fbpx

Nu öppnar Greklands uteserveringar

Loading...

På annandag påsk fick uteserveringarna öppna i Grekland, efter att ha varit stängda i ett halvår. Men det finns många restriktioner kvar. Grekland All Exclusive förklarar vad som gäller.

Det är bara uteserveringarna som öppnar. Man för bara gå in för att besöka toaletten och då ska munskyddet vara på. Högst sex personer får sitta vid samma bord.

Musik förbjudet

Det måste finnas handsprit på alla bord och alla menyer ska desinficeras mellan gästerna. Personalen måste ha munskydd, likaså gästerna, medan de väntar på att bli serverade. Alla gäster måste sitta och det är förbjudet att spela musik, oavsett om den är live eller inspelad.

Kleopatra på The Five i Chania, september 2020. Foto: John Göransson.

Avståndet mellan borden ska vara minst 90 cm. Om en gäst sitter med ryggen mot bordet intill ska det vara minst 1,2 meter, om gäster sitter rygg mot rygg gäller 1,8 meter. Vid barservering får stolarna placeras två och två, med minst 1,5 meter mellan varje par.

Obligatoriska tester

Restaurangerna får ha öppet mellan 05:00 och 22:45. Därefter är bara take-away och hemleveranser tillåtna. Restauranger i shoppingcentra, flygplatser etcetera får bara erbjuda take-away.

Alla anställda måste göra självtest minst en gång i veckan, som ska registreras på plattformen http://www.self-testing.gov. Om testet är positivt är det hemmakarantän som gäller.

Hotellen

Samma regler gäller för hotellens uteserveringar. Däremot får de ha öppet inomhus för incheckade hotellgäster, med samma regler som för uteserveringarna. Inga events får arrangeras.

Böter och stängning

Den som bryter mot reglerna får böta. Beloppets storlek varierar från 3 000 till 50 000 euro, beroende på restaurangens storlek och vilken överträdelse det handlar om. Vid upprepade överträdelser stängs stället, som minst i 30 dagar och som mest i sex månader.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: