fbpx

Apparna som följer med till Grekland

Loading...
Loading...

Guideböcker och kartor är sedan flera år ersatta med Google och Google Maps. Vykorten har fått ge vika för e-post och Messenger. Det här är apparna jag använder mest inför och på Greklandresan (förutom mail och annat som jag använder lika mycket hemma):

Inför resan

Momondo är den app jag oftast använder för att söka efter flyg. Aegean, Norwegian, SAS och Ryanair har också appar. Jag bokar oftast direkt med dem. Via flygbolagens appar kan man checka in, boka om och hålla sig uppdaterad om förseningar och annat. Gratisappar.

Hotels.com är en rätt bra app för att söka och boka hotellrum. Även här brukar jag ofta boka direkt på hotellets hemsida, men det finns en del specialerbjudanden som man kan hålla utkik efter. Gratisapp.

Google Trip håller reda på alla bokingar och ger information om resmålet. Gratisapp.

Pass Android håller reda på alla boardingkort och biljetter. Det finns motsvarande för iPhone. Gratisapp.

Culture Trip innehåller tusentals välskrivna artiklar om saker att göra på resmål i hela världen. Ovärderlig! Gratisapp.

Under resan

Google Maps hjälper oss att hitta till hotellet, restaurangen och alla andra ställen. Appen är helt enkelt ovärdrlig och det är omöjligt att förstå hur vi klarade oss innan den kom. Numera får man också massor av information i appen. Är restaurangen öppen? Kan man boka bord? Vad har de på menyn? Var är hemsidan? När går tåget? Hur långt gick vi i går? Var var vi? Allt på ett och samma ställe. Gratisapp.

Google Översätt. Lika ovärderlig som Maps. Vad står det på skylten? Ta en bild och låt appen översätta. Hur säger man ”det finns bara kallvatten” på grekiska? Skriv in ”there ism only cold water”, lyssna på översättningen eller håll helt enkelt fram telefonen. Använd alltid engelska, annars kan det bli sisådär. Gratisapp.

Spotify, så att jag an lyssna på musik, nyheter och poddcasts. Kostar ca 100 kr/månad om man vill slippa reklamen.

Vivino är appen för alla som gillar vin. Kolla upp vinerna på menyn, eller ta en bild på etiketten. Spara de viner du har druckit, kolla vad de kostar på Systembolaget, om de finns där.

Netflix. Vi brukar ladda ner några avsnitt av en TV-serie för att fördriva tiden på flyget. Abonnemanget fungerar överallt i världen, men du får tillgång till det utbud som finns i landet. Om det finns svensk text så dyker den upp i appen. Kostar drygt 100 kronor i månaden.

YR är Norges svar på SMHI. Har rätt i sina prognoser oftare än de flesta. Appen är dessutom snygg och lättmanövrerd. Gratisapp.

Fligtradar 24 svensk app som visar var alla flygplan befinner sig just nu. Mycket användbar vid flygförseningar, när informationen ofta är dålig och motsägelsefull både från flygbolaget och på flygplatsen. Om planet du ska flyga hem med just har lyft från Arlanda vet du att du kan ta den lugnt. Den är också bra när vi får besök i Chania, så att vi vet när gästerna väntas dyka upp. Gratis med irriterande mycket annonser, men det finns också betalversioner.

Google Photo använder jag för att lagra, redigera och dela med mig av foton och video. En mycket användbar app med massor av funktioner. Jag har ställt in min telefon så att alla bilder och videor automatiskt hamnar i Google Photos moln. Gratisapp, men det kostar att få extra lagringsutrymme.

Viber är en av Greklands mest använda appar. en messengerapp, utvecklad i Grekland, som är kopplad till telefonnumret. Greker tycks gilla sådant, många har fortfarande sitt telefonnummer som lösenord till sittt Wifi, förmodligen förinstallerat av Cosmote. Med Viber kommunicerar jag med grekiska vänner som inte har Facebook messenger. Gratisapp.

Riktiga vykort Är en app från Postnord som är riktigt rolig. Ladda upp en bild, skapa ett vykort som skrivs ut och skickas med post till släkt och vänner. Kostar ett par tior och är framför allt uppskattat av äldre släktingar. Gratisapp, men det kostar förstås att skicka korten.

Jag har snokat runt efter användbara appar med grektema. Det har gett klent resultat. Bättre att googla.

Jag kommer att uppdatera det här inlägget regelbundet.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: