fbpx

Kreditkort och andra pengar i Grekland

Loading...
Loading...

Eftersom det sker snabba förändringar på kreditkortsfronten i Grekland finns en särslikd artikel om det här.

Handla

Tänk tillbaka till Sverige vid millennieskiftet. Då betalade vi kontant om vi handlade för mindre än en hundralapp. Vi betalade kontant i taxin, i kiosken, i caféet, på bussen… Så är det fortfarande i Grekland, även om det förändras snabbt nu.

Detta sagt kan du kan handla med ditt kreditkort i Grekland nästan precis som i Sverige. Det är faktiskt lag på det. Enda undntagen är kiosker, taxi, ombord på bussar och en del gatuförsäljare, men även där blir det vanligare med kortläsare.

Det är du som väljer om du ska betala kontant eller med kort. Du har alltid rätt att betala med kort, men om du vill betala kontant, gör det.

Ta ut pengar

Av någon anledning är detta den vanligaste frågan i Greklandsforum: Hur tar man ut pengar i bankomaten? Tydligen blir många stressade av detta, trots att det är väldigt enkelt.

Gå bara förbi.

Tänk på att ditt kort kan vara spärrat för köp och uttag utomlands. Se till att ta bort den spärren innan du åker, annars brukar det gå att fixa med din internetbank.

Akta dig för de blågula bankomaterna från Euronet, som det står ATM på med stora blåa bokstäver. De kan ge riktigt dålig växeklurs, eftersom de inte har sitt säte i EU (som har reglerade växelkurser) utan i USA. Sådana finns ofta på flygplatser, järnvägsstationer och på turisttäta gator. Turistbyråer, biluthyrare och en del restauranger hyr ofta ut lite utrymme till Euronet. De riktiga turistfällorna säger att deras kortläsare är trasig och skickar ut dig till bankomaten. Då blir dubbelt blåst, eftersom alla restauranger är skyldiga att acceptera kortbetalning.

Svenska växlingskontor som Forex och Exchange hävdar gärna at det är bättre att växla i Sverige. Strunta i det, helt enkelt. Det kan vara bra att ha med sig kontanter till taxin eller bussen från flygplatsen, resten ska du ta ut på plats.

Bankomater som tillhör en av de grekiska bankerna (de största är Alfa, National Bank of Greece, Piraeus Bank och Eurobank) ger bra växelkurs när du tar ut pengar. Men be aldrig att få kursen omräknad till svenska kronor, då blir kursen sämre. Välj ”No Conversion”

Sedan i juli 2018 tar alla grekiska banker ut en avgift när du tar ut pengar med kort som inte är utfärdade av dem själva. Avgiften är på omkring 3 Euro per uttag. Därför är det bättre att ta ut rejält med kontanter varje gång och att använda kortet för att betala så ofta som möjligt. Om du tar ut 300 Euro betalar du en procent i avgift och om du använder kortet flitigt kan 300 Euro räcka länge.

Tänk på att det maxbelopp som dyker upp på skärmen inte nödvändigtvis går att ta ut med ditt kort. Jag brukar strunta i de förvalda beloppen och i stället välja ett eget, exempelvis 280 Euro. Då får jag några 20-Eurosedlar också, så att jag slipper växla en 50-Eurosedel direkt.

Swish

Swish fungerar i Grekland, men bara mellan svenska bankkonton. Så fortsätt att hjälpa restaurangpersonalen genom att en i sällskapet betalar hela notan medan de andra swishar. För du tvingar väl inte svenska servitörer att dela notan åt er och dra alla era kort, när det finns Swish? I Grekland anses det som ett otroligt märkligt beteende att plocka fram mer än ett kort när notan kommer. De kommer att fixa det, men de kommer att tycka att ni är *censurerat*.

En reaktion till “Kreditkort och andra pengar i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: