fbpx

Behöver jag pass på Greklandsresan?

Loading...
Loading...

Om du är medborgare i Sverige eller ett Schengenland behöver du inget pass för att resa in i Grekland. Däremot måste du kunna styrka din identitet. Du kommer inte ens ombord på planet annars och passet är en giltig identitetshandling i hela Schengen.

Det nationella ID-kortet, som också utfärdas av polismyndigheten, fungerar också som ID-handling i hela Schengen. Jag har ett av varje och brukar ta med båda. Passet förvarar jag på rummet, som reserv ifall jag skulle bli av med mitt ID-kort. Jag har också fotograferat av mitt ID-kort och har bilden sparad i min mobil, samt i molnet (Google Photo). Förklaringen finns i slutet av texten.

nationelltid
Med ett sådant här klarar du dig i Grekland.

Om du ska hyra bil måste du ha med dig ditt svenska körkort. Det är inte giltigt som ID-handling utanför Sverige.

Om du blir av med ditt pass eller ID-kort i Grekland ska du vända dig till polisen och göra en anmälan. En kopia av den anmälan kan du använda för att ta dig ombord på planet när du ska hem. Men du måste kunna visa någonting med ditt namn och ditt fotografi på vid incheckning och ombordstigning. Här kommer den sparade bilden i mobiltelefonen till användning. Detta är en väldigt dyrköpt kunskap för mig. Jag tappade en gång mitt ID-kort på Kreta, vilket ledde till att jag blev kvar ett dygn extra och tvingades köpa en ny flygbiljett med två mellanlandningar, varav sex timmar i Düsseldorf på trettondag jul.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: