fbpx

Grekisk gatmat spöar turistmaten varje dag

Grekerna är världsmästare på det som brukar kallas ”Street Food”, eller gatmat, som är min favoritöversättning. Det betyder inte nödvändigtvis att man äter den på gatan, bara att man kan äta den på gatan, eftersom den inte behöver serveras på en tallrik eller ätas med bestick. Vi äter ofta gatmat i Grekland, den nästan alltid är både godare och billigare än den mat som serveras på turistrestaurangerna. Undantaget är turist-gatmat, den kan vara riktigt kass.


Det finns tyvärr ganska ont om grekisk gatmat i Sverige och de få ställen som finns är inte särskilt bra. Det enda undantaget i Stockholm är Esperia, som serverar grekisk gatmat till lunch på lördagar och söndagar. Den smakar som i Grekland men kostar fyra gånger mer. Det finns också ett par food-trucks med grekisk gatmat, dem har vi aldrig testat.

Grekernas diners

Annat är det i USA och Australien. Där finns dinern. Det är enkla ställen, ofta öppna dygnet runt, alltid med en bardisk. Där serveras mest mat baserad på kött, potatis, bröd och råa grönsaker. Köksutrustningen är ett stekbord, ett par fritöser, ofta några gyrogrillar och toastjärn. Många ställen serverar också annan grekisk mat, som exponeras i en glasdisk.

Keftedakia, köttbullar, går också bra att stoppa i Pitabrödet. Här i Spili på Kreta. Foto: John Göransson.

Dinerns storhetstid var på 50-talet, vi har alla sett den i amerikanska filmer som ”Sista Natten med Gänget”, ”Pulp Fiction”, ”Godfellas” och ”Tillbaka till Framtiden”. Nästan alla klassiska diners öppnades av grekamerikaner.

Booking.com

Flyttade tillbaka och öppnade eget

Så småningom började greker som hade slitit ihop startkapitalet i USA och Australien komma tillbaka eller skicka sina söner för att öppna liknande ställen i Grekland. Numera finns det tusentals grekiska snabbmatställen i Grekland, de flesta med tydlig inspiration från USA. I stort sett alla serverar gyros, souvlaki, hamburgare, sandwiches, toasts och sallader. Till detta dricker man Cocacola, öl eller enkelt vin.

Vi äter ofta på grekiska diners. Oftast blir det en gyro pita, men ”choris batates” (utan potatis) eftersom den pommes frites som stoppas ner i pitabrödet oftast är blek och svampig. Standarddrycken är en iskall Fix.

Grekiska hamburgare, ”bifteki”, äter vi sällan på dinern. Grekland har ont om nötkött, så burgarna är oftast gjorda på fläsk- eller blandfärs och då är det inte hamburgare. Bitfeki kan vara gott, men sällan när den är förklädd till hamburgare. På senare år har det dykt upp mer ambitiösa hamburgerställen.

Dåliga på import

Grekland har inte varit särskilt bra på att importera mat från andra kulturer än den grekisk-amerikanska. Vill man bli besviken i Grekland ska man äta kinesiskt, japanskt eller thailändskt. Samma sak gäller det mesta av det som kallas italiensk mat.

Sam flyttade tillbaka till Grekland efter många år i USA och öppnade först en utmärkt hamburgerrestaurang i Chania, som han sedan flyttade till Aten. Foto: John Göransson.

På senare år har utbudet av gatmat exploderat i Grekland. Överallt poppar det up delis (charkuterier och ostar) pizzaställen (scices), gourmetburgarställen, pajställen, crèperior… De första gatmatfestivalerna anordnades 2017 och nu finns det sådana runtom i Grekland.

USA-jättarna ingen framgångssaga

De amerikanska snabbmatskedjorna har haft begränsad framgång i Grekland. Visst finns McDonalds och de andra, men eftersom det på 70-talet redan fanns grekiska kedjor som Goody’s och Everest var det svårt för dem att bryta sig in, i synnerhet som många vägrar att befatta sig med dessa uttryck för ”amerikansk kulturimperialism”. Ett tag fanns en McDonald’s i Chania, den stängde för flera år sedan.

Goody’s och Everyday är ganska daterade koncept i dag, med otrivsam inredning och tråkig mat. Nya kedjor med uppdaterad inredning och fräschare mat tar över. Tyvärr har vi en Starbuck’s i bästa läge i Chania, men hur den överlever förstår jag inte, eftersom det aldrig är mer än på sin höjd halvfullt. Vi bor hundra meter därifrån men har aldrig satt vår fot där.

Nya snabbmatkedjor knuffar ut ofräscha Goody’s och Everyday. Här på Chanias flygplats. Foto: John Göransson.

Pizzan kommer starkt

Pizzan har nu börjat göra sitt intåg på allvar. Inte den där dystra sorten som serveras på turistrestaurangerna (ofta fryst) utan fräscha bitar med god pizzabotten, toppade med färska råvaror. Funky’s är en favorit, där kostar en slice och en öl kostar under femtiolappen. Perfekt nattmat, Funky’s har öppet dygnet runt.

På Funky’s i Chania. Perfekt uppladdning inför en kväll på stan. Foto: John Göransson.

De fantastiska pajerna

Pajer är också klassisk grekisk snabbmat. Ofta ser man gäng som avslutar en natt på stan vid femtiden på morgonen med en tiropita, ostpaj, utanför något av bagerierna i stan. Det finns också särskilda pajställen. Ett av dem ligger i Chanias stadshus. Där brukar vi köpa frysta pajer att ta till när vi inte orkar bry oss om matlagning. Några minuter i stekpannan eller ugnen så är det matdags. De brukar kosta runt 20 kronor styck och finns i många varianter, en favorit är kremidiapita, lökpaj.

Traditionellt har Greklands barer inte serverat mat. Man äter på ett ställe och dricker på ett annat. Lite tilltugg kan möjligen dyka upp, men det går sällan att beställa mat. Detta har börjat ändras nu och även här är det gatmaten som tränger in.

På den utmärkta baren Thri i Chania kan man både ta en drink och äta en hamburgare. Foto: John Göransson.

Hemleverans självklart

En viktig del av den grekiska gatmatkulturen är att den alltid går att tra med sig hem och oftast går att få hemlevererad för en billig penning. Mopeder och motorcyklar pilar fram längs gatorna och genom gränderna med en låda på pakethållaren. I Sverige bär vi hem mat, i Grekland får man den hemkörd. När jag i våras fick lära mig om vilka löner och anställningsvillkor de som levererar maten har bestämde jag mig för att jag nog orkar bära hem den själv i fortsättningen.

En reaktion till “Grekisk gatmat spöar turistmaten varje dag

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: