fbpx

Nej, Samariaravinen är inte Europas längsta ravin!

Loading...
Loading...

Två gånger har frågan om vilken som är Greklands längsta ravin varit med i våra quizzar. Senast svarade 75% Samariaravinen (14% svarade Vikosravinen), första gången var det 64% (bara 13% svarade Vikosravinen). Problemet är att det inte är Samariaravinen utan Vikosravinen som är Greklands längsta.

Om du googlar på ”Europas längsta ravin” så kommer de flesta av träffarna att handla om Samariaravinen. Det är rätt gåtfullt, eftersom Samariaravinen inte är Europas längsta ravin. Det är faktiskt inte ens Greklands längsta ravin.

Grekand All Exclusice trodde länge att Samariaravinen var längst i Europa. När vi planerade en resa till nordvästra Grekland upptäckte vi Vikosravinen, som ligger i Epirus i norr. Det är, enligt Wikipedia, världens djupaste ravin, som mest är det 490 meter från toppen till botten. Den är dessutom 20 kilometer lång och därmed Greklands längsta ravin.

Vikosravinen. Foto: John Göransson.

Vi har skrivit om detta förut, i en artikel som handlar om grekiska faktoider, Men eftersom så många fortsätter att sprida myten om Samariaravinen bryter vi ut just denna faktoid till en separat artikel.

Världsrekordet för Vikosravinen handlar om djup i förhållande till bredd, eftersom den på många ställen är mycket djupare än den är bred. Även detta rekord är omtvistat, det finns en ravin på Sardinen som slåss om titeln. Det finns många raviner med större höjdskillnad, men de är bredare. Det finns också flera raviner i Europa som är längre än 20 kilometer.

Samariaravinen är faktiskt bara 13 kilometer lång. Vandringsleden från Omalos i Lefka Ori ner till Agia Roumeli vid Libyska havet är visserligen 16 kilometer, men den sista sträckan, efter den så kallade Järnporten, är det slättland i tre kilometer och alls icke någon ravin. Var den ofta förekommande uppgiften 18 kilometer kommer ifrån är oklart.

Samariaravinen hos Wikipedia. 16 km, men vandringen genom ravinen är bara 13 km.

Exakt hur många som går omkring och tror att de har gått genom Europas längsta ravin är omöjligt att veta. Men sannolikt rör det sig om miljoner människor, som alla hjälper till att vårda den här myten.

Det är lite svårt att förstå hur myten har uppkommit, när den är så lätt att vederlägga. Men det är helt uppenbart att den har vårdats ömt av alla som tjänar pengar på den. Och att journalister inte bara tror på utan även sprider dessa osanningar. Senast (juni 2020) hör vi Julia Bradbury påstå detta i en TV-serie på SVT. Det är inte det enda faktafelet i serien.

Medierna kollar inte

Jag googlar på ”Europas längsta ravin”. Nästan alla träffar handlar om Samariaravinen. Medierna förmedlar med få undantag denna enkelt kontrollerade osanning som en sanning. Några exempel:

”Samaria är Europas längsta ravin med sina 18 km från Omalos-platån på 1200m höjd ned till byn Agia Roumeli vid havet.” Expressen (Allt om Resor) 5 april, 2016.


”Alla som besöker Kreta hör förr eller senare talas om Samaria­ravinen. Det är den längsta ravinen i Europa, som sträcker sig från en platå på cirka 1. 200 meters höjd ner till byn Agia Roumeli vid havet.” DN 7 oktober 2019


”Följ med Aftonbladet Resa på vandring i Europas längsta ravin på Kreta.” Aftonbladet 26 mars 2008.

Resebranschen tjänar pengar

Det går uppenbarligen att sälja både resor och dyra utflykter till Kreta och Samariaravinen genom att påstå att den är längst i Europa. En av dem försöker gå runt problemet genom att skriva att Samariaravinen är Europas länsta i sitt slag. Vilket slag det rör sig om framgår inte. Kanske är det den längsta ravinen i Europa som går mellan Omalos och Agia Roumeli?

Till och med den statliga turistorganisationen Visit Greece sjunger med i kören ”…the Samaria Gorge is the longest in Europe (total length 16km)”. Det är inte så konstigt att de flesta svarar fel på Grekland All Exclusives quizfråga.

Några fler exempel på dumheter från resebranschen:

”Vi vandrar genom den mäktiga Samariaravinen som är Europas längsta ravin med sina 18 km.” http://www.detur.se


”Uppe i Lefka Ori-bergen söder om Chania ligger Samariaravinen som är Europas längsta ravin. Här bjuds du på en storslagen naturupplevelse och en härlig vandring. Ravinen är cirka 18 kilometer lång…” http://www.apollo.se.


”Det är den längsta ravinen i Europa med en längd på 18 km och sträcker sig från Omalos-platån på 1200m höjd hela vägen ned till byn Agia Roumeli vid havet.” http://www.explorecrete.com


Utflyktstips

  • Vandring i Samariaravinen – Europas längsta ravin
  • Knossos med kung Minos palats
  • Den rosa korallstranden Elafonissi

http://www.tui.se 

(Historien om kung Minos är också rent påhitt och Elafonissis sand är inte så rosa längre, men det kan vi ta en annan gång)


Det finns många fler exempel. För ordningens skull ska tilläggas att inte alla journalister sprider lögnen:

”Europas längsta kanjon, säger reseledaren, vilket inte är sant. Europas djupaste kanjon, påstår man vidare. Det är heller inte sant och överdrifterna är dessutom onödiga, för den 13 kilometer vindlande vandringen mellan Samariaravinens stupande bergväggar imponerar ändå.” Gunnar Andersson i SvD 11 juli 2008.


Gunnar Andersson har helt rätt. Vi har gått genom Samariaravinen två gånger och det var fantastiskt, även om trängseln var rätt påfrestande senast. Vi har inte gått genom Vikosravinen, men vi har stått vid toppen och tittat ner i den. Läs mer om den resan här.

Vikosravinen
Vikosravinen. Foto: John Göransson.

Nu får du en uppgift: Nästa gång någon påstår att Samariaravinen är Europas, eller Greklands, längsta ravin, säg ”Nej, det är det inte!” Om du fortfarande är osäker efter att ha läst den här artikeln får du lite mer bevismaterial här:

Verdonravinen. 25 kilometer lång, men inte Europas längsta, trots att den är nästan dubbelt så lång som Samariaravinen.

Den allra längsta ravinen i Europa verkar vara Tararavinen i Montenegro. Den är 82 kilometer lång. https://en.wikipedia.org/wiki/Tara_River_Canyon Men vad vet man? Kanske finns det en ännu lägre någonstans?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: