fbpx

När ölet kom till Grekland

Loading...

I den andra delen av vår serie om Greklands 200-årsjubileum berättar om hur två grekiska öl föddes strax efter den grekiska statens tillkomst på 1800-talet, dog på 1900-talet och och återuppstod på 2000-talet. Det finns fler artiklar om Greklands öl här.


Det handlar om Fix och Mamos, de enda grekiska öl som, trots att de numera bryggs av utländska jättar, har djupa rötter i Grekland. De har också det gemensamt att de har återuppstått efter att ha varit borta från marknaden i decennier.

Kung Ottos eget öl

Vi börjar med Fix, som är Greklands äldsta öl. När prins Otto kom från München för att 1832 bli Greklands första kung tog han med sig sin personliga bryggmästare. Han fick sparken, men hans son Karl Johan Fuchs stannade kvar, bytte namn till Fix och startade 1864 Greklands första bryggeri. Det blev kunglig hovleverantör och fortsatte vara det i decennier. När Grekland släppte in utländsk konkurrens blev det allt svårare för Fix att konkurrera och 1983 var konkursen ett faktum.

En vandring i ruinerna av Fix bryggeri i Thessaloniki.

Familjen Mamos i Patras

I den vid förra sekelskiftet blomstrande hamnstaden Patras på Peleponnesos startade familjen Mamos ett bryggeri 1876. Sonen Petros var den första grekeiska bryggaren med med universitetsexamen, från universitetet i München förstås. Hans öl kom att bli populärt i mondäna kretsar.

Greklands kulturella elit läskade sig gärna med ett stort glas Mamos på något av caféerna vid Omonia. Men inte heller Mamos klarade den utländska konkurrensen, ölet försvann från marknaden redan 1976.

En rätt snygg reklamfilm berättar historien om Mamos.

Efter 1983 följde en period när det inte fanns en enda grekisk öletikett. Carlsberg, Heineken och Amstel hade tagit över helt. Men sedan hände något. År 1987 lanserades Mythos, som ”det enda grekiska ölet.” Det blev snabbt populärt bland de natonalistiska grekerna och de greklandsälskande turisterna. Året efter startade Vergina i Makedonien. När Carlsberg köpte Mythos 2008 var det bara Vergina och ett par små uppstickare kvar.

Död och återuppståndelse

När Fix återuppstod 2010, efter 27 år, (några misslyckade försök hade gjorts tidigare) var det ett välkommet tillskott. Visst fanns Vergina, men dessvärre är deras lageröl inte särskilt roligt (Vergina Red, som också finns på fat, är däremot rätt bra). Fix är ett mer smakrikt öl med tydligare beska. Sedan 2015 ägs Fix av Carlsberg.

För några år sedan tog Petros Mamos barnbarn Panaghis kontakt med Athenian Brewery, som ägs av Heineken, och föreslog att familjens öl skulle återupplivas. Panaghis, som har forskat i bryggerihistoria, lyckades övertyga jätten och sedan 2017, efter 40 års frånvaro, bryggs Mamos Pils i Athenian Brewerys anläggning i Patras.

Först distribuerades Mamos bara på Peleponnesos, men nyligen har det lanserats framgångsrikt runtom i Grekland. De mest ambitilösa barerna och restaurangerna har gärna en Mamoskran. Det har dykt upp på flera av mina favorithak i Chania och Paleochora, så lokala Charma har fått en ny farlig konkurrent, även om såväl jag som öltestarna på ratebeer.com föredrar Charma. Fix är ganska ovanligt som fatöl, det säljs mest på burk och flaska.

Fix

 • Öltyp: ljus premium lager
 • Alkoholhalt: 5,0%
 • Övergripande betyg hos Ratebeer.com: 5 (av 100)
 • Betyg för smaktyp hos Ratebeer.com: 33 (av 100)
 • Genomsnittlig rating hos Ratebeer.com: 2,38 av 5, baserat på 661 testare
 • Bryggs av Olympic Brewery, som ägs av Carlsberg.

Mamos

 • Öltyp: Pilsner
 • Alkoholhalt: 5,0%
 • Övergripande betyg hos ratebeer.com: 10 (av 100)
 • Betyg för smaktyp hos Ratebeer.com: 27 (av 100)
 • Genomsnittlig rating hos Ratebeer.com: 2,76 av 5, baserat på 108 testare
 • Bryggs av Athenian Brewery, som ägs av Heineken

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: