fbpx

Alla greker kan historien om Fru Frosini

Loading...

Har du hört talas om Fru Frosini? Inte? Då är du nog inte grek, för den här historien är en av dem som alla greker får lära sig i skolan.

Fru Frosini bodde i Ioannina i Epirus, som då var en del av det ottomanska imperiet. Hon var hustru till en rik köpman i, som aldrig var hemma. Så småningom inledde denna vackra och levnadsglada dam ett förhållande med Muthar Pasha, sonen till Ali Pasha, mannen som var ottomanernas härskare över trakten.

Legenden säger att Muthars fru klagade hos sin svärfar pashan, som förälskade sig i Fru Frosini och ville ha henne för sig själv. När hon vägrade att göra honom till viljes dömdes han henne till döden för osedlighet. För att dölja sina egoistiska avsikter dömdes ytterligare 17 kvinnor för samma brott. De dödades genom att de stoppades i varsin säck på ön och roddes ut i sjön, för att kastas i vattnet. Bara en av kvinnorna klarade sig levande, de övriga flöt döda i land och begravdes vid stranden. Detta hände år 1800.

I dag finns ett museum tillägnat Fru Frosini i pashans sommarpalats, som ligger på en ö strax utanför Ioannina. Historien filmades 1959 och på det lilla museet spelas nyckelscenerna ur filmen upp.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: