fbpx

Italiens sista bastion på Kreta

Loading...
Loading...

Venedig styrde över Kreta i mer än trehundra år, sedan tog det Ottomanska imperiet över. Men 1897 blev Kreta en ”autonom” stat, vilket i själva verket innebar att de sex staterna Österrike-Ungern, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland och Storbritannien tog kontrollen över ön. Italienarna var alltså tillbaka efter 250 år, de byggde en garnison i huvudstaden Chania för sin militärstyrka. Här kan du läsa om Chanias historia, från stenåldern till massturismen.

Från lokalredaktionens tak 22 juli 2018. Foto: John Göransson.

När Kreta slutgiltigt blev en del av Grekland 1913 lämnade de utländska militärerna och diplomaterna ön och lämnade efter sig de hus de hade byggt i Chania. Ett av dem var den italienska garnisonens byggnad på Nearchou, nära stadsparken. Den blev den grekiska statens egendom och inhyste i många år ett krigsmuseum. När museiföremålen flyttades till Aten och museet stängde för några år sedan ville staden köpa byggnaden för att kunna flytta stadshuset från den trista byggnaden nere i centrum.

Italienarnas sista maktbas på Kreta. Foto: John Göransson.

Som så ofta fastnade ärendet i byråkratins kvarnar. Det pampiga huset tilläts förfalla och bli bostad åt husockupanter. Den 22 juli 2018 förstördes byggnaden i en brand, som syntes från hela stan. Brandorsaken är inte klarlagd.

Staten har lovat att återställa byggnaden. Som alltid i Grekland: Vi tror det när vi ser det. Bilden överst är tagen före branden och kommer från Google Street View.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: