fbpx

Sommaren glider sakta ur Greklands händer

Voiced by Amazon Polly
Loading...

Kommer vaccineringarna att kunna rädda Greklands turistindustri, eller blir det lika illa som förra sommaren? De senaste dagarna har varit en berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan och just nu är det mer förtvivlan än hopp. Sommaren glider sakta ur Greklands händer och det beror helt och hållet på en grupp människor: De som vägrar att vaccinera sig.

Det är 11 juni. I går fick jag min andra vaccindos. Full av förtröstan satte jag mig vid datorn hemma, det var fullt upp. I pauserna kollade jag diskussionerna i några av Greklandsgrupperna på Facebook. I två av dem pågick diskussioner om vaccin.

En av diskussionerna var initierad av Grekland All Exclusives artikel om att Greklands regering skärper tonen mot vaccinvägrarna. Där var det greker som diskuterade. I den andra diskuterade svenskar om vaccinvägrare skulle slippa betala för PCR-tester. Jag levererade fakta och sade emot. I Greklandsgruppen kom det snabbt in en bestämd man som satte sina landsmän på plats och avslutade diskussionen, i den svenska gruppen poppade det ständigt upp nya vaccinvägrare. Jag gick in och kollade någras Facebookflöden och blev inte förvånad. Rasism, främlingsfientlighet, konspirationsteorier… Om de här människorna hade bott USA hade vi kunnat se dem vid stormningen av Capitolium.

Grekland All Exclusives policy har varit att inte tillåta sådana diskussioner i de egna kanalerna; på webben och på Facebook. Av det enkla skälet att de är dåliga för Grekland och att antivaxare ofta kidnappar sociala medier med helt ovidkommande inlägg. Efter att ha skrivit om Covid-19 i Grekland varje dag i över ett år kan jag hävda det utan att darra på manschetten. Det finns gott om platser där antivaxare kan stärka varandras förvridna verklighetsuppfattning, här är de inte välkomna. Nu ska jag förklara varför.

Fler antivaxare i Grekland

I Grekland är vaccinmotståndet mycket större än i Sverige. Så har det alltid varit. Motståndarna kommer från alla läger, här är en lista över de vanligaste:

 • De religiösa. Många grekisk-ortodoxa präster säger åt sina församlingsmedlemmar att vaccinet är farligt. De påstår till och med att kvinnor kan bli infertila om de vaccinerar sig, ett fullkomligt grundlöst påstående. Men många greker har fortfarande stort förtroende för sina präster och för en ung kvinna är hotet om infertilitet svårt att värja sig mot. Källor: intervjuer i grekiska medier och samtal med greker.
 • De ryssvänliga och euroskeptiska. Kommunistpartiet KKE och nationalistpartiet EL, tillsammans med den ”ortodoxa” grenen av numera upplösta PASOK, vill inte ha ”vaccin från EU” och de vill inte att någon annan tar det. Patiledaren för EL smet över gränsen för att få det ryska Sputnikvaccinet (inte godkänt i EU). Denna armkrok mellan den sovjetromantiska vänstern och den nationalistiska ultrahögern, som dyrkar sin ortodoxa storebror Ryssland, har existerat sedan järnridåns fall. Källor: 30 års studier av det grekiska samhället och hundratals samtal med greker.
 • De nya skeptikerna. Det är egentligen samma människor som i Sverige. De som surfar runt på internet på jakt efter bevis på konspirationsteorier. Som konsekvent bara lyssnar på dem som presenterar alternativa sanningar och aldrig lyssnar på dem som presenterar resultat av vetenskapligt kontrollerad forskning. Källor: dumheter i sociala medier.

I Sverige är det mest den sistnämnda gruppen som väsnas. Visst finns det en hel del religiösa (laestadianer och antroposofer) och politiska (sverigedemokrater och högerut) inslag, men skeptikerna finns överallt. Det finns en växande rörelse som tror på alternativmedicin och annan hokus-pokus. Som tror att man kan hejda Covid-19 med rödbetsjuice, yoga och mindfulness. Som påstår att Covid-19 inte är värre än en säsongsinfluensa. (Om alla vaccinerar sig kommer den, med nya mindre dödliga mutationer, förmodligen att bli det, men vi är inte där ännu.) Källor: Medicinska tidskrifter som Dagens Medicin och Läkartidningen, samt en massa dumheter i sociala medier.

Dags för fakta

I vanliga fall utgör de här människorna inte någon större fara för samhället. Men nu är det inte ”i vanliga fall”. I Sverige har över 14 000 människor dött i Covid-19, i Grekland över 12 000. Nu har hälften av svenskarna fått minst en dos vaccin, snart kommer Grekland att vara där. Det märks. Antalet smittade och döda faller brant i hela världen, även i Grekland. Men Grekland har just nu det högsta dödstalet i Europa och det beror helt och hållet på att så få av de äldsta har vaccinerats. Det är de som dör, nämligen. I Grekland var 85% av de som dog i Covid-19 fram till 10 juni äldre än 65 år. Ändå var de bara 15% av de smittade. I Grekland har bara omkring 70% av de här människorna fått sin första vaccinspruta, i Sverige över 90%. Det är i denna grupp vi framför allt hittar de religiösa, de nationalistiska och ryssälskarna. Källor: folkhälsomyndigheterna i Sverige, Grekland och EU.

När vaccinet har blivit tillgängligt för yngre ser vi att motståndet bland dem är ännu större. I Grekland öppnades bokningarna för 50-59-åringarna tidigare än i Sverige, ändå har bara drygt hälften i gruppen vaccinerats, mot nästan två tredjedelar i Sverige. I lägre åldrar har Grekland fler vaccinerade än Sverige, vilket beror på att Grekland har öppnat bokningen för de grupperna, samt satsat på vaccineringar av alla vårdanställda och alla öbor. Sverige har, med några undantag, hållit en strikt ”äldst först” policy. Källor: folkhälsomyndigheterna i Sverige, Grekland och EU.

Antivaxarna är enda förklaringen

Det är vare sig tillgång till vaccination eller dålig hantering som är orsaken till detta, även om många greker vill hävda det. Alla EU-länder tilldelas vaccin utifrån antalet invånare och Grekland har byggt upp en organisation som kan vaccinera över 100 000 per dygn, sju dagar i veckan. Hittills har takten hållits uppe genom att öppna för yngre och genom att ge andra dosen snabbare. Det syns också i statistiken; i Grekland är 28% färdigvaccinerade, i Sverige 24,8%. Det beror också på att Grekland, till skillnad mot Sverige, använder endosvaccinet Janssen, som gör grekerna färdigvaccinerade direkt. Antivaxarna är den enda förklaringen till den låga vaccintäckningen. Källa: den grekiska folkhälsomyndigheten.

Det är nu det avgörs, om det inte redan är för sent. Ska Grekland nå flockimmunitet, eller kommer det att misslyckas? Ska de turister som kommer till Grekland vara immuna eller ska de släppas in med ett PCR-test? Det är rätt viktigt att i sammanhanget påpeka att den som inte är immun kan bli smittad även i Grekland, av greker eller av någon annan turist. Detta fick vi leva med förra året, då fanns inget vaccin. Frågan är om vi ska acceptera det den dag alla har erbjudits vaccin.

Nästan alla kan vaccinera sig

Det finns människor som på grund av allergi löper risk att drabbas av så kallad anafylaktisk chock, som är ett livshotande tillstånd. Det är därför vi uppmanas att stanna kvar 15 minuter efter genomförd vaccinering. Hur stor är risken? Globalt har några fall rapporterats, men bara ett dödsfall. I Sverige har hittills inget fall av anafylaktisk chock eller annan svår allergisk chock rapporteras till Läkemedelsverket. Vården är skyldig att rapportera alla misstänkta biverkningar, så det ”mörkertal” som kan finnas handlar om lindriga biverkningar, som inte resulterat i ett läkarbesök. Källor: Läkartidningen och Läkemedelsverket.

Det går inte att räkna ut sannolikheten att dö av en anafylaktisk chock orsakad av Covid-19-vaccin, eftersom bara ett fall finns registrerat i världen. Jag har hittat det i en artikel i en vietnamesisk tidning.

Det finns en studie där 21 patienter, av totalt 1,893,360, drabbades av anafylaktisk chock efter att ha fått Pfizer Biontech-vaccinet. Det blir 11,1 fall på 1 miljon doser. Ingen av dem dog. I Sverige dör i genomsnitt två personer per år av anafylaktisk chock, alltid efter getingstick, läser jag på Astma & Allergilinjen. Dödsfall på grund av allergi mot födoämnen är betydligt ovanligare. Alla källor är länkade i texten.

Nog räknat. Det är enkelt att konstatera att risken för en ovaccinerad att dö i Covid-19 är liten i dag, men extremt mycket högre än risken att dö av vaccinet. Samma sak gäller bestående men. Många som insjuknat i Covid-19 har symptom flera månader efteråt, de rapporterade biverkningarna av vaccinet går över efter ett par dagar.

För samhällets bästa

Därmed stänger vi den medicinska delen. Det finns helt enkelt ingen anledning att tjafsa om vaccinets farlighet, eftersom sjukdomen i sig är så otroligt mycket farligare. Ställningen i Sverige just nu:

Vi går över till den moralfilosofiska sidan av saken. De allra flesta är nog överens om att vi inte kan tvinga människor att vaccinera sig. Det vi diskuterar är konsekvenserna av denna vägran. Vaccinmotståndarna hävdar gärna att deras mänskliga rättigheter kränks om de inte får samma rättigheter i samhället som de ovaccinerade. De har fel. Samhället har stiftat tusentals lagar där det fria valet ställs mot det allmännas bästa, eller skydd av enskildas liv och hälsa. Några exempel:

 • Du vägrar att ta körkort – du får inte köra bil
 • Du vägrar att tvätta händerna – du får inte jobba på en operationsavdelning eller i ett restaurangkök
 • Du vägrar att sköta ditt husdjur – du blir av med det och döms för djurplågeri
 • Du vägrar betala skatt – kronofogden ser till att du gör det

Det finns förstås tusentals exmempel till, lagboken är tjock. Men antivaxarna bryr sig inte. De hör ofta till den del av mänskligheten som tror att det finns en hemlig konspiration och att denna hemliga konspiration vill förslava resten av mänskligheten. Paradoxen i att de har sådan koll på denna hemliga organisation tycks gå dem förbi. Motivbilden känns också lite lös i kanterna, milt uttryckt. Se gärna den utmärkta dokumentären ”Vaccinkrigarna” på SVT Play, så får du lära dig mer om de här människorna.

Majoriteten av befolkningen, i såväl Grekland som Sverige, är överens om att samhällets bästa kräver gemensamma regler och individuella uppoffringar. Vi väljer ett parlament som utser en regering. Regeringen tar fram lagförslag, parlamentet stiftar lagarna. Folk som bryter mot lagarna drabbas av tvångsåtgärder och sanktioner.

Rättigheter och skyldigheter

Lagarna reglerar rättigheter också. Som rätten för en restaurangägare att sparka personal som struntar i hygienreglerna och rätten för en restauranggäst att inte bli sjuk av att gå dit. Tvättar kocken inte händerna efter toalettbesöket så åker hen ut, helt enkelt. Eller – snart i Grekland – om hen är ovaccinerad. Du får vara hur ovaccinerad du vill, så länge du inte är det där du kan smitta andra. Var det nu är.

Det som oroar de grekiska antivaxarna mest är att Grekland har initierat ett system, som snart gäller i hela Europa, som gör det omöjligt att fuska. Covidbeviset, som började användas i Grekland den här veckan och kommer till oss 1 juli, blir det enda godkända beviset på att du har vaccinerat dig. Falska intyg, skrivna av korrupta läkare eller förfalskade, kommer inte att fungera. Inte vaccinerad, inget intyg! I ett land där det går att köpa allt från körkort till byggnadstillstånd är detta en lika revolutionerande händelse som när det blev lag på att acceptera kreditkort, så att spelplanen för svarta inkomster krympte dramatiskt.

Turismen är en femtedel av ekonomin

Det är ännu viktigare för Grekland än Sverige att uppnå flockimmunitet. Om Sverige förlorade all utländsk turism skulle det knappt märkas i nationalräkenskaperna. I Grekland svarar de utländska turisterna för runt 20% av BNP, i Sverige är det mindre än 1%. Två tredjedelar av turistintäkterna i Sverige kommer från svenska turister, så ju färre som turistar utomlands, desto bättre är det för svensk ekonomi. Siffrorna kommer från Tillväxtverket. Sverige är ett av de länder som har drabbats minst ekonomiskt av pandemin. Det beror inte i första hand på att vi har haft färre restriktioner, utan på att väldigt många svenskar har kunnat jobba hemifrån och att e-handeln var så utvecklad när pandemin slog till.

Hundratusentals greker är beroende av turismen för sin försörjning. Om Grekland misslyckas med att hejda pandemin så kommer turisterna att bege sig till de länder som lyckas. Vi Greklandsälskare, som åker även när det är besvärligt, tror kanske att vi utgör en majoritet av besökarna, i själva verket utgör vi en väldigt liten minoritet. De flesta kommer till Grekland för första gången. Charterturister är ofta ganska ängsliga och vill inte utsätta sig för risker. De vill inte heller drabbas av restriktioner, som utegångsförbud, stängda ställen och krav på munskydd.

Europas högsta dödstal

Den låga vaccinationsviljan i Grekland, tillsammans med det faktum att så många struntar i restriktionerna, har resulterat i att Grekland just nu har det högsta dödstalet i Europa och det fjärde högsta smittotalet. Flera länder, bland annat Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, avråder därför fortfarande från resor till Grekland. Det innebär krav på tester och karantän vid hemkomsten. För Storbritannien handlar det om tio dagars obligatorisk karantän, för Holland om tio dagars rekommenderad karantän. För Tyskland gäller tio dagars obligatorisk karantän för alla som kommer från bland annat Aten och öarna.

År 2019 tog Grekland emot 4 miljoner turister från Tyskland, 3,5 miljoner från Storbritannien och 818 000 från Holland. Från Sverige kom 412 000. Motsvarande siffror för 2020 var 1,5 miljoner (Tyskland), 1 miljon (Storbritannien), 257 000 (Holland) respektive 48 000 (Sverige). Siffrorna kommer från den grekiska turiststatistikbyrån SETE. Ett år till med de siffrorna…

Jag tror tyvärr inte att det blir så mycket bättre i år. De flesta tycker det är för osäkert att resa utomlands i allmänhet och till Grekland i synnerhet. Förra året skärptes restriktionerna först i slutet på säsongen. När vi kom till Grekland i augusti var det mesta som vanligt, förutom krav på munskydd inomhus. När vi åkte hem stängde allt vid midnatt och kravet på munskydd gällde även utomhus.

När detta skrivs har Grekland lag på munskydd inomhus och utomhus, samtidigt som bara uteserveringarna är öppna. Det råder dessutom nattligt utegångsförbud. Även om dessa restriktioner kanske avskaffas senare i sommar är det nu vi bokar våra resor. Vi har bokat vår för länge sedan. Spanien har betydligt färre restriktioner, medan Italien har ungefär samma, enligt Sweden Abroad. Även, eller kanske i synnerhet, om du är vaccinerad, vill du resa på semester till en plats där du kan leva ungefär som vanligt.

Stå upp mot antivaxarna!

Jag önskar att alla som på allvar bryr sig om Grekland står upp mot antivaxarna och inte köper deras snack om att ovaccinerade är diskriminerade. Det är ett val man gör och alla val vi gör får konsekvenser. Det lilla fåtal som inte kan vaccineras (inte bara tror att de inte kan det) får skaffa ett läkarintyg, kanske kan de då bli bjudna på ett PCR-test inför resan? Men jag tvivlar. Det är nog bättre att lägga pengarna på IVA-sköterskor.

Psykologisk forskning säger att vårt konsekvenstänkande inte börjar fungera förrän vi är i 25-årsåldern. De som är äldre än så ska alltså förstå vilka konsekvenser deras handlingar får, både för dem själva och för det samhälle de lever i. Antivaxare är helt enkelt inte lyckats bli vuxna. Om vi inte står upp mot dem så kommer de aldrig att bli det.

3 thoughts on “Sommaren glider sakta ur Greklands händer

 • 12 juni, 2021 kl. 13:02
  Permalänk

  Helt rätt. Tack för en jättebra artikel!
  Själv fick jag min andra vaccinspruta för två dagar sedan och den 27/6 åker jag och min sambo som fullvaccinerade till Rhodos (om inget oförutsett inträffar). 🤞
  Tyvärr kommer vi ju inte att ha våra Covidbevis då så det blir att ta ett PCR-test innan vi åker ändå, men förhoppningsvis kan vi ha nytta av beviset när vi är på plats. Förhoppningen är att vi som är fullvaccinerade ska slippa munskydd utomhus i alla fall. Hört något om det?

  Svar
 • 11 juni, 2021 kl. 14:18
  Permalänk

  Det är oansvarligt att INTE vaccinera sig, främst för andra personer. Ta ert ansvar! Själv for jag till ett annat län för att få mina sprutor när mitt län inte kommit ner till min åldergrupp, är nu fullt vaccinerat och väntar på covidbeviset så jag kan åka till mitt älskade Grekland.

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: