fbpx

Vad händer om jag blir sjuk i Grekland?

Loading...
Loading...

Om du råkar ut för ett olycksfall eller blir akut sjuk ska du ringa 112, det numret fungerar i Hela Europa och är alltid gratis.

Du tar med dig din svenska sjukförsäkring till Grekland, så du har rätt till vård på samma villkor som grekerna. Det är viktigt att du har med dig ditt svenska sjukförsäkringskort, som du beställer från Försäkringskassan. Har du inget så kan du beställa det här. Om du inte har det finns risken att du måste betala på plats för att begära ersättning från Försäkringskassan när du kommer hem. Det kan bli väldigt dyrt.

Det har varit vanligt att grekiska sjukhus har struntat i att ta betalt av turister, trots att de egentligen ska göra det. Detta har kostat de grekiska skattebetalarna stora belopp i uteblivna intäkter och regeringen har nu besluat att sätt stopp för detta.

De grekiska reglerna skiljer sig från de svenska, men det är oftast inte dyrare. Tänk på att sjukvården i Grekland, efter tio år av kris, är körd i botten, så förvänta dig inte att vården håller samma standard som hemma. Men alla kommer att göra sitt bästa, även med de begränsade resurser de har.

eu-kort-sjukforsakring
Ha alltid ett sådant här i plånboken.

Läs mer om att bli sjuk inom EU här.

Om du inte är akut sjuk men behöver ett receptbelagt läkemedel är det lite besvärligare. Fråga på hotellet, caféet eller andra ställen, så brukar det alltid går att hitta en läkare. Det finns också en tjänst för detta på internet. Den är på grekiska, så då får be någon hjälpa dig. Du kan också fråga på apoteket.

På apoteket

Det finns gott om apotek i Grekland. Där finns alltid någon som kan prata engelska och du kan räkna med att få bra hjälp med att välja rätt preparat, så länge det är receptfritt. Vi turister köper mest medel mot solbränna, insektsbett, magsjuka och bakfylla.

Det finns en överenskommelse som säger att det alltis ska finnas ett öppet apotek i varje grekisk stad. Apoteken har därför ett jourschema om när de själva har stängt har de en skylt på dörren som visar var närmaste öppna apotek finns. Det finns också en bra tjänst för det på internet.

De läkemedel vi är vana vid finns oftast i Grekland, men de kan heta något annat. Därför är det bra att veta vad den aktiva substansen heter. Om du brukar äta Alvedon hemma ska du be om paracetamol. Här finns fakta om alla läkemedel som säljs i Sverige.

Jag har råkat ut för apotek som har velar sälja naturpreperat till mig. Men om du står på dig brukar du få vad du vill ha.

Kan jag få ut min receptbelagda medicin i Grekland?

Om du inte ska vara borta länge så rekommenderar jag att du tar med dig medicin så att du klarar dig hela resan. Om du säger till din läkare så brukar hen kunna skriva ut så att det räcker. Annars har du rätt att ta ut din receptbelagda medicin i Grekland. Men det förutsätter att den säljs i Grekland och det är inte säkert. Prata med din läkare innan du åker. Och tänk på att du ska ha med dig ett recept på papper, eftersom Grekland inte har samma system för e-recept som vi. Mer information kan du hitta här.

SAMSUNG CSC
Det är sällan långt till Apoteket. Foto: John Göransson.

Vad är receptfritt i Grekland?

Huvudregeln är att sådant som är receptfritt i Sverige också är det i Grekland och tvärtom. Det enda jag känner till att man kan köpa över disk på apotek i Grekland som inte finns i Sverige är sprutor, kanyler och 96-procentig sprit. Däremot finns det många apotek som glatt säljer antibiotika utan recept. Det är huvudskälet till att Grekland stora problem med antibiotikaresistenta bakterier, som orsakade mer än 1 600 dödsfall 2015.

Tidigare var det lagligt att köpa antibiotika utan recept på grekiska apotek. Regeringen satte stopp för det 2018, men många apotek fortsätter sälja som om ingenting hade hänt.

2 reaktioner till “Vad händer om jag blir sjuk i Grekland?

 • 17 september, 2019 kl. 11:39
  Permalink

  Skriv gärna att sjukhusens läkare är bra, utrustningen är bra men vården klen Det förutsätts ofta att släkt/vänner kommer med mat och kläder…

  Svar
  • 1 oktober, 2019 kl. 18:19
   Permalink

   Jag vet. Men detta handlar om hur turister behandlas av vården, inte hur bofasta har det.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: