fbpx

Julkort från Chania

Loading...
Loading...

Efter en alldeles för lång rundresa genom Europa (Stockholm-Paris-Aten-Chania) är vi äntligen hemma. In med väskorna, ut igen för att träffa några vänner. Vi lämnade hemmet i Stockholm strax efter fem på morgonen, det hann nästan bli midnatt den 19 december 2019. Den nionde julen på Kreta.

Nu är det dan före dopparedan. Klockan sju i morse ringde kyrkklockorna in julen. En kort ringning, upprepad en havtimme senare. Inte ens kyrkan vågar längre bryta mot lagen om ”vintertystnad”. Mellan tio på kvällen och halv åtta på morgonen, samt under siestan mellan halv fyra och halv sex ska det vara tyst. Ingen musik, inga borrnaskiner, inga kyrkklockor…

Vintertystnad ska råda mellan första oktober och sista mars. Lagen är inte ny, men precis som med rökförbudet har regeringen bestämt sig för att se till att den åtlyds. Och det märks.

Vi tar det också lugnt. Lite glögg vid öppna spisen, eller TV. Åldern tar ut sin rätt, vi har vare sig ork eller lust att hänga ute varje kväll. Varannan får räcka.

Glögg framför brasan. Foto: John Göransson.

Vi träffar vännen Maria, som har varit med sin son i den julpark kommunen har byggt upp. Jag frågar henne vad som har hänt med julprogrammet som alltid publiceras av stadshuset. I år har jag inte hittat något.

”De fick stryka så mycket från det så jag antar att det aldrig har publicerats. I stort sett alla musikframträdanden är borta”, svarar hon.

Maria har ett hotell i hamnen, så hon är nog trots allt ganska nöjd med att lagen finns. Första gången vi bodde på hennes hotell blev det inte mycket sömn, eftersom barer och klubbar låg vägg i vägg längs hamnen. Det är skönt med lite julefrid.

Det är rätt sparsamt med julskyltning och dekorationer i år. Huvudgatan Skalidi är dekorerad och dessutom hänger det högtalare i lyktstolparna, som spelar julmusik. Mycket mer än så är det inte. Visst, butikerna har julpyntat lite och köpmännen har utlyst en tävling med pris för bästa julskyltningen. Hittills har vi inte sett någon som känns som en värdig vinnare. Doktorn/bilsamlaren har ställt upp sina välskötta veteranbilar på Chalidon. Två av dem är traditionsenligt julfina.

Om Tomten vore en bil skulle det vara den här bilen. Foto: John Göransson.

Inne i gamla stans gränder är det knappt några juldekorationer alls. Så sent som förra året hängde det ljusslingor överallt mellan husen, nu är vi de enda i gränden som har brytt sig. De flesta husen runtomkring står numera tomma på vintern, eftersom de har förvandlats till semesterlägenheter. Grannens döttrar är stora nog att inte bry sig, famlijen reser dessutom til Österrike över nyår, så vi får vara kattvakter.

Fagotto Rooms har hängt upp lite jullampor. Foto: John Göransson.

Det är inte särskilt mycket folk på stan. Visst köps det lite julklappar, men det känns ovanligt lugnt i år. Kanske är det inte bara grannarna som har råd att åka bort över jul? Många har redan åkt till sina föräldrar i byarna eller på fastlandet.

I går var det söndagsöppet, så vi gick till saluhallen och köpte lite ingrdienser till Janssos Frestelse och köttbullar. Det, hemgjord senap och hemkryddad snaps får bli årets julmat. Hustrun har lovat att baka knäckebröd.

Annars har vi inte så mycket planer. På juldagen är vi hembjudna till vänner som har en Christos i huset. Det är hans namnsdag, så då blir det fest. På nyårsafton äter vi middag på The 5, Nikos och Kleopatras nyöppnade restaurang i Nea Chora. Och på lördag har vi julfest hemma. Vi får se om någon dyker upp.

Nu är det dags att sätta på kaffet. God Jul!

Julkaffe i stugan. Foto: John Göransson.

En reaktion till “Julkort från Chania

  • 23 december, 2019 kl. 09:27
    Permalink

    The 5 är verkligen bra, var där för några veckor. Vacker övervåning! Trevligt att Nea Chora blir fräschare och fräschare.

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: