fbpx

Flygluffa i Grekland!

Förr sov vi ofta på båtar. Numera tar vi bara båten för korta sträckor, eller om det är enda alternativet. Det bästa med att flygluffa är att du inte bara har öar att välja mellan, eftersom flyget också tar dig till spännande och vackra platser på fastlandet. Det finns 38 flygplatser i Grekland, så det är bara att välja och vraka!


Huvudflygplatser: Internationella flygplatser: Inrikesflygplatser:


Båtluffandet har fått alltmer konkurrens från inrikesflyget. Sedan EU-inträdet har Grekland tvingats släppa in utländska aktörer och konkurrensen från Ryanair har tvingat Aegean/Olympic att pressa sina priser på de mest populära sträckorna, så numera finns det egentligen bara ett skäl att ta båten från Piraeus: att man ska till en ö som ligger nära Piraeus. Läs mer i snabbguiden till öluffen! Att många greker föredrar båtarna beror på tre saker: 1. Många greker har väldigt ont om pengar och måste vända på slantarna. 2. Många greker vägrar att åka någonstans utan att ta med sig sin bil eller motorcykel. 3. Många greker tycker det är obehagligt att flyga, i synnerhet som de inte får röka ombord på planet.

AirBrush_20171212090204
Planet från Från Aten på Chanias flygplats, januari 2016. Foto: John Göransson

Men det kostar väl mer att flyga? Inte nödvändigtvis. Vill du ha en hytt på båten kan du snarare utgå från att det blir dyrare. En båtbiljett utan hytt mellan Souda på Kreta och Piraeus kostar normalt runt 50 Euro. Just när jag skriver detta erbjuder Aegean flyg från Aten för 45 Euro. Från Thessaloniki kan man flyga med Aegean för 56 euro. Flyget till Aten tar mindre än en timme, Båten tar nio. På en tur- och retur-resa sparar du 16 timmar. Om du har anlag för sjösjuka är det inte mycket att snacka om. En timme turbulens eller nio timmar sjögång? Några båtar mellan Thessaloniki och Kreta kan jag inte hitta.

På våg ner till Ioanninas flygplats, april 2019. Foto: John Göransson.

Men det är väl sämre för miljön att flyga? Knappast. Snabbfärjorna släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som flyget, räknat per personkilometer, och bilfärjorna är knappast bättre.

Fyra flyger inrikes

Det finns 38 flygplatser med civil trafik i Grekland och tre grekiska bolag som flyger inrikes. Störst är Olympic Airways och Aegean Air. Det är numera samma flygbolag, men har behållit båda varumärkena. De har det mest omfattande inrikesnätet, även om nästan alla ruter utgår från Aten eller Thessaloniki. Huvudkonkurrenten är Sky Express, som flyger med 11 plan på 34 destinationer. Slutligen finns Astra Airlines som har tre propellerplan och flyger till mindre öar och små flygplatser i norra Grekland. Sedan några år flyger också Ryanair inrikes på några av de mest populära sträckorna.

Det går internationellt flyg till 22 av flygplatserna, men efter turistsäsongen förvandlas alla flygplatser utom till Atens och Thessalonikis till inrikesflygplatser.

Att ta sig dit

Innan du kan börja flyga inrikes måste du förstås ta dig till Grekland. Från Sverige går det direktflyg året runt till Aten med Aegean och SAS och till Thessaloniki med SAS. Har du tur så kan du flyga vidare redan samma dag, men räkna ändå med att tillbringa en natt i Aten eller Thessaloniki. Det är inte så illa, om du planerar lite. Läs här hur vi planerade vår senaste inrikesresa, som gick till Ioannina.

Sommartid går det charterflyg och även reguljärflyg till många orter i Grekland. Det kan vara ett alternativ, men om du vill flyga vidare är risken att du ändå hamnar i Aten, eftersom nästan alla flyg utgår därifrån. Om du till exempel vill flyga mellan Rhodos och Kos måste du ta omvägen över Aten.

Alla inrikesrutter

Här är en sammanställning av samtliga inrikesrutter, oavsett flygbolag. Den är uppdaterad i september 2020:

Från Aten till Alexandropoli, Astypalea, Chania, Chios, Korfu, Heraklion, Ioannina, Kalamata, Karpathos, Kastellorizo, Kastoria, Kavala, Kefalonia, Kos, Kozani , Kythera, Limnos, Leros, Milos, Mykonos, Mytilini, Naxos, Paros, Preveza, Rhodos, Samos, Santorini, Sitia, Skiathios, Skyros, Thessaloniki och Zakynthos.

Från Thessaloniki till Aten, Chania, Chios, Heraklion, Limnos, Kalamata, Kefalonia, Kos, Mykonos, Mytilini, Paros, Rhodos, Santorini och Skyros.

Astra Air har ett par annorlunda tvärförbindelser: mellan Kastoria och Kozani i norr (det är bara sex mil mellan flygplatserna) och mellan de två små öarna Limnos och Ikaria i Egeiska Havet.

Ryanair flyger från Aten till Chania och Santorini samt från Thessaloniki till Chania. Därför är priserna generellt lägre på de sträckorna.

Till och från flygplatserna

De flesta flygplatserna har en bussförbindelse som är anpassad till inrikesflygets tidtabell. Den tar dig till stan, eller om du är på en liten ö, till huvudorten. Det går alltid att få en taxi. De större flygplatserna har biluthyrare på plats, men om du ska till en mindre ö, som Astypalea, ska du absolut boka bil i förväg. Många hotell erbjuder också transfer till och från flygplatsen.

Tio goda råd när du flyger inrikes i Grekland:

 1. Lägg mycket tid på att planera din resa och börja med flyget. Hotell och transfers löser sig alltid när du väl har bokat flyg, däremot kan du få problem om du försöker göra tvärtom. Den här ordningen använder jag oftast:
  1. När vill jag resa?
  2. Vart vill jag resa?
  3. Hur tar jag mig dit och hem igen?
  4. Var ska jag bo?
  5. Hur tar jag mig till och från flygplatsen?
 2. Boka i god tid. Det kan vara svårt att få plats, i synnerhet under högsäsong. Det kan också bli väldigt dyrt att vänta till sista minuten. Att flygluffa spontant är inte att rekommendera, om du inte har gott om pengar.
 3. Ha alltid en plan för att i god tid ta dig till den ö eller stad du ska resa hem ifrån.
 4. Ha en backup-plan också, i synnerhet om du reser i lågsäsong. Dåligt väder kan plötsligt stänga små flygplatser.
 5. Räkna inte med att få mer än på sin höjd en kopp kaffe och en kaka ombord.
 6. Servicen på små flygplatser kan vara väldigt begränsad. Ofta öppnar de bara en stund när dagens plan lyfter och landar.
 7. Försök att ha så lite bagage som möjligt när du flyger inrikes. De små bolagen har ofta små plan med begränsade möjligheter att ta med bagage.
 8. Kolla hur du tar dig till och från flygplatsen. Du kommer aldrig att bli lämnad åt ditt öde – du är i Grekland. Men det kan bli onödigt krångel om du inte har en plan.
 9. Om du är väldigt flygrädd kanske du ska avstå från de små planen. Själv älskar jag att flyga i små plan på låg höjd. Men den kan bli väldigt spännande i dåligt väder.
 10. Om du tycker att filmen nedan är läskig ska du inte flyga till Kastellorizo. Jag har gjort det och jag tyckte att det var rätt läskigt:

One thought on “Flygluffa i Grekland!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: