fbpx

Voltan: Grekernas Live-instagram

Loading...
Loading...

Det är något med det grekiska skymningsljuset. Jag antar att det är solens branta kurva ner under horisonten som gör det. På bara några minuter försvinner hela den glödande bollen och ljuset förändras minut för minut i rött, orange och rosa. Ofta stillnar vinden och ljudet från havet dämpas. Luftfuktigheten och temperaturen sjunker på sommaren, på vintern stannar värmen kvar en stund efter solnedgången. Det tas nog miljoner bilder av solnedgångar varje dag. Jag gör det ofta själv, trots att bilderna oftast blir ”Hötorgskonst”. Många turister i Grekland går till samma ställe varje kväll för att uppleva och fotografera solnedgången.

Solen går ner på Antikythera. Foto: John Göransson.

Grekerna älskar också skymningsljuset. Då är det dags för voltan, en utgammal grekisk tradition, som har en långt större betydelse än man kan se med blotta ögat.

Plötsligt fylls huvudgatan av greker till fots, efter en eller ett par timmar försvinner de lika plötsligt som mörkret faller. Det är mest par och familjer, men också en del kompisgäng. Nästan ingen voltar ensam. Alla är klädda i bästa vardagskläderna, än mer uppklädda är de vid helgdagar som påsk och nyår. Alla ser ut att vara på strålande humör, hälsar glatt på alla de känner och stannar kanske för att växla några ord, innan de går vidare längs den förutbestämda rutten.

Voltatid i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Voltan är som Instagram, Snapchat och Facebook, men i den fysiska världen. På voltan visar vi upp våra bästa sidor för varandra och klickar på like, för att bekräfta varandra. I sakta mak vandrar familjerna längs en för varje by eller stad bestämd rutt, som antingen är cirkulär eller en tur- och returpromenad. På så sätt kan alla mötas och uppdatera varandra om vad som har hänt sedan senaste mötet. Statusuppdateringar, helt enkelt. ”Jag har bytt jobb.” ”Å, vad roligt! Grattis!” ”Vilken snygg väska du har!” Tack, den var svindyr, men ibland måste man bara unna sig.” ”Gud jag dör! Äntligen får jag se honom! Har ni bestämt vad han ska heta?” ”Det blir nog Manolis efter hans farfar.”

Alla som har något social kapital och som inte måste jobba är med på voltan. Kanske inte varje dag, men ofta, särskilt lördagar och söndagar. Här kommer borgmästaren, premiärministern, popstjärnan, bagaren, bussföraren…

Voltatid i Chania. Foto: John Göransson.

I det traditionella Grekland, där många greker fortfarande befinner sig, har voltan ett antal obligatoriska inslag. Några exempel:

Döttrar i nedre tonåren ska visas upp på äktenskapsmarknaden, uppklädda och sminkade. Nyfödda, voltans största begivenheter, ska visas upp efter att ha vistats inomhus i 40 dagar. Sörjande änkor kommer också ut efter 40 dagar, omgivna av sina familjer – helst söner om sådana finns, för att visa att de nu är redo att försiktigt återinträda i det sociala livet. Människor som kommer hem efter mellan en vecka och 25 år i grannbyn eller på andra sidan jordklotet går på volta för att visa att de är tillbaka och för att berätta om sina äventyr. De som har tillfrisknat efter en sjukdom eller olycka visar att de är på benen, eller i värsta fall i rullstolen.

Om inte det korta mötet räcker slår man sig ner på ett café – detta är de bästa timmarna för caféerna längs voltarutten. Alkohol är sällsynt, det är i stort sett bara turister och alkoholister som dricker alkohol före middagen, även om en och annan ung man byter kaffet mot öl. De mest populära ställena längs voltan, oftast vid hamnpromenaden, kokar av folk. Där är priserna skyhöga, men det är inte kaffet och kakan man betalar för, det är för att se och synas.

Voltan äger alltid rum runt solnedgången. Innan dess är det för varmt för att volta och sedan är det för mörkt. I skymningsljuset är vi alla som snyggast och vår hemby är som allra vackrast.

I skymningen är staden som vackrast. Foto: John Göransson.

Voltarutten går alltid läng stadens huvudgata och längs strandpromenaden, om det finns en sådan. Det är därför alla turister på gågatan Chalidon och kajen i Chania sommartid vid åttatiden byts ut mot lokalbefolkning. De flesta skandinaverna har åkt hem till förorten eller sitter och äter. Grekerna kommer inte att äta middag än på ett par timmar.

Voltan kan sluta på olika sätt. För en del är det början på en utekväll, andra går hem till middagsbordet.

Vi brukar volta högst en eller ett par gånger vid varje besök i Grekland, vi använder sociala media för statusuppdateringar. Vi utnyttjar i stället att stränderna är tomma på folk, att vi är i stort sett ensamma på strandcaféet och kan cykla till och från stranden genom biltomma gator. Däremot har vi tagit med traditionen till Stockholm. Jag och hustrun träffas ofta på stan efter jobbet och tar en promenad, som ofta avslutas på något av våra stamställen.

Ett dopp i solnedgången, på en nästan folktom strand. Foto: John Göransson.

2 reaktioner till “Voltan: Grekernas Live-instagram

 • 25 juli, 2019 kl. 17:11
  Permalink

  Tycker dina inlägg är jättebra. Känner igen voltan från städerna jag bott i tidigare på mina resor till Kreta under de senaste 40 åren. Tycker dock att intensiten bland de yngre har minskat. När jag nu flyttat till en liten bergsby utanför Sitia har förutsättningarna förändrats totalt. Här går man inga voltor. Helt enkelt för att man är för få kvarvarande och medelåldern är katastrofalt hög. Min inflyttning vid 63 års ålder har tydligt påverkat medelåldern nedåt. Nu när Athenarna kommer blir det förstås ett visst intresse om vad som hänt sedan påsk då de senast var i sitt hus men de mötena görs på skolgården närmast kyrkan där även barnen tycker det är roligast att uppehålla sig. Av voltan finns nästan bara jag och min hund som för det mesta gör vår volta vid solnedgången. Vi går då för att värmen lättar lite då och för att jag ska kunna gå till tavernan eller cafenionen med gott samvete. Dessa två punkter är dessutom de enda platser där man kan träffa de arbetsföra männen under kvällen. Inte alla samtidigt men i alla fall då och då. De är de bästa ställena att få tag på hjälp med små reparationer eller goda råd om var man ska lämna bilen.
  Tyckte ett tag när jag var yngre att de gamla männens sittande vid cafenion under kvällen i byarna verkade konstigt men har numera förstått att i de byar där de yngre generationerna knappt finns kvar behöver de äldre männen varann för att ha en roll kvar i det sociala livet. Kvinnorna har alltid varit bättre på att skapa nätverk med varann genom att värdet som mor och husmor inte försvinner med åldern. Och om någon blir ensam eller sjuk ger kvinnorna mer omsorg än vad männen kan.
  Oj vilken utläggning kring ett ämne som bara handlar om det sociala livet här men som faktiskt är ett av de små byarnas sista chans att leva vidare. Om det försvinner måste man sälja hem och mark till större ägare precis som i Sverige och då dör byarna snabbt. Hoppas jag slipper att se det under min livstid men den är det ju inte så mycket kvar av.
  Jag tycker också att min volta kan ge lite plus för de som inte orkar att gå till taverna eller cafenion så ofta. Trots min verkligen undermåliga grekiska tycks flera av de jag möter uppskatta att jag bryr mig om deras hälsa och om jag vet något om deras barn och barnbarn även hinner prata lite om dem.

  Svar
  • 25 juli, 2019 kl. 20:23
   Permalink

   Så är det överallt i världen. Det kallas urbanisering. Voltan finns kvar där människor finns kvar. Det voltas i Aten, Thessaloniki, Chania och andra städer. Men visst har du rätt; de unga är inte lika entusiastiska. Undra på det.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: