fbpx

Ιούλιος – Juli i Grekland

Det här är nionde delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet.Du hittar alla publicerade artiklar här.

I Ιούλιος (Joulios) är grekiskans namn på månaden juli. Det är den månad på året som flest svenskar reser till Grekland. Det är ofrånkomligt. Men det är synd.


Men låt oss först dröja vid bokstaven Iota. Visst låter den bekant. Just det, det är förmodligen därifrån vi har fått uttrycket “Inte ett Jota”. Gemena Iota (ι) är en mycket liten bokstav, helt enkelt. En annan teori är att det är den ännu mindre hebreiska bokstaven Yod (י) som ligger till grund för uttrycket. Hur det än är så skvallrar det om att uttrycket “Inte ett jota” är mycket gammalt, sannolikt från den medeltid då universiteten i Sverige bara erbjöd studier i latin, grekiska och hebreiska, de tre språk bibeln skrevs på. 

Julius Caesar, mannen som gav namn åt juli. Foto: Andreas Wahra

Tre bokstäver för samma ljud – ibland

Iota är en av tre grekiska bokstäver som uttalas som vårt I. De andra är Ita (H,η) som redan har avhandlats och Ipsilon (Υ.υ), som kommer senare. Det finns regler för när man ska använda vilken av bokstäverna, men det ska vi inte gå in på här.

Tillbaka till månaden juli. Det vore dumt att inte bjuda på alla årets månader, så här kommer de:

Alla årets månader

ΙανουάριοςIanniariosJanuari
ΦεβρουάριοςFevrouariosFebruari
ΜάρτιοςMartiosMars
ΑπρίλιοςApriliosApril
ΜάιοςMaiosMaj
ΙούνιοςIoniosJuni
ΙούλιοςIoliosJuli
ΑύγουστοςAvgoustosAugusti
ΣεπτέμβριοςSeptemvriosSeptember
ΟκτώβριοςOktåvriosOktober
ΝοέμβριοςNoemvriosNovember
ΔεκέμβριοςDekemvriosDecember

Låter det likt svenskan? Det är inte så konstigt, både vi och grekerna har snott namnen rakt av från latinet. Å andra sidan snodde romarna namnen på de fyra sista månaderna från grekiskans räkneord för sju, åtta, nio och tio. Juli har fått namn efter Julius Caesar, det var han som införde den Julianska kalendern år 46 f. kr. 

Skandinavernas månad

Tillbaka till nutiden. Vad händer i Grekland i Juli? Om man då befinner sig på västra Kreta, Rhodos eller Kos kommer man förmodligen att höra mer skandinaviska än grekiska på gatorna. På vissa orter, som Agia Marina på Kreta, går det många svenskar på varje grek.

Det är också i juli värmen börjar krypa uppåt på allvar. Rent statistiskt är det årets varmaste månad i hela Grekland, det är också årets torraste månad. Jag har varit i Grekland i juli massor av gånger och har bara upplevt regn ett par gånger. Däremot kan det blåsa ordentligt.

Vid Aptera beach på Kreta finns ett strandcafé med rimliga priser och utan trängsel. Foto: John Göransson.

Atenarna flyr

I Aten är det smällhett och atenarna själva börjar fly staden. Juli är helt enkelt en rätt dålig månad att besöka Aten.

De statistiskt “bästa” månaderna att vistas i Grekland är maj och juni. Då är det lagom varmt, blåser som minst och regnar ganska lite. I juli kan man drabbas av värmebölja som gör att man knappt kan vistas utomhus och vindar som gör att man inte kan bada i havet. September och oktober är också bra, men då kan det komma rätt häftiga regnväder om man har otur. Jag har varit i Grekland alla årets månader, utom februari.

Så varför reser vi till Grekland i Juli? Enkelt. Det är då vi har semester. Men till dem som har privilegiet att välja en annan tid att resa: undvik juli och första halvan av augusti. Grekland i mitten på juni är en helt annan upplevelse än i mitten på juli, oavsett vart i Grekland du väljer att åka. Vädret är mildare, trängseln är mindre och inte minst har grekerna inte hunnit tröttna på oss.

Värmebölja i Chania, juli 2017. Skärmdump från min mobiltelefon.

Vänd på dygnet!

Det går naturligtvis att göra en massa trevliga saker i juli också. Vi brukar vända på dygnet, eftersom nätterna är svala och trängseln i vår sommarstad Chania minskar efter elva, när nästan alla charterturister åker tillbaka till förorterna väster om stan. Det är också väldigt enkelt att ta sig bort från trängseln, eftersom massturismen är ganska spårbunden. Nåra kvarter från kaoset är det ofta lika lugnt och skönt som på vintern. Vår gränd ligger bara några steg från turiststråket, det är inte många som hittar dit.

Natt i Chania. Klockan är kvart över två, 29 juli 2018. Foto: John Göransson.

One thought on “Ιούλιος – Juli i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: