fbpx

Chanias turistindustri har tröttnat på förfallet

Loading...

Nu har turistindustrin i Chania tröttnat på att stadens styrande låter Chania förfalla. I ett öppet brev till stadens nytillträdda borgmästare kräver turistindustrins branschorganisation åtgärder, för nu börjar problemen påverka turistnäringen. Klagomålen handlar om smuts, trafikkaos, hemlösa hundar och annat.

Som boende i Chanias turisttätaste del kan jag bara hålla med. Men samtidigt kan jag konstatera att turistbranschen har motsatt sig många försök till regleringar och förbättringar, eftersom de har sett sig hotade av dem. Det finns många problem som inte beskrivs i brevet, som är orsakade av hotell, restauranger, butiker och barer. Överfulla soptunnor, buller från musikanläggningar, restaurangfläktar och pumpar, berusade skrän i gränderna… Allt detta är resultatet av en bransch som utkräver ansvar av andra med inte själva vill ta ansvar. De skriver att de håller rent på sina egna anläggningar. Men bryr de sig om gatan utanför?

Hus som helst är det angelägna problem som tas upp i brevet och det förekommer inga överdrifter, tvärtom. I synnerhet är problemen med trafiken och de okontrollerade felparkeringarna ett långt större problem än vad som framgår av brevet.

Här är hela brevet i översättning:

“Vi ser till att hålla rent och snyggt på våra anläggningar. Kan man säga detsamma för de många allmänna platser som turisterna passerar på väg till och från dem? Smutsiga trottoarer, som väntar på att höstregnen ska spola dem rena. Varför inte låta ett fordon med högrtycksspolning göra jobbet, som i andra europeiska städer? 1866-torget i centrum är täckt av duvspillning, gräset är borta. Papperskorgarna luktar illa och många av dem dryper av smuts.”

Kroniskt trafikkaos. Foto: John Göransson.

“De dubbelparkerade bilarna, i synnerhet på huvudgatorna Chatzimichailis och Skalidi, blockerar trafiken i staden. Mopedparkeringen på trottoarer och gågator är helt okontrollerad, staden måste ordna fler parkeringsplatser för mopeder. Att trottoarerna används som mopedparkering och uppställningsplats för butikernas varor skapar många problem för förbipasserande turister.

Okontrollerad mopedparkering var det. Foto: John Göransson.

“Mopeder som kör in från Chalidon och Kanevaro kvällstid är ett gissel för den venetianska hamnen. Vägarna borde blockeras med bommar när de har stängt för varutransporter, eller patrulleras av polis. Trots att varutransporter bara är tillåtna fram till 10 på förmiddagen ser vi ofta lastbilar vid fontänen i hamnen klockan ett på eftermiddagarna.”

“De kommunala toaletterna är i stort behov av rengöring och reparationer.”

“De tvåfiliga vägarna saknar filmarkeringar. I områden som Kalamaki, Daratsos, Kato Stalos och Agia Marina saknas trafikljus vid övergångsställena, som dessutom behöver målas med nya vita streck.

Nyanlända gathundar i Chania. Foto: John Göransson.

“Det ökande antalet hemlösa hundar är en skam för vår stad, något vi har påpekat tidigare. I synnerhet på morgnarna ser chockade turister flockar av hundar i den venetianska hamnen och på torget framför saluhallen, som rusar runt på ett sätt som är otänkbart i en stad med en civiliserad syn på djurskydd.”

“Det okontrollerade tiggeriet på och runt butiker och restauranger i den venetianska hamnen har en skadlig inverkan på turismen. Varje eftermiddag blir turisterna trakasserade av professionella tiggare och gatuförsäljare utan tillstånd. Det finns helt enkelt för få poliser.”

“Turistinformationen i Gialimoskén i hamnen har fortfarande inte öppnat, trots att staden har lovat att så ska ske.”

“Detta är inte bara våra och övriga medborgares observationer. De kommer från turisternas klagomål och det vore bra om  ni bjöd in representanter för de utländska reseföretag som är verksamma i området. De har goda erfarenheter av hur man har tacklat liknande problem i Spanien, Turkiet och Italien och deras åsikter borde vara av stort värde.”

Vi får se om den nya borgmästaren kommer att göra något åt problemen. Han sade själv i valrlrelsen att trafiken är ett av Chanias största problem.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: