fbpx

Ny grekisk lockdown närmar sig

Nu börjar det se ut som om grekernas värsta farhåga, en ny lockdown, närmar sig regionen Attika, där Aten ingår. En av medlemmarna i regeringens expertkommitté säger i en TV-intervju på torsdagen att det inte kan uteslutas ”om situationen för pandemin fortsätter”. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade på fredagen att regeringen planerar restriktioner mot offentliga sammankomster och kulturevenemang i regionen. Han sade också att kontrollerna för att munskydd används i kollektivtrafiken ska skärpas.

Uppdaterad 18 september,12:45

Mitsotakis, som deltog i en TV-sänd presskonferens, sade att det är det ökande antalet patienter i respirator på landets intensivvårdsavdelningar som får regeringen att överväga hårdare åtgärder, trots att Attikas befolkning redan tyngs under mängd restriktioner med ansiktsmasker inomhus och utomhus, stängda nöjeslokaler och försenad skolstart. På onsdagen rapporterade regeringen att 67 patienter ligger i respirator, varav 53 på Attika, som nu bara har 22 platser kvar. I Sverige vårdades 16 Covidpatienter på intensivvården på torsdagen.

”Säg aldrig nej till Lockdown”

Nikos Sypsas, professor i medicin och medlem i den expertkommitté som är rådgivare åt den grekiska regeringen, varnade dagen innan för ännu tuffare åtgärder.”Säg aldrig nej till lockdowns! Om det är nödvändigt så kommer det att bli så. Om situationen kvarstår, i synnerhet på Attika, så kommer vi utan tvekan att införa lockdown”, sade han till TV-kanalen ANT1.

Utvecklingen under de närmaste 10-14 dagarna kommer att vara avgörande, enligt Nikos Sypsas. Om det blir en lockdown så kommer den förmodligen att gälla en vecka i taget.

Varningarna brukar bli verklighet

Hittills har denna typ av ”early warnings” från ministrar eller medlemmar i regeringens expertkommitté oftast blivit verklighet. Sypsas uttalande ska ses som en signal till framför allt Atenborna att skärpa sig och börja följa de nuvarande bestämmelserna. Det har alltså inte fungerat hittills, i stället har det blivit nya restriktioner. I mars stängdes hela det grekiska samhället ner i sex veckor, vilket fick smittspridningen att i princip upphöra. I mitten av juli började antalet döda och smittade öka och ligger i dag långt över den nivå som fick Grekland att slå till med lockdown.

Ett alternativ till lockdown vore att regeringen nu (utan att säga det högt) följer Sveriges exempel och expanderar antalet intensivvårdsplatser i stället för att stänga landet. Hälsominister Vassilis Kikilias sade på torsdagen att ytterligare 40 intensivvårdplatser ska reserveras för Covid-19-patienter på Attika.

Så här fördelar sig det totala antalet fall över landet. Den stora andelen utlänningar består mest av sådana som kommit landvägen, innan gränserna stängdes.

Många greker vi träffade i somras trodde att det skulle bli en ny lockdown när turistsäsongen var över. Vi var mer skeptiska, Grekland har helt enkelt inte råd med det. Men våra vänner kanske får rätt.

En sak har vi däremot rätt i: Grekland har inte råd med en ny lockdown. Landet har kört i expressfart mot och över den ekonomiska avgrunden och nu befinner sig ekonomin i fritt fall. Åtminstone om man får tro omvärldsanalytiker och kreditinstitut. Regeringen däremot verkar ha gått in i ”no limit mode” och pumpar in nya miljarder i skattelättnader, permitteringsersättning och andra åtgärder, samtidigt som restriktionerna har slagit hårt, framför allt mot turistindustrin. Enligt analysfirman DBRS svarar turismen för 21,7 procent av arbetstillfällena och 20,8 procent av BNP i Grekland. Det gör Grekland till det land i Europa som drabbas hårdast av säsongens turistkatastrof.

Dyrbara åtgärder

I maj trodde regeringen att stödåtgärderna skulle kosta 20 miljarder euro fram till sista oktober 2020. Det lär bli mer, eftersom framför allt turismen har drabbats betydligt hårdare än vad man då förutsåg.

Än så länge är det billigt att låna, den grekiska staten kan sälja statsobligationer för att få in pengar. Men det detta bekymmerslösa lånande börjar likna hur det var åren innan krisen, då premiärminister Papandreos sade ”Det finns pengar!” trots att statsfinanserna var ett svart hål.

Midnatt i Chania i augusti. Barerna har just stängt, alla trängs på gator och torg. Foto: John Göransson.

Många av de åtgärder som har genomförts under sommaren har drabbat turismen hårt. Framför allt är det bristen på framförhållning som har ställt till det. Det senaste exemplet är beskedet om att regeringen skippar obligatoriska Covid-19-test för inresande frän Sverige. Åtgärden skulle gälla till och med 15 september men inte förrän på eftermiddagen 16 september kom beskedet, då hade många redan bokat av sina resor. Samma sak gäller turerna kring förbud för direktflyg från Sverige i juli. Greklands regering meddelade först att vi skulle bli insläppta 15 juli Några dagar senare ångade sig regeringen och tänkte inte tillåta direktflyg från Sverige förrän 22 juli. Sedan ändrade sig regeringen igen, nu var det 20 juli som gällde. Plan stod startklara och väntade på besked, incheckade passagerare fick vända på Arlanda. Hotell och transitbussar väntade på gäster som aldrig kom. En efter en av researrangörerna gav upp och ställde in hela sommarprogrammet till Grekland. Säsongen varade i praktiken bara i tre veckor och förra årets intäkter på 18 miljarder euro blev 3 miljarder euro i år.

Det är förstås inte bara turistsektorn som har drabbats. Besluten om begränsade öppettider och förbuden mot folksamlingar har drabbat kulturlivet, nöjesbranschen och många andra branscher-

Grekerna börjar tröttna

Grekerna börjar tröttna. De gick med på en sex veckor lång lockdown för att rädda liv och för att de de visste att sjukvården inte skulle klara ett utbrott på samma nivå som länder som exempelvis Belgien, Sverige och Holland. Men inte mycket har hänt sedan i våras. ”Vi gick med på det, eftersom vi visste hur illa det var efter alla år av kris. Men ingenting händer, eller så händer det för lite och jag tror inte att vi kommer att vara lika medgörliga nästa gång”, sade en en god vän när vi pratade om saken i augusti.

Den 14 juli passerade antalet smittade 4 000. Den 16 september var drygt 14 000 smittade. Det betyder 3,5 gånger fler smittade på två månader, det är den största tillväxten i Europa. I Sverige är antalet konstaterade smittade nu nere på ungefär samma nivå som i Grekland. Men då ska man komma ihåg att Sverige testar dubbelt så många som Grekland. Antalet döda per dag i Grekland ligger betydligt över den svenska nivån och just nu är mer får fler än fyra gånger fler intensivvård.

Det vuxna samtalet

Det här har lett till att grekiska politikers och mediers attacker på den svenska modellen har tystnat. Två saker börjar bli uppenbara för grekerna: För det första att svenskarna inte alls lever som innan pandemin. För det andra att de många döda i Sverige har svagt samband med åtgärderna för att stoppa smittan, förutom i äldrevården. Den grekiska regeringen och medierna kan denna gång inte peka på Sverige för att få grekerna att gå med på hårda restriktioner. Denna gång måste de peka på grekerna själva. ”Det är inte utlänningarnas fel den här gången heller. I Sverige pågår ett vuxet samtal mellan regeringen och medborgarna om de här sakerna. Varför kan vi inte ha det här?” Frågade en annan god vän.

Två läger

Det är en bra fråga. Grekland har delats i två läger: de som är livrädda och vill ha hårda restriktioner och de som tycker att det får räcka. De blir alltmer spänt mellan de två lägren och skiljelinjerna går ofta rakt igenom familjer och vänskaper. Vi börjar se en situation som liknar den vi hade 2015, då många vänskaper förstördes när striden hårdnade mellan ja- och nej-falangerna i folkomröstningen. Frågan är hur många greker som skulle rösta ja till en ny lockdown om regeringen kallade till folkoröstning i frågan.

One thought on “Ny grekisk lockdown närmar sig

  • 17 september, 2020 kl. 16:06
    Permalänk

    Vi besökte Agia Marina V36, och det man slogs av, var grekernas skepticism mot Covid-19. Det var som att de inte trodde på att det var någon smittspridning överhuvudtaget och att regeringen överdrev allt. Förmodligen ett utslag av deras desperation över alla uteblivna turistinkomster. Det var ”visa oss var alla smittade är”, eller ”f-ck Corona, jamas”. I princip inga hade mask på rätt sätt, om de hade någon, kramar fick man vänligt med bestämt mota bort. Den enda seriösa restaurangen var Cosmos i Platanias; där måste vi sprita händerna innan vi fick komma in, kyparen hade heltäckande mask hela tiden och desinficerade bord och stolar med UV-ljus efter gästerna. Men vi var välkomna överallt, de flesta visste om kravet på Covid-19-testet för svenskar.

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: