fbpx

Ska ”Klicka och hämta” rädda Greklans julhandel?

Loading...

I dag, måndag, startar julhandeln i Grekland. Men till skillnad mot tidigare år kommer det inte att innebära trängsel i butikerna. Hur går det, när nästan alla butiker har stängt? Regeringen erbjuder en nödlösning, frågan är om den kommer att fungera.


Nödlösningen kallas ”Klick & Collect och innebär att kunderna hämtar varor de har köpt online utanför butiken, mot uppvisande av kvitto. I dag är det premiär.

Efter kritik från handlarna har ytterligare en möjlighet införts: Ring och beställ. Handlaren skickar ett SMS med bekräftelsen, du hämtar och betalar din vara med kort utanför butiken. Inga kontanter får förekomma.

Ålderdomlig logistik

Dessa hybridversioner av online-shopping har tagits fram av det enkla skälet att de grekiska logistikföretagen i princip har brakat samman av kombinationen pandemi/julhandel. Detta har drabbat hela världen, men i Grekland är det extra illa ställt, eftersom logistikföretagen har struntat i den utveckling som har genomförts i många andra länder.

Det går säkert att få tag på svenskt knäckebröd även denna jul. Foto: John Göransson.

Att få varor levererade i Grekland var redan tidigare ett lotteri, med undantag för de MC-bud som levererar färdigmat. Ibland går det på ett par dagar, ibland tar det flera veckor.

Sedan Grekland införde sin andra lockdown har systemet i princip brakat samman. Logistikcentra är smockfulla av paket och kaos råder, leveranstiderna är oacceptabelt långa.

Kommer ”Klick&Collect ” att rädda situationen? Många är tveksamma. Greklands butiker är till stor del ganska omoderna. De flesta av de oberoende butikerna har ingen hemsida, än mindre någon lösning för e-handel. Kortläsare skaffades in när de blev lag för ett par år sedan. För att ”click&collect” ska fungera krävs att kunderna kan se om produkterna finns på lager i butiken och handlarnas egen organisation tror att bara omkring 10 procent av butikerna har den utrustning som krävs. Dessutom får högt nio personer samtidigt köa utanför butiken för att hämta upp sina varor.

Systemet med telefonbeställning är tidsödande och besvärligt, eftersom du inte kan se vad du köper och handlaren inte kan vara säker på att du kommer att hämta det du har beställt.

80 procent minskad försäljning

Enligt handeln kommer årets julhandel att bli som årets turistsäsong; intäkterna minskar med omkring 80 procent.

Undantaget är livsmedelskedjorna, som gör strålande affärer. När allt annat har varit stängt och ett av de giltiga skälen för att gå ut är för att handla mat så har kedjornas försäljningsrekord rykt all världens väg.

Dessutom har de på kort tid ryckt upp sig och fått fart på sin e-handel. Ofta kan de leverera matkassarna till kunderna inom några timmar från beställning. De har nämligen struntat i de omoderna logistikföretagen och i stället kopierat snabbmatsrestaurangernas koncept med cyklar, mopedbud och bilar.

Det går alltid att få hem en pizza. Foto: John Göransson.

Fri hemkörning

Beställ hem juldryckerna från Synka och få fri hemkörning!

Det ska tilläggas att inte hela Grekland ännu omfattas av den nya servicen. Som vanligt börjar man oftast i Atenregionen, där en tredjedel av alla greker bor. På Kreta och flera öar i Kykladerna har Kretas egen butikskedja Synka börjat med fri hemkörning för telefonbeställningar över 40 euro. Onlineshopping finns inte.

Pandemin skapar tekniksprång

Pandemin har hur som helst inneburit ett femte tekniksprång för grekerna på lika många år. Så sent som 2015 var Grekland långt efter resten av EU när det gällde internetanvändning, smartphones, kortköp och onlineköp. Så här såg det ut i Grekland fram till sommaren 2015:

  • Nästan alla inköp gjordes i butik och betalades kontant.
  • Räkningar betalades på posten, banken eller i butiken
  • Många fick lön i kontanter
  • Många butiker, caféer, barer och restauranger saknade kortläsare
  • Onlineköp hade just kommit igång, men i väldigt liten omfattning

Nu är det inte så längre, efter en kedja av händelser:

  1. Först kom folkomröstningen om krisuppgörelsen 2015. Då stängde alla banker i Grekland och bankomatuttagen begränsades. Plötsligt ville folk betala med kort och företagen tvingades investera i kortläsare.
  2. Moderniseringen av banksystemen gjorde det möjligt att exempelvis betala telefon, el och vatten och skatt online.
  3. Sociala media fick många unga att skaffa mobiltelefoner. I dag är det lika självklart i Grekland som i Sverige at se sällskap vid ett kafébord som stirrar ner i varsin mobiltelefon.
  4. Sedan kom lagstiftning som tvingade företagen att acceptera kreditkortsbetalningar, samtidigt som köp över ett visst belopp inte får betalas med kontanter.
  5. Alla restriktioner i samband med pandemin skapade behov av att kunna beställa varor och tjänster online.

Här kan du se alla regler som gäller över julhelgerna (länk).

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: