fbpx

Prylarna som följer med till Grekland

Jag är inte bara Greklandsfantast. Jag är också prylfantast. Det innebär att jag alltid har med mig en hel del gadgets när jag åker till Grekland. Med åren har jag mejslat ut en samling saker som alltid hamnar i väskan och som jag alltid har glädje av. Här är hela listan:

Vi börjar från utsidan, med själva väskan. En bra väska ska vara lätt, stark och funktionell. Jag har tre olika resväskor som jag alternerar mellan, κιberoende på hur jag reser:

När vi bara ska ner till vårt hus i Chania nöjer jag mig med en kabinväska och en liten ryggsäck. Kabinväskan är oftast min blå Epic i fiberkarbonat. Den har varit med länge nu. Den väger in på knappt 2,5 kilo och pallar för det mesta. Ofta får den sällskap av min ryggsäck Arcterix Blade 20, som är skön att bära och har massor av smarta fack, trots att den väger under 1,5 kilo. Den går lätt in under stolen framför på planet. Ofta checkar jag in kabinväskan på hemvägen, eftersom jag gärna köper med mig lite lokala drycker.

SAMSUNG CSC
Om man ska få med något hem så måste man checka in en väska. Foto: John Göransson.

Om jag ska ut på mer krävande äventyr tar jag min Osprey Sojourn 80. Den har hjul och går samtidigt att göra om till en komfortabel ryggsäck. När flygplatsens stengolv eller trottoarens asfalt övergår i kullersten, trappor eller rentav natur, så är det bara att plocka fram bärsystemet och knalla vidare. Perfekt på båtluff!

Booking.com

När jag ska iväg på mer seriösa reportageresor och behöver stort stativ, ljudinspelningsutrustning, ljus och annat så tar jag med mig min Samsonite Lite-Cube DLX, som normalt tjänstgör som firmans mobila studio. Den är gigantisk (80 cm hög, rymmer 100 liter) och väger trots det under tre kilo. Svindyr men värd vartenda öre.

Bra att ha är också en liten ryggsäck av cordura, som går att stoppa i en påse och ha i fickan. Då kan man knalla ut på stan utan väska och smälta in i omgivningen, samtidigt som eventuella inköp kan bäras hem på ryggen.

Ett par bra skor som pallar långa vandringar är ett måste. Här får man inte snåla. Jag har ett par Timberland Mountain Athletics i Gore-Tex. De går på övertid nu, de har burit mig hundratals mil runtom i världen. Jag kommer att sakna dem! På sommaren brukar jag slänga ner ett par flip-flops också, Havaianas inköpta i Rio för tio år sedan. Med till stranden följer också en snabbtorkande handduk i mikrofiber, som bara väger ett kvarts kilo.

mde
De döende skorna. De gick sju mil förra veckan.

Så till prylarna. Först och främst en bra kamera, eller? Till för ett drygt år sedan släpade jag alltid runt på en systemkamera med blixt. Men när jag i mars köpte en Huawei P20 Pro bestämde jag mig: Det finns inget jag inte kan göra med den mobilens fantastiska kamera. Så i stort sett alla bilder och alla videor från 2018 och 2019 i den här bloggen är tagna med mobilkamera. Edit: på nästa resa är det min Huawei P30 Pro som får följa med. Den har ännu bättre kamera.

PMin firma har nyss köpt en DJI Osmo Pocket. Den kan filma i högsta upplösning (4K, för den som bryr sig om sådant) med fantastisk bildkvalitet och den sitter på en gimbal, som gör att man kan få så där professionella filmklipp från sina promenader. Jag återkommer med bilder när den har varit med en sväng till Grekland, men jag har använt den på jobb i Stockholm och Holland, med utmärkt resultat. Den lilla trollstaven väger bara 160 gram och får plats i vilken ficka som helst. Det enda problemet är att hålla reda på den.

Alla seriösa fotografer och filmare har med ett stativ på resa. Ibland släpar jag med mig ett stort stativ från Manfrotto, som kommer upp i ögonhöjd och pallar lite blåst. Ofta nöjer jag mig med mitt lilla hopfällbara stativ från Sirui, som kräver ett underlag. Det går att improvisera. Jag har direktsänt TV till Sverige genom att ställa stativet på en stol, ovanpå ett bord, på en taverna i Loutro.

Ofta slänger jag också ner min Zoom H6. När jag videofilmar vill jag ha bra ljud och det får man inte med kamerans inbyggda mikrofon. Med den här ljudinspelaren är utrustningen komplett och jag kan leverera film som duger lika utmärkt att visa i TV som att bara att njuta av hemma.

Edit: Jag kan numera koppla in externa mikrofoner till både min mobil och min Osmo Pocket. Så Zoom 6 får stanna hemma i fortsättningen.

När jag är på resande fot är jag i stort sett alltid uppkopplad. Eftersom jag är egen företagare måste jag alltid vara beredd att ställa upp för mina kunder. Förr släpade jag alltid runt på en bärbar dator, men när den dog bestämde jag mig för att i stället använda en surfplatta. Just nu har jag en Huawei MediaPad M5, med tangentbordsfodral. Den har både Wi-Fi och mobilt internet och fungerar (bland annat) som kontor, bibliotek, nyhetsbyrå och biograf.

dav
Förr var de alltid med. Nu får de stanna hemma. Foro: John Göransson.

Bra ljud är viktigt för mig, såväl professionellt som på fritiden. Därför behöver jag ett par bra hörlurar när jag reser, oftast tar jag med mig mina Sony MDR 1000X. De har blåtand, elektronisk ljuddämpning som är rena magin och dessutom utmärkt ljud. På hotellrummet brukar jag plocka fram en blåtandshögtalare. Jag har alldeles nyss fått hem ett par Audio Pro A10, som låter väldigt bra. En av dem får följa med på nästa resa! Visserligen väger den stadiga 1,4 kilo, men som farbror Barbro säger: ”Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet”.

Den minsta av mina gadgets väger bara 30 gram, så den är alltid med. Min Fitbit Charge 3 sitter alltid på armen och berättar hur långt jag har gått, hur mycket jag har sovit, vad jag har för puls, hur vädret kommer att bli och mycket annat. Den hjälper mig att hålla koll på min hälsa, men också att få fakta till mitt skrivande. Hur långt är det från hotellet till stranden? Är vandringen ansträngande? Tyvärr var den trasig på min senaste Grekandsresa, men nu har jag fått en ny. Jag glömde nästan att berätta att den talar om vad klockan är.

Så var det detta med ström. Med sex batteridrivna prylar i väskan krävs laddresurser. Jag brukar för det mesta ha med mig två snabbladdare från Huawei, som kan ladda alla mina saker på några timmar, plus en batteribank, också en snabbladdare från Huawei, som jag kan ta med mig ut. Och det allra viktigaste: en USB-förlängningssladd. Du vet aldrig var på hotellet det finns ett uttag. Jag medger gärna att det kräver planering att hålla alla prylar laddade. Men det var värre förr (alltså fram till förra året) Då tog det en halv dag att ladda mobilen och dessutom släpade jag runt på en svart laddklump till min laptop.

Resten är det vanliga; kläder för väder, tandborste och andra nödvändigheter. Numera släpar jag inte på kartor och böcker, allt sådant finns i mobilen, på plattan eller på internet.

Låter det mycket? Faktum är att alla prylar och sladdar tillsammans väger under fyra kilo. Ska jag till Chania behöver jag ingen högtalare, så då är jag nere under 2,5 kilo.

Jag måste tillägga att alla dessa prylar är arbetsredskap, som jag använder så gott som dagligen även när jag är hemma i Sverige. De ligger alltså inte hemma och väntar på nästa Greklandsresa.

Om du tycker att jag släpar på för mycket saker när jag är ute och reser så vill jag gärna påminna om vad folk brukade ha med sig på resa förr. Min mormor och morfar började resa charter redan på 50-talet och en gång fick jag äran att följa med dem på en tre veckor lång resa med halvpension till Rhodos. Några av de saker de medförde:

Doppvärmare, Melittafilter, Termos, Gevaliakaffe, bitsocker, pulvergrädde, Wasabröd, Mariekex, Super 8-kamera, kamera, blixtkuber, whisky från Taxfree-shopen på Arlanda… Deras största skräck var att inte få en kopp ”hederligt svenskt kaffe” varje dag.

Slutligen en titt på saker jag själv brukade släpa med mig på resor till Grekland, som jag numera aldrig packar ner. En del av de här sakerna var det länge sedan jag hade med mig, andra skippade jag så sent som förra året:

Bergsprängare, Sony Walkman, kassettband, Handpresso espresso maker, kaffepods, Trangiakök, vattenkokare, kamera, blixt, laptop, guideböcker, kartor, reselitteratur, skrivblock, pennor…

dav
Den var med på några resor. Bara batterierna vägde lika mycket som min läsplatta. Numera parkerad i tvättstugan. Foto: John Göransson.

När vi reste med barn var det förstås riktigt galet. När vår son var i blöjåldern och skulle ha med barnvagn, en månads blöjförbrukning (vi bodde på lilla Nisyros, så det var svårt att få tag på bra blöjor) och allt annat som småbarn behöver. Det blev galet mycket att släpa på.

I nästa blogginlägg tänkte jag berätta vilka appar jag har mest glädje av i Grekland. Stay tuned!

7 reaktioner till “Prylarna som följer med till Grekland

 • Pingback: Häng med på resa till Ioannina! - Grekland All Exclusive

 • 7 februari, 2019 kl. 11:08
  Permalink

  Attans… nu måste jag ju skaffa en sån där DJI Osmo Pocket. Ska kolla den på Kjell&Co. Har ju svårt för att låta bli roliga prylar. Men den verkar ju smidigare än att packa ner systemkameran.
  Jag har också många prylar som behöver laddning så jag har denna med mig
  https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20415027/
  Ang Fitbit, funkar den alltid med din Huawei? Jag vet flera som den inte funkar för.
  Bra tips med Osprey. Letar efter den ultimata resväskan. Fast man måste nog ha olika för olika resor.

  Svar
  • 7 februari, 2019 kl. 13:02
   Permalink

   Det är säkert inget fel på Ikealaddaren. Men med snabbladdare från Huawei laddas min telefon och platta mycket snabbare.
   Jodå, min Fitbit fungerar utmärkt med min Huawei. Jag tror att det var sämre med det innan de uppdaterade appen, men nu är det ingen skillnad som jag kan se.

   Svar
  • 7 februari, 2019 kl. 13:04
   Permalink

   Jag ska kanske tillägga att jag fortfarande använder min P20 Pro för stillbilder. Det är den mycket bättre på än Osmo Pocket, som har fast brännvid (vidvinkel) och är sämre på bilder i dåligt ljus. När jag filmar med den i studio vräker jag på med ljus.

   Svar
 • 6 februari, 2019 kl. 21:18
  Permalink

  Älskar Grekland …. undrar om jag kommer dit innan himlen. Bott me barnen på Kreta i över 10 år men nu livit sjuk och läkaren säger att jag inte får flyga så långt till Kanaireöaran så kanske ja kan flyga 3 timmar nåt bara ja har en kollapsad lunga samt astman och kol fast jag aldrig rökt. Jobbigt att andas och inte bra uppe i luften länge sa läkaren på lungavd.saknar Grekland Trevlig läsning mvh Mella

  Svar
  • 7 februari, 2019 kl. 01:21
   Permalink

   Jag hoppas att du blir bättre så att du kan komma tillbaka till Kreta en dag.

   Svar
   • 7 februari, 2019 kl. 21:31
    Permalink

    ja hoppas det vi bodde i Ierapetra på Kreta <3 där min yngsta son kom till han heter Georgios med grekisk gudfar.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: