fbpx

Så blir (kanske) grekernas jul i lockdown

Loading...
Loading...

Det blir ett annorlunda julfirande i hela världen i år. Åtskilliga länder befinner sig i lockdown och i andra, som Sverige, kommer regeringen med tydliga och detaljerade instruktioner. Baserat på hur grekerna brukar fira jul tar vi en titt på hur årets julfirande kan tänkas bli.

Först en brasklapp (lapp, inte klapp): Greklands regering har ända sedan pandemins början visat prov på extremt oberäkneliga och kortsiktiga beslut. Det senaste exemplet är resereglerna från 18 december. De annonserades den 7 december och ändrades mindre än fyra dygn senare. Det nya ”långsiktiga” systemet för virusbekämpning som annonserades 10 oktober överlevde till 4 november. Flygbolag, butiksägare och greker i allmänhet försöker hänga med i de våldsamma svängningarna. Ska jag öppna på måndag? Lyfter planet på tisdag? Får jag gå ut på onsdag? Vilket nummer ska jag skriva i mitt SMS om jag vill gå ut och handla julpapper? Vem vet, kanske är den här artikeln inaktuell innan Lucia?

Julen är inte grekernas viktigaste helg. Det är, med god marginal, påsken. Men julen har vuxit i betydelse och numera firar grekerna jul ordentligt. En stor skillnad mot i Sverige är att stort fokus ligger på trettondagen, som är den dag då Jesus döptes av Johannes Döparen. Därför har regeringen bestämt att kyrkorna ska få hålla gudstjänst på juldagen och trettondagen, så att de mest religiösa får sin andliga spis.

Traditionella julkakor måste finnas i huset. Foto: John Göransson.

Hur firar då grekerna jul? Precis som för oss blir det mycket förberedelser, med pynt, bakning, matlagning och julklappsköp. Lokalpressen rapporterar om årets julhandel, i krisens Grekland har detta varit en viktig mätare. Har grekerna råd att köpa julklappar i år?

Förberedelserna

Många kommer att beställa hem både julmat och julklappar på nätet. Men eftersom distributionen mer eller mindre har brakat samman på grund av lockdown har regeringen nu bestämt att butikerna får ha öppet för att lämna ut varor som har beställts och betalats på nätet. Räkna med köer utanför många butiker när grekerna skickar ett SMS med siffran 2 innan de går ut för att hämta sina beställda klappar.

Butiker som säljer ”julrelaterade produkter” tilläts öppna redan 7 december, för att grekerna skulle kunna köpa hem julpynt.

Julrelaterade produkter, får man förmoda. Foto: John Göransson.

Bokhandlarna kommer att ha öppet över julen, så att folk ska kunna köpa julkort, omslagspapper samt en och annan julklappsbok.

Många greker, framför allt kvinnor, längtar efter att få gå till frisören. Det lär bli rusning när frisörerna får öppna igen, även om man måste beställa tid. Många män har vant sig vid ”Korona kourema”, koronaklippningen, som helt enkelt innebär snagg med skäggtrimmern.

Nektarios får öppna till jul. Foto: John Göransson.

Aktiviteterna

Många kommuner har satsat extra på juldekorationer i år, för att skapa lite julstämning på de öde gatorna. Julgranarna och julbåtarna tändes i veckan runtom i Grekland.

I vanliga fall brukar kommunerna lägga stora resurser på julfirandet. Den centrala torget görs om till Tomteland för barnen. med karuseller, försäljningsstånd, levande musik och tomte. Allt detta är förstås inställt i år, liksom alla julkonserter, julspel, dansuppvisningar och annat som brukar anordnas.

Inställt. Foto: John Göransson.

De gatufester som brukar arrangeras av handlare i centrum är förstås också inställda i år.

Hemvändarna

Krisen tvingade hundratusentals unga greker att söka sig utomland för att studera eller arbeta. Många av dem brukar försöka ta sig hem till jul, men i år lär det inte bli många som lyckas med det. Visserligen lättade regeringen på fredagen restriktionerna vid inresa så att man nu ”bara” behöver sitta i karantän i tre dagar. Frågan är om inte lättnaden kom för sent för att ändra beslutet att inte resa. Det var tidigare sagt att alla skulle sitta i karantän i tio dagar, vilket gjorde det meningslöst för de flesta.

Kalanda

Knappast i år. Foto: John Göransson

Många barn kommer nog att smyga ut med sina trianglar och ”sjunga” julsånger, ”kalanda”, i år. Men de lär bara knacka på hos vänner och familj. Det hela påminner om våra påskkärringar och, numera, bus eller godis, som också blev starkt reducerat i år.

Julmaten

Förmodligen kommer det att lagas lika mycket julmat och bakas lika mycket julkakor som tidigare år. Kanske mer, eftersom alla måltider måste intas i hemmet nu när alla restauranger, caféer och barer har stängt. Det går fortfarande att få färdigmat hemlevererad, men om man ändå tvingas vara hemma i stort sett hela dygnet så kan man åtminstone laga lite mat.

Juldagen

Detta är den dag då familjerna brukar samlas till bords. Precis som i Sverige innebär ”familjen” på denna dag ”släkten” och här drar man gärna ihop hela släktträdets fyra generationer. Det kan bli väldigt stora kalas.

Inte i år. Regeringen har bestämt att högst åtta personer får samlas, det innebär högst två kärnfamiljer. Det här är nog den regel som gör grekerna mest ledsna. Vi har haft förmånen att få vara med på ett par juldagsfiranden hemma hos vänner, det är väldigt speciellt. Särskilt om någon heter Christos eller Kristina, som har namnsdag 25 december.

Nyårsafton

En vanlig nyårsafton i Thessalonikis saluhallskvarter. Foto: John Göransson.

Nyårsaftonen brukar innebära feststämning i hela Grekland hela dagen. Gator och torg är fulla av folk, musik och dans förekommer överallt. Stora skaror flockas under gasvärmarna på uteserveringar och äter lunch i timmar. Kringvandrande orkestrar underhåller, en del hoppar upp och dansar lite mellan meze och drycker. Framför allt gäller det saluhallarna, den självklara samlingsplatsen för nyårslunchen.

Vi har firat nyår i Grekland elva gånger, det har alltid varit lika roligt. Vi har firat tolvslaget på hemmafester, på lyxrestauranger och på enkla tavernor vi har sällen kommit hem före fyra på morgonen, eftersom der är full fart på alla barer efter midnatt. I år blir det middag för två hemma i Stockholm. Vi har en flaska champagne på lut. Det blir säkert bra, men vi kommer nog att sakna Grekland mer än någonsin.

Det traditionella nyårsbesöket i spelbutiken är förstås inställt. Den är stängd.

I år blir det ingen nyårsmiddag på Salis i Chania. Foto: John Göransson.

Nyårsmiddagen äts i vanliga fall på restaurang eller i hemmet. I år blir det samma sak som Juldagen; hemma med de närmaste. Traditionen med musik, tal och fyrverkerier på torget vid midnatt är givetvis inställd. Detta är en av Greklands största festnätter, i år råder utegångsförbud mellan 22.00 och 05.00 och allt är stängt.

Gissningsvis kommer det att bli mycket Facetime och andra kontakter över internet på tolvslaget i år. Vi får vi se om den grekiska infrastrukturen står pall.

På nyårsdagen är det mopedbudens infrastruktur som prövas, när alla pizzor ska levereras hem.

Nyårsdagspizza från Domino’s. Det är sedan gammalt. Foto: John Göransson.

Trettondagen

Trettondagen är den andra av två där gudstjänster är tillåtna. Traditionen att låta unga dyka efter ett kors i hamnen är däremot inställd.

Inställt. Foto: John Göransson.

Sedan är julen slut. De nuvarande lockdown-reglerna gäller till 7 januari, vad som händer därefter vet ingen. Men regeringen har lovat att börja vaccinera direkt efter helgerna. Några karnevaler lär det inte bli i år, men kanske kommer Grekland att vara öppet igen till påsk?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: