fbpx

Skandalen kring kulturprofilen skakar Grekland

Loading...
Loading...

Anklagelserna mot den förre ledaren för Greklands Nationalteater, Dimitris Lignadis, är på väg att växa till den största skandalen i Grekland på många år. Sedan han greps i lördags kväll, misstänkt för en rad våldtäkter mot minderåriga, har åklagarmyndigheten tagit emot en ström av nya anklagelser från offer och vittnen, skriver dagstidningen Kathimerini på tisdagen.


Ytterligare tre välkända och extremt populära skådespelare utreds nu av åklagare för sexuella trakasserier och våldtäktsförsök. Anklagelserna mot två av dem kommer från kvinnliga kollegor, En tredje, också han en välkänd skådespelare, är anklagad för att ha våldtagit en vuxen man. Samtliga är bekanta med Lignadis.

Flera vittnen och offer, som kommer med nya och uppseendeväckande uppgifter om Lignadis aktiviteter, har gått med på att vittna inför de rättsliga myndigheterna, vilket ska ske vid en förhandling på onsdag morgon.

Lignadis grips av polis.

Anklagelserna om att den kände skådespelaren, regissören och teaterchefen Dimitris Lignadis anklagas för att ha våldtagit två minderåriga har sänt chockvågor genom det grekiska samhället och blivit en världsnyhet. En ytterst besvärande omständighet är att det var Greklands nytillträdda kulturminister Lina Mendoni som gav honom jobbet som chef för Nationalteatern hösten 2019, efter att ha avbrutit den rekrytering som påbörjats av Syrizaregeringen. Många kräver nu hennes avgång och det vore närmast sensationellt om hon sitter kvar. Hon har förnekat att hon träffat Lignadis, annat än som publik på hans föreställningar.

En rapporterad våldtäkt går tillbaka till 2010, då offret var 14 år gammalt, Han är nu vuxen och bosatt i Sverige. Det andra klagomålet gäller våldtäkt 2015 av en 17-åring, vars identitet ännu inte har offentliggjorts. Grekland har, precis som Sverige och de flesta västländer, en lag om “statutory rape”, som innebär att sex med minderåriga alltid rubriceras som våldtäkt, även om inger våld har förekommit.

Flera vittnen

Båda anklagelserna har tills stor del har styrkts av vittnen, som i detalj berättat hur Dimitris Lignadis närmade sig sina offer, fick deras förtroende och sedan förgrep sig på dem. En kvinna, som tidigare hade ett förhållande med den välkända regissören, har detaljerat berättat för åklagarna om hans temperament och om de metoder han använde för att locka sina offer.

Lignadis har, genom sin advokat, förnekat anklagelserna och förberett sin ursäkt, som han väntas presentera på torsdag. I Grekland finns den rättsliga principen att det utgör en förmildrande omständighet om gärningsmannen ber sina offer om ursäkt och att det är bättre att göra det innan åtal har väckts.

Konspirationsteorier

Som alltid i Grekland har affären gett upphov till konspirationsteorier:

Den ena handlar om en QAnon-lik hemlig sekt av satanister och pedofiler, med hela uppsättningen av människooffer och kannibalism på programmet. Givetvis är massor av kända politiker, skådespelare och affärsmän med i sekten.

Den andra handlar om en kampanj mot Lignadis, i avsikt att skada regeringen. Kampanjen ska vara iscensatt av “mäktiga affärsintressen”. I centrum för den konspirationsteorin står det gigantiska och våldsamt försenade projektet att omvandla Atens gamla flygplats, 1 500 hektar extremt attraktiv mark vid Atens kust,  till kontor, bostäder, shoppinggalleria, hotell, marina och casino. Projektet är värt åtskilliga miljarder euro. I denna konspirationsteori ingår givetvis “utländska krafter”. Det gör det nästan alltid i grekiska konspirationsteorier,

Lignadis advokat väntas skjuta in sig på den senare konspirationsteorin. Han kommer sannolikt att försöka undergräva vittnen och misstänkta offers förtroende och hävda att de har förmåtts att ljuga för polisen för att smutskasta hans klient. 

#Metoo i Grekland tre år försenad

De grekiska medierna har nu på allvar börjat använda hashtaggen #metoo i sin rapportering. Det är nästan tre år efter Sverige. Det började med att Sofia Bekatorou 43, i början av året höll ett anförande på ett sportseminarium, som givetvis livestreamades. Där anklagade hon en tränare, som hon inte namngav, för att ha 1998 utsatt henne för ett sexuellt övergrepp, just när hon firade att hon kvalificerat sig till OS i Sydney.

Det blev en rejäl skandal. Sofia Bekatorou är nämligen nationalhjälte, sedan hon vann OS-guld i segling i Aten 2004. Hon vann dessutom fyra VM-guld och 2016 blev hon den första kvinnan som fick bära den grekiska fanan vid öppningsceremonin för OS i Rio de Janeiro.

Intervju med Sofia Bekatorou, textad på engelska.

Greklands premiärminister och landets president, den första kvinnan på ämbetet i Grekland, gick snabbt ut och hyllade hennes mod och fördömde hennes tränare. Brottet var preskriberat, men han blev snabbt identifierad och fick sparken från sina uppdrag i den Grekiska seglingsfederationen.

Sofia Bekatorou fick sällskap av många andra kvinnor inom idrott, kultur och media, som i sociala media berättade om hur de hade behandlats av män genom åren. En annan seglingstränare, som anklagades för våldtäkt på en 11-årig flicka, greps av polis.

Sexuella trakasserier vardag för grekiska kvinnor

De övriga berättelserna förde till en början en ganska undanskymd tillvaro. Det var som om det inte riktigt passade sig att tala om sådant. #Metoo-hösten 2017 rapporterade de grekiska medierna mest Harvey Weinstein och andra sexanklagade kändisar på andra sidan Atlanten, medan elefanten i rummet, den traditionella grekiska kvinnosynen, kunde trava omkring ganska obekymrat.

Enligt en undersökning som publicerades förra året hade 85% av de drygt 1 000 intervjuade kvinnorna utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen, bara 6% dem hade gjort anmälan. Värst är det inom turist- och servicebranschen. Där uppgav 22% att de har utsatts våldtäkt eller andra sexuella övergrepp på jobbet, jämfört med 13% i resten av befolkningen. Var femte kvinna som deltog i undersökningen säger att de har utsatts för sexuell utpressning.

Låt oss hoppas att 2021 blir året då detta diskuteras i det grekiska samhället. I dag får grekiska flickor i tidig ålder lära sig att de kan använda sina kroppar för att vinna fördelar, medan pojkarna får lära sig att de kan nå framgång hos kvinnor med hjälp av pengar och makt.

Det är inte heller någon slump att en av de unga män som anklagar Lignadis för våldtäkt bor i Sverige. Många homosexuella väljer att lämna Grekland, för att kunna leva utan fruktan för fördömanden, trakasserier och övergrepp.

Grekiska medier är alltjämt en mansdominerad värld, en faktor som kan ha bidragit till den försenade #metoorörelsen. Så här sade den kända TV-journalisten Natasha Giamali till medium.com: “En kvinna som ser bra ut kan få chansen i TV och det är sexism, eftersom en man som inte ser bra ut kan göra TV-karriär ändå. Alla kvinnor som syns i TV-rutan måste se bra ut och samtidigt vara duktiga journalister. Samma krav ställs inte nödvändigtvis på män”.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: