varumärke och lägga på en tusenlapp på priset.

Jag gick till kassan för att ställa mig i den jullånga kön medan hustrun slutförde transaktionen med expediten. Hon ville förstås upprätta sin skadade värdighet genom att briljera med sina kunskaper om avfuktare, och givetvis hade vi använt vår på ett fullkomligt felaktigt sätt. Jag ska inte trötta er med detaljer, men kan säga att alla hennes utsagor vid kontroll visade sig vara helt felaktiga. Hon visste lika lite om hur man använder en avfuktare som jag vet om glasblåsning. Vi kommer aldrig att gå tillbaka till Kotsovolos på Skalidi. Vänner och grannar har vittnat om liknande erfarenheter, så detta var ingen engångsföreteelse.

Taket

Låt oss ta den trånga och branta spiraltrappan till taket. I det lilla trapphuset, som vi fick hjälp att öka takhöjden på inför första sommaren, finns ett litet kylskåp för drycker och en massa saker till taket.

cof
Solfångare och tvätt. Foto: John Göransson.

Ute på taket möts man först av solfångarna och vattentanken. Halva taket är täckt av trätrall från Ikea, resten av värmereflekterande aluminiumfolie. Vi har ställt dit en pergola från Simple City, med baldakin i tyg som går skjuta undan. Hustrun har sytt draperier för ytterligare sol- och insynsskydd. Utan dessa hade det varit omöjligt att vistas på taket sommartid, det är det ändå emellanåt. En förvaringslåda med sittdynor kompletterar de grekiska rottingstolarna och de numera rätt rostiga plåtborden vi köpte första sommaren. Trätrallen, förvaringslådan och en del annat på taket är köpt på Ikea.gr.

IMG_20180707_125751.jpg
Bänk och golv från Ikea. Spaljé från Simple City. Foto: John Göransson.

På taket hänger vi tvätten på sommaren. Då odlar vi också chili, basilika, mynta och timjan på taket, plantorna och jorden köper vi i handelsträdgården på Kissamos Street. Där köper vi också medel för att hålla myrorna borta. Det gäller att vattna varje dag, då växer det som tusan. Som tur är finns det en vattenutkastare på taket.

Sommarens projekt var att ordna en enkel vinschanordning, för att kunna få upp saker på taket och slippa bära dem i trappan. Dagen innan vi åkte hem var den klar, så vi har bara hunnit testa den ett par gånger. Denna sommar lär vi bli tvungna att göra något åt solskyddet, som tog lite stryk av en oväntat tidig höststorm och en inställd höstresa. Vår favoritbutik, järnaffären på Skalidi, kommer att få många besök i sommar.

jhdr
Våra krukor är nedfirade från taket. Dags att åka hem. Foto: John Göransson.

De tio goda råden

Det var det hela. Jag sammanfattar med tio goda råd:

  1. Det mesta finns att köpa i Grekland, men ta dig tid. Kolla runt och fråga runt, i synnerhet om det är en större investering det handlar om. Ser du något du tycker är snyggt i inredningen en butik, bar eller restaurang, fråga ägaren varifrån det kommer.
  2. Du kan beställa saker på nätet från många butiker, exempelvis Mediamarkt och Ikea
  3. Specialbutiker levererar gärna hem saker till dig, ofta utan kostnad
  4. Spana så snabbt som möjligt in en bra VVS-butik, en bra järnaffär och ett bra snickeri. Bli stamkund (det blir du efter andra besöket), så får du bättre service och lägre priser. Gäller förstås bara om du blir nöjd med ditt fösta inköp. Kommer du tillbaka efter att ha blivit blåst så kommer du att bli blåst igen. Exempelvis kommer vi aldrig mer att handla på Kotsovolos.
  5. Mät! Du kan måttbeställa saker som madrasser, gardiner och snickerier. Det kostar oftast en bråkdel av vad det gör i Sverige.
  6. Med papper och penna, Google Översätt och tålamod går det att ordna saker även om du inte kan grekiska. Men om du tänker köpa ett hus Grekland rekommenderar jag dig att lära dig grunderna.
  7. Lägg tid på att ta reda på vad saker kostar. Alla butiksägare är inte så godhjärtade att de avstår från att tjäna en extra hacka på aningslösa utlänningar.
  8. Å andra sidan: Var inte dumsnål och gör inte prutandet till en sport. Om du gillar det du ser och tycker att priset är rimligt, varför tjafsa? Det är smartare att skaffa vänner än ovänner när man är nyinflyttad.
  9. Du kommer att få massor av goda råd av butikspersonal, vänner och grannar. Var selektiv. Grekerna är inte direkt kända för god byggnadsvård och heminredning. Läs på i stället, så lär du dig så småningom at ta till dig de användbara råden och förkasta de värdelösa.
  10. Om du inte bor i huset året runt: tänk alltid på vad det kan bli för väder innan du kommer tillbaka bästa gång. Var pessimistisk, utgå från det värsta. Det kan bli dyrt att inte säkra huset tillräckligt mot stormar och skyfall.
rbsh
Lite kvällshäng på taket med ouzo och meze. Foto: John Göransson.

4 reaktioner till “Solsidan – husesyn i vårt hus på Kreta

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: