Julmusik från Kreta sex månader före Lucia

Det är 13 juni när jag skriver detta. Det blir alltmer turister i Chania och det är sex månader til Lucia. Här sitter jag och längtar till julen. Och tittar på en julvideo från Chania.

Hur kan jag göra det? undrar du kanske. Det är enkelt. Chania är fantastiskt på vintern, vi firar alltid jul där. Våra vänner har tid att umgås med oss, vädret är ofta helt OK. Allt tingeltngel är borta, turistfällorna har stängt. De ställen som har öppet tar väl hand om oss. De bästa restaurangerna, barerna och caféerna har öppet året runt, det har vi lärt oss genom åren.

Och så är det Santa Run. Halva stan drar på sig tomtedräkter och vandrar genom stan. Det är som en enorm, långsasm, röd flodvåg som rinner ner geom stan och den venetianska hamnen. Senast var det bortåt 8 000 som deltog. Ofta ösregnar det.

Vi var med ett par år men numera håller vi oss på åskådarplats. Första året var jag, min son och min mamma med. Tre generationer, mellan 18 och 81.

Pengarna, sponsorerna och deltagaravgifterna går till välgörenhet, noga redovisade. Mitt i krisen har några eldsjälar tagit på sig detta och de får Chania att koka av julglädje.

För ett par år sedan gjorde jag och min kompis Andreas Stellan en jullåt tillsammans. Ja, alltså, han skrev txten och musiken, sjöng, spelade alla intrument och producerade alltsammans. Min uppgift vara att agera bollplank, morot och piska, så att den skulle komma ut.

Så i dag, sex månader före Lucia, bjuder jag på den här videon, som består av videosnuttar och bilder jag har tagit vid fyra olika Santa Runs, hopklippta till Andreas jullåt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.