fbpx

Stor smittökning på Kreta oroar

Loading...

Analyser av avloppsvatten visar att smittan ökar i stora delar av Grekland. Allra värst är det på Kreta och i synnerhet i Chania, där spåren av Covid-19 har tiofaldigats på två veckor. Om detta få genomslag i antal insjuknade kommer vi att se en kraftig ökning de närmaste dagarna och veckorna.

Här finns de dagliga uppdateringarna om Covid-19 i Grekland.

Kreta var länge relativt förskonat från Covid-19, men nyligen började antalet fall öka och nu är stora delar av Kreta, bland annat Heraklion och Chania, i extra hård lockdown. De siffror som nu redovisas av Greklands de grekiska myndigheterna talar för att hela Kreta kommer att vara där innan veckan är över.

RegionFörändring
Chania+1 000%
Agios Nikolaos+695%
Heraklion+683%
Rethymnon+136%
Attika+87%
Thessaloniki+74%
Larissa+41%
Patras+3%
Volos-7%
Alla provtagningar genomfördes 8-14 mars. Förändring mot föregående vecka, förutom Chania och Rethymnon, där den förra mätningen gjordes i slutet av februari.

Oenighet om öppnandet

Egentligen skulle Greklands expertkommitté ha samlats i dag, onsdag för att ta fram riktlinjerna för att avveckla lockdown, inför regeringens beslut på fredag. Men nu har kommitténs möte skjutits upp till på fredag, eftersom den vill invänta mer data om smittspridningen. Som vanligt är förhandsspekulationerna redan i full gång. Det märks också en oenighet i regeringen.

Den gångna helgen var långhelg i Grekland, vilket innebar betydligt färre provtagningar än normalt. Många experter varnar för att ett öppnande av samhället kan leda till kraftigt ökad smitta, fler i intensivvård och fler döda. Andra menar att det knappast skulle göra någon skillnad, eftersom det är uppenbart att många redan nu bryter mot reglerna och att grekerna har nått gränsen för hur länge de orkar med nattligt utegångsförbud, stängda butiker, begränsad rörelsefrihet och förbud mot folksamlingar på mer än nio personer. Förbudet mot folksamlingar hat systematiskt brutits av demonstranter, bland annat i Chania. När vi tittar på bilder från demonstrationerna slås vi av två saker: Att alla har munskydd men att många har dem på hakan eller under näsan och att regeln om minst 1,5 meters avstånd ignoreras fullständigt.

Rapporterna om att människor struntar i restriktionerna kommer allt tätare. Här är de vanligaste överträdelserna (källor: grekiska medier och sociala medier, Youtube och samtal med bosatta på olika ställen i Grekland):

  1. Håller inte avstånd utan går eller står för nära varandra på gator och torg och inne i butiker. Känns väl igen från Sverige.
  2. Felaktigt använda munskydd, under näsan eller på hakan. I Sverige struntar de flesta helt i munskyddet, även i kollektivtrafiken där det är obligatoriskt.
  3. Människor samlas till hemmafester, i parker och på stränder. Det gör förmodligen många även i Sverige.

I somras var oron stor att turisterna, särskilt de svenska, skulle föra in smittan i landet. Men här den andra vågen, som i Grekland var den första, sköljde in över Grekland hade turisterna rest hem för länge sedan. Nu är det i stället ”den brittiska mutationen” som bär skulden för smittspridningen.

Lugn men olaglig demonstration i Chania mot polisvåldet i Aten. Många fler än nio personer, många munskydd på hakan eller under näsan.

Den senaste tiden har alltfler kritiska röster hörts mot restriktionerna, det finns till och med en tydlig spricka i regeringen. Argumenten för att behålla reglerna är givetvis att hindra dödsfall och att hålla trycket på sjukvården nere. Argumenten för att lätta på trycket är dels den ekonomiska skada lockdown orsakar för människor, företag och samhälle, dels att grekerna börjar lida av ”Covid-utmattning”, något man började tala om redan i november 2020 och som nu hörs allt oftare i diskussionerna, även bland de mest hårdföra anhängarna av restriktioner.

Grekland annonserade på måndagen ytterligare ett nytt stödpaket, denna gång på 2,1 miljarder euro, som ska användas för att stötta dem som drabbas av restriktionerna. Enligt Finansminister Christos Staikouras kostar varje vecka med lockdown omkring 750 miljoner euro. Lägg därtill minskade skatteintäkter, så slutar notan snarare på 1 miljard euro i veckan. Grekland senaste beräkning är att kostnaderna för coronaviruset under 2021kommer att uppgå till 11,6 miljarder euro, exklusive effekten av de minskade skatteintäkterna. Den beräkningen gjordes med antagande att samhället ska öppna 22 mars, redan nu vet vi att det inte blir så. Sedan pandemins början i mars 2020 har Greklands regering skjutit till omkring 30 miljarder euro i olika stödåtgärder. Det är innan de direkta kostnaderna för vård, provtagningar, karantäner, vaccinationer och annat har räknats.

Demonstrationer i Aten de två senaste veckorna. Många av de här var maskerade redan innan pandemin.

På fredag får vi veta om regeringen tänker fortsätta den hårda linjen eller lätta på trycket. Vilket beslut den än fattar kommer den att få kritik. Antingen för att den ”låter ekonomin gå före människoliv” eller för att den förstör ekonomin med åtgärder som uppenbart inte fungerar.

Oppositionspartiet, vänsterpopulistiska Syriza, går på den senare linjen. Den kräver att regeringen ska avbryta lockdown och har uppmanat sina anhängare att gå ut och demonstrera. De som demonstrerade på Medborgarplatsen i Stockholm förra veckan stämplades som vettvillingar av medierna och det politiska etablissemanget. I Grekland har demonstranterna stöd av minst en tredjedel av parlamentets ledamöter.

Thessaloniki 11 mars.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: