fbpx

Så fixar du svensk jul i Grekland

Loading...
Loading...

Går det att göra en svensk jul i Grekland? Visst går det! Om man hyr en semesterlägenhet kan det vara svårt att få till skinka och annat som ska in i ugnen. Men resten går bra att ordna. Våra jular blir alltmer grekiska och allt mindre svenska, men några gånger har vi satsat fullt. En jul kom jag ner en vecka innan resten av familjen och då blev det full fart. Det var inte så mycket möda och stort besvär, det var mest roligt!

Det du inte kan fixa i Grekland

Det finns en hel del som du inte kan få tag på i Grekland. Det mesta av det är sådant som vi är glada att slippa. Vill du ha ett grishuvud att griljera och stoppa ett äpple i munnen på så går det att ordna hos slakaren. Men sylta, lutfisk, inlagd sill och riktig gran ska du nog slå ur hågen. Du kan inte heller ordna så att alla äter julmiddag på julafton, för här firar man på juldagen, liksom i de flesta andra länderna i den kristna världen. En tröst är att det inte är stendött på stan på julafton och juldagen, som det är i Sverige. På juldagen kan det vara rätt tomt till framåt midnatt, men sen tröttnar folk på att sitta hemma och ger sig ut på stan.

På orter med många svenskar, som Chania, finns butiker som säljer svenska varor. Vi har aldrig varit där. Kalle Anka och hans vänner och Karl-Bertil Jonsssons Julafton har vi sedan många år på hårddisken men nu var det länge sedan någon tittade. Ett par tomtedräkter finns också, sedan Santa Run, de har också varit oanvända i flera år.

Santa Run i Chania. Foto och redigering: John Göransson. Musik: Andreas Stellan.

Julpynt

Allt julpynt finns att köpa i Grekland. Vill du ha en “riktig” julgran så får du betala dyrt, men allt annat går att fixa. Traditionen är ganska ny, men numera julpyntar de flesta sina hem.

Snö

Om du måste ha en vit jul får du ge dig upp i bergen. Kretas berg, norra Grekland och Pelion och många andra ställen har gott om snö på vintern. På Kreta kan du kasta snöboll och bada i havet samma dag.

Julmusik

Grekisk julmusik är inte kul. Det är mest “Skilatiko-versioner” av amerikanska julplågor. Undvik. Jag har ett gjort ett par spellistor på Spotify som vi använder.

Musik för julpartyt

Det första låten på listan är jag faktiskt medproducent till.

Musik för julstämningen

Jag är lite biased, eftersom min son sjunger på de flesta av de här låtarna.

Julmat & dryck

Om du vill så kan du laga till det mesta på julbordet. Om du vill göra julskinka behöver du gott om tid (en vecka) och en ugn.

Många saker, som prinskorv, köttbullar, risgrynsgröt och annat, är det bara att handla hem och tillaga precis som i Sverige, så jag har fokuserat på sådant som är lite knepigare att få till.

Använd Google Translate för att hitta de grekiska namnen på alla ingredienser, innan du ger dig ut på inköpsrunda. Handlarna brukar vara väldigt hjälpsamma.

Julskinka

Skinka rimmas i Chania. Foto: John Göransson.

Gå till slaktaren och be om χοιρινό ζαμπόν (xorino zambon). Gå hem och kavla upp ärmarna. Det är inte svårt, men det tar tid.

Gör skinkan med det här receptet.

Julsenap

Gör senap med det här receptet, men byt ut sockret mot honung, det blir mycket godare. Senapsfrön och senapspulver brukar finnas i stora matbutiker och i salulallarna. Senapen behöver mogna några dagar.

Gravlax

Lax gravas i Chania. Foto: John Göransson.

Använd det här receptet, men byt ut sockret mot honung. Gravlaxsås är enkelt att göra med det här receptet. Lax brukar finnas (importerad) hos fiskhandlaren och dill hittar du hos grönsakshandlaren. Var uppmärksam så att du inte får hem fänkål, den ser exakt likadan ut. Använd näsan!

Bullar, kakor och bröd

Du måste förstås ha en ugn om du ska kunna baka i Grekland. Om du har det är det inga problem. Alla ingredienser finns i butiken eller saluhallen. 

Lussebullar, följ det här receptet.

Pepparkakor, följ det här receptet. Sirap är svårfunnet. Prova att värma honung och blanda i brunt farinsocker och lite starkt kaffe. Smaka dig fram! Resten ska inte vara några problem att hitta.

Knäckebröd. Det är min fru som bakar allt matbröd, så jag vet faktiskt ingenting om detta. Här är recept på ett bröd du kan grädda i stekpannan

Drycker

Glögg, grekiska julkakor (från grannarna) och afrikansk musik hemma framför brasan. Foto: John Göransson.

Det går att krydda eget brännvin och glögg. Men jag är för lat och tar med mig essenser från Sverige. De håller i många år och flaskorna är så små att du utan problem kan ta med dem i handbagaget. Essenserna köper jag här (utom glöggessensen, som jag brukar köpa på apotek). Blanda glögg med ett billigt men hyggligt rödvin, häll gärna i en skvätt trestjärnig Metaxa för fylligare smak. Snapsarna smakar bättre om de får stå några dagar.

Det finns några ölsorter som är lite sötare och passar på julbordet. Vergina Red är en av dem.

Till nyår kan du köpa Amalia Brut, ett utmärkt mousserande vin. Finns både vitt och rosé.

Julgodis

Julkakor till den traditionella juldrinken på Hotel Chalepa. Foto: John Göransson.

Vi har aldrig gjort julgodis i Grekland. Min fru har diabetes och det finns tillräckligt mycket sötsaker i Grekland ändå. Men alla ingredienser till kola, ischoklad och vad du nu vill ha finns i Grekland.

En reaktion till “Så fixar du svensk jul i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: