fbpx

I Grekland pratar alla om 1142

Det var med viss spänning vi steg in på den första baren när vi kom tillbaka till Kreta för att fira jul. Hade den nya kampanjen mot rökning fått effekt, eller var allt som vanligt?

Pest eller kolera

I baren fanns ingenting som tydde på att något hade hänt. Inte förrän vi frågade. ”Ring 1142!” sade ägaren och skrattade. Numret han syftade på är den ”hotline” som myndighetena har satt upp. Dit kan man dygnet runt ringa och rapportera överträdelser, ställa frågor eller få hjälp att sluta röka.

Jag frågade om baren hade utsatts för någon kontroll. ”Inte ännu”, svarade ägaren, uppenbart ointresserad av att prata mer om saken. En av gästerna sade att inte ett enda ställe i stan hade bötfällts. Senare fick jag veta att han hade fel.

Kvällen efter gick vi till en annan bar, där en god vän var gäst-DJ. Där gick alla snällt ut och rökte. Ägaren var irriterad, han förlorade gäster, eftersom han inte hade råd att riskera böter.

Booking.com

Jag har sedan dess pratat med i stort sett alla jag känner här nere om saken. De flesta är irriterade på de nya åtgärderna, även om de tycker att lagen i sig är bra. Det är väldigt grekiskt; man stödjer ett politiskt beslut men blir förbannad om man tvingas efterleva det.

De flesta jag pratar med anser att barägaren själv ska ha rätt att sätta reglerna. ”Men de som jobbar hos dig kan inte välja och de kanske inte vill stå i rök hela dagarna”, sade jag till en barägare. ”De kan välja att jobba i en annan bar”, svarade han och skrattade rått. Två av de ställen vi har besökt struntar i reglerna, resten rättar sig efter dem. Senast vi var här gällde det motsatta förhållandet.

Barägarna ser det som ett val mellan pest och kolera: följ lagen och förlora gäster eller strunta i den och riskera böter. När jag påpekar att alla ställen skulle kunna komma överens om att lyda lagen tittar de på mig med milt överseende. ”Du vet väl att du är i Grekland?” Jag berättar att lagen inte bara fungerar i Sverige utan också i länder som Spanien, Italien och Irland. ”Just det, men inte i Grekland. Här kan vi aldrig komma överens om någonting”.

Det där sista är inte sant. Handlarnas starka organisationer har i decennier kommit överens om öppettiderna i butikerna. De som bryter mot dessa, som alltså inte är lagar utan ”rekommendationer”, riskerar att råka illa ut, med demonstrationer utanför butiken, anmälningar till skattemyndigheterna och köpbojkott. ”Det kan man väl inte jämföra med”, säger mina vänner. Jag ger upp.

Jag har nu fått veta att en av de större restaurangerna i stan nyligen åkte dit i en kontroll. Det kostade 2 000 euro och stället tvingades stänga. Myndigheterna tycks mena allvar den här gången. Åtminstone tills vidare.

Här kan du läsa mer om striden mot rökning i Grekland.

Ombytligt väder

Det är nu tio dagar sedan vi kom ner till Chania och i morgon är det nårsafton. I lördags var det dags för Grekland All Exclusives julfest, i morgon äter vi nyårsmeny på utmärkta The 5. Jag har ägnat en del av tiden åt att tigga recept av vänner som är restaurangägare, de kommer att dyka upp här under januari.

Vädret har varit minst sagt ombytligt. Sedan i lödags kväll är det regn, blåst, hagel och åska som gäller. Vi håller oss mest inomhus, men nu är det dags för sen lunch.

Nyårsmeny på The 5.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: