fbpx

Lite grekisk småfisk till lunch?

Loading...
Loading...

Att titta ner i en grekisk fiskdisk kan vara en överväldigande upplevelse. Det slutar lätt med att man går hem med en bit lax (import från Norge), tonfisk (också import) eller räkor (oftast import) och stannar kvar i komfortzonen. Så gjorde vi i många år, först helt nyligen har vi vågat oss på de grekiska fiskarna.

Hjälp, hur gör jag? En bit lax kanske? Foto: John Göransson

En bra metod är att börja med småfisken och jobba sig uppåt. De vanligaste småfiskarna är anjovis (γαυρός, uttalas gavros) och sardiner (Σαρδέλα, uttalas sardella). Det är billiga fiskar som ofta bara kostar några euro kilot. De passar utmärkt som meze till ouzo. De går också att köpa i Sverige, om du inte har något kök i Grekland.

Det enklaste är att helt enkelt fritera dem (vi har ingen grill) och äta dem hela. Gavros ska man inte äta huvudet på, hävdar min fiskhandlare, som säljer dem huvudlösa för samma kilopris som för dem med huvud. Sardela kan man däremot sluka hela. Vill man inte det så är det lätt att plocka bort huvudet och benen när de är tillagade.

Sardiner hos vår lokala fiskhandlare. 20 kronor kilot. Foto: John Göransson.

Gör så här:

 1. Skölj av fisken och klappa den torr med lite hushållspapper
 2. Lägg fisken på ett fat och pressa över generöst med citron
 3. Låt stå i kylen någon timme, så att citronsaften drar in lite i fisken
 4. Vänd fisken i vetemjöl
 5. Hetta upp olivolja i en stekpanna till knappt 200 grader. Det ska vara tillräckligt med olja i pannan för att täcka halva fisken. Blir oljan för varm och börjar ryka (det gör den redan vid 205 grader) är den förstörd. Om du inte har en bra stektermometer, önska dig en i julklapp.
 6. Lägg ner några fiskar i taget (om du lägger i för många så kallnar oljan) och fritera dem på ena sidan i kanske en minut, tills de har fått lite färg. Vänd och fritera halva tiden på andra sidan. Den exakta tiden beror på hur stora de är och vilken temperatur du har på oljan.
 7. En alternativ metod: Lägg ett par fiskar ungefär var 10 sekund i ena ändan av pannan och flytta dem vartefter mot andra ändan av pannan, som ett löpande band. När de är drygt halvvägs vänder du dem och när de har passerat hela pannan så plockar du ur dem. Denna löpande band-princip är det snabbaste sättet att fritera små saker som saardiner, räkor och champinjoner på.
 8. Ta ur fiskarna ur pannan och låt dem rinna av på hushållspapper. När du har friterat alla och oljan är riktigt varm kan du slänga ner dem igen och fritera färdigt. Denna gång kan du fritera flera åt gången, eftersom de är varma. Plocka upp dem när de har fått fin gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper.
 9. Lägg upp och strö över hackad persilja om du länner för det. Grekisk fisk behöver oftast inget extra salt, eftersom vattnet de har fångats i är så salt. Ställ fram på bordet till dem som vill salta.
 10. Servera med citronklyftor, olivolja och bröd. Skordalia är gott till, tsatziki funkar också.
 11. Detta är klassisk meze till ouzo. En kall öl eller ett glas enkelt vitt vin går också bra. Alkoholfritt öl eller vatten med citron för den som vill unvika alkohol.
Stekpanna. olivolja, fat med hushållspapper, termometer och något att hantera fiskarna med. Det är allt du behöver. Foto: John Göransson.

Kali orexi!

3 reaktioner till “Lite grekisk småfisk till lunch?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: