fbpx

Hur farliga är de grekiska myggen?

Loading...

Förra året skapade de grekiska fallen av Nilfeber (West Nile Virus) rubriker över hela världen. Frågan ställdes många gånger i olika Facebookgrupper: Kan man få Nilfeber av myggbett på semestern i Grekland?


Ingen anledning till oro

Så här skrev Aftonbladet i juni 2019, under rubriken ”Turister varnas för farligt virus i sommar”:

Turister varnas för ökade fall av Nilfeber i vissa delar av Grekland. Grekiska folkhälsomyndigheten uppmanar både greker och turister att ta till försiktighetsåtgärder när de vistas i drabbade områden.

Sant, relevant och intressant. Men ändå vågar vi utan tvekan påstå att Nilfeber inte är något att oroa sig för på semestern i Grekland.

Inrapporterade fall av Nilfeber 2019. Källa: ECDC.

Vi har hämtat statistik hos det Europeiska Smittskyddscentret ECDC, som finns i Solna. Dit rapporteras alla fall av Nilfeber, eller West Nile Virus, som upptäcks i Europa och Grekland är mycket riktigt värst drabbat, med 223 av totalt 463 inrapporterade fall, från årsskiftet fram till 28 november 2019. Totalt dog 50 personer av Nilfeber, 34 av dem i Grekland.

Få fall i turistområden

Titta på de röda fälten på kartan ovan. Varje region där någon har smittats är röd. Det betyder att ingen smittades i de områden som besöks av majoriteten av alla turister. Kreta: noll. Rhodos: noll. Och så vidare. De enda områden med omfattande turism som har drabbats är Thessaloniki/Halkidiki med 10 smittade och Aten med 2 smittade. Totalt alltså 12 smittade i regioner som tillsammans har 5 miljoner invånare. Risken att dö av Nilfeber på en semester i Grekland är därmed så liten att den inte går att beräkna.

Varför skrev tidningarna så mycket om detta, om det inte var något att oroa sig för? Det finns nog tre skäl?

Lockar till läsning

  1. Risker på populära turistmål lockar till läsning. Det bekräftas av vilken uppmärksamhet publiciteten fick.
  2. Brist på tid och kunskaper gör att journalister skriver utan att reflektera. När den grekiska smittskyddsmyndigheten gick ut och manade såväl bofasta greker som turister till försiktighet skapade det rubriker, trots att det var rätt självklart att myndigheten inte kunde undanta turister från uppmaningen.
  3. Förmågan att bedöma sannolikheter och risker är allmänt svag i journalistkåren. Risken att dö i den grekiska trafiken är mycket större, ändå läser vi sällan varningar som handlar om den grekiska trafiken.

Varför oroade sig så många? Det beror nog på att det är väldigt svårt att skydda sig från myggbett i Grekland på sommaren. Myggnät, insmörjning, spray… Inget skyddar helt. En kväll under ett träd på en taverna, så har man 30 myggbett. Det är helt enkelt skrämmande med risker som vi inte kan skydda oss mot.

Det är samma sak med flygrädsla. Vi sitter i den där aluminiumtuben, en mil ovanför marken, lyssnar på den obligatoriska säkerhetsgenomgången och tänker att ”kanske är det just det här planet som kommer att störta?”. Vi tänker kanske ”nu har jag klarat mig så många gånger att nu är det nog min tur”, ovetande om att sannolikhetskalkylernas räkneverk nollställs varje gång vi landar.

Risken att dö i en flygolycka är ungefär en på fem miljoner, vilket innebär en flygning om dagen i 14 000 år. I klartext betyder det att du måste ha en väldig otur för att dö i en flygolycka medan du inte alls behöver ha tur för att överleva den. Samma sak gäller med Nilfeber.

Ändå bra att skydda sig

I den här artikeln har vi tittat närmare på riskerna på Greklandsresan.

I stället för att öda tid på att skriva om Nilfeber, eller West Nile Virus, länkar vi till en text på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Vi gör ändå rätt i att skydda oss mot myggbett, eftersom de kan orsaka andra besvär. Det är inte så roligt att ha kroppen full av vätskande, kliande myggbett. Om man kliar sönder dem kan såret bli infekterat. Så gör vad du kan för att slippa bli myggbiten.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: