fbpx

Grekland skärper tonen mot vaccinationsvägrare

Voiced by Amazon Polly
Loading...

De närmaste dagarna kommer regeringen att fatta beslut obligatorisk vaccinering för anställda i sjukvård och barnomsorg. Det ska också bli möjligt för företag att vägra släppa in ovaccinerade. Det sade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i parlamentet på tisdagen.

Uppdaterad med ny information.

I ett tal i parlamentet uttryckte han oro över att så många väljer att inte vaccinera sig. ”Det är sorgligt att en stor majoritet av dem som ligger på sjukhus eller intensivvårdsavdelningar och renttav förlorar sina liv är ovaccinerade”, sade han och tillade att många av dem har erbjudits att vaccinera sig men tackat nej.

Två olika diskussioner kommer nu att inledas mellan regeringen och dess expertkommitté. Den ena handlar om att ge vaccinerade större frihet än de ovaccinerade, den andra om att tvinga vissa yrkesgrupper att vaccinera sig. ”Jag tror att vi kommer att ha policies på plats kring dessa saker de närmaste dagarna”, sade MItsotakis.

Kan vägra släppa in ovaccinerade

På agendan längre fram finns också att ge möjlighet att vägra släppa ovaccinerade. De besluten ska fattas när alla från 18 års ålder har haft möjlighet att vaccinera sig. Från i höst ska det vara möjligt för exempelvis restaurangägare att bara släppa in vaccinerade.

”Vi måste fokusera på att övertyga våra skeptiska medborgare om att de ska vaccinera sig. Vaccinationen skyddar inte bara dig själv och din familj från risken för svår sjukdom utan är också också ett uttryck samhällsansvar. Inställningen att ’andra kan göra det så att jag slipper’ hotar samhällsgemenskapen och får inte stå oemotsagd”, sade han.

MItsotakis berömde dem som arbetat med att intervjua miljoner greker, men uttryckte samtidigt sin frustration över att vaccinationsviljan är så svag i den del områden.

Stora variationer i landet

Andelen vaccinerade varierar stort mellan olika regioner i Grekland, det är mellan 25 och över 90 procent som har fått minst en dos. Lägst är vaccinationsviljan längst i öster, högst är den på några av de öar som ingår i regeringens vaccinationskampanj ”Blå Frihet”. Bäst har kampanjen gått på Kithnos, med drygt 80% vaccinerade. Sämst är Samos, med drygt 30% vaccinerade. Där avbröts kampanjen i förra veckan, på grund av bristande intresse.

Katerina Sakellaropoulou, som var en av Greklands högsta jurister innan hon blev landets president 2019, sade i ett anförande att den grekiska konstitutionen har till uppgift att skydda medborgarnas liv och hälsa och att den inte ger enskilda medborgare rätt att äventyra andras liv och hälsa.

”Frågan om obligatoriska vaccineringar är värd att diskutera. Men att införa dem för vissa grupper, för att skydda svaga grupper, är en ganska självklar fråga om solidaritet och socialt ansvar. Den här diskussionen förs redan i andra länder”, sade hon.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: