fbpx

Det grekiska nyårsfirandet

Loading...
Loading...

Det här är en av många artiklar som handllar om vinter och jul i Grekland. Du hittar alla artiklar här.

I dag är det nyårsafton. Vi har firat nyår i Grekland många gånger nu, men vi gör det aldrig efter de grekiska traditionerna. Det är nog rätt få greker som gör det i dag, men en del traditioner håller man hårt på. Här är en liten guide.

Aristoteloustorget i Thessaloniki nyårsafton 2018. Foto: John Göransson.

Lokala traditioner

Nyårsafton, eller St. Vassilis Dag, är till det yttre väldigt lik det vi är vana vid.

På dagen är det fest i städerna, med musik, dans och fullsatt på uteställena. Traditionerna och musiken är oftast väldigt lokal, varje del av Grekland har sina egna traditioner. I Thessaloniki drar makedoniska orkestrar omkring och spelar musik som har mer släktskap med Balkan än med traditionell grekisk musik.

Vädret kan vara hur som helst, från 20 grader kallt och strålande sol till storm och snökaos. När detta skivs på nyårsafton 2019 har Grekland just tagit sig igenom ett riktikt oväder. Det påverkar givetvis feststämningen.

Hamnen i Chania, kvällen före nyårsafton 2019. Foto: John Göransson.

Till kvällen har många bokat nyårssupé på restaurang, där det bjuds på specialkomponerad meny, musik och annan underhållning. Annars samlas familjerna i hemmen för gemensam middag. Till midnatt samlas man på stadens torg, eller på en kulle för att se fyrverkerierna.

På torget är det full fart, mest för familjer och ungdomar. Orkestrar spelar, vid midnatt håller borgmästaren tal, sedan blir det fyrverkerier och dansmusik. Efter tolvslaget fylls barerna och klubbarna, festen fortsätter till mogonen. På nyårsdagen är det pizzabuden som har fullt upp med att leverera mat till utmattade nyårsfirare.

Nyårsfyrverkerier i Thessaloniki 2019. Foto: John Göransson.

Vid sidan av detta finns en räcka grekiska traditioner. Nyåret är höjdpunkten för den grekiska skrockfullheten. Här är några av de saker som ska göras, även om de flesta nog hoppar över det mesta nuförtiden:

Före tolvslaget

  • Nyåret anses vara en turdag, så nu ska man spela kort om pengar, hemma eller på kaféet. Oftast spelar man om småsummor, detta är ett sätt att umgås.
  • Lottförsäljningen slår också i taket på nyårsafton. Lottförsäljarna går runt mellan caféerna och ropar ut sina erbjudanden.
  • Lökar ska hängas upp utanför dörren, för att hålla olyckorna borta
  • Strax före tolvslaget ska alla lampor i huset släckas och alla ska gå ut.
Vasilopita uppradade på ett av Chanias många bagerier. Foto: John Göransson.

Efter tolvslaget

  • En person, ofta ett barn, väljs ut att gå in i huset först, alltid med höger fot först. Sedan får alla andra gå in, också de med höger fot först. Samtidigt som den första personen går in i huset efter tovslaget ska en annan krossa ett granatäpple mot dörren. Ju fler kärnor som hamnar på golvet, desto större tur för husets invånare under året.
  • En gammal tradition är att tömma alla vattenbehållare och fylla på med nytt vatten. Eftersom de allra flesta numera tar sitt vatten ur kranen är detta en tradition som knappt är i bruk längre.
  • Ge bort presenter, särskilt till barn. St Vassilis är grekernas motsvarighet till Santa Claus.
  • Äta Vasilopita. Ett bakverk som bara äts på nyåret, Traditionen bjuder att kakan skärs upp i en bit per familjemedlem plus tre extra bitar till Jesus, Jungfru Maria och St. Vassilis. Ett mynt är gömt i kakan, den som får det i sin bit kommer att få extra mycket tur under året.

I Grekland har man också annandag nyår. Som kompensation för att butikerna hade söndagsöppet före jul är alla butiker stängda både första och andra januari.

Våra nyårstraditioner

Våra egna nyårstraditioner i Chania är betydligt enklare. Vi tar en promenad, börjar kvällen med en drink och går sedan ut och äter nyårsmiddag. I år har vi bokat bord på nyöppnade The 5, som hhar satt ihop en spännande femrättersmeny. Därefter går vi till stambaren Black Rooster och fortsätter natten. Vi brukar inte gå upp till torget. Åtta års ”Fyrverkeri-VM” i Stockholm fick oss att tappa intresset för pyroteknik. På nyårsdagen äter vi pizza och tittar på TV, precis som vi hade gjort i Sverige.

edf
Afshin i köket till sin restaurang, Salis, nyårsafton 2017. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: