fbpx

Dokument: Om Covidbeviset

Den 1 juli lanserades Covidbeviset i Sverige. Det ska underlätta säkert resande mellan EU-länderna. Nätpublikationen Grekland All Exclusive svarar på frågor om Covidbeviset, speciellt för dig som vill resa till Grekland. Informationen kommer från E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Greklands regering.


Bilder

Det är enkelt att hämta och ladda ner Covidbeviset. Det tog mindre än en minut.

Frågor och svar

FrågaSvar
Vad är Covidbeviset?Med ett digitalt Covidbevis kan du:
– hämta bevis på att du har vaccinerats mot covid-19
– hämta bevis på att du har testat negativt för Covid-19
– för dig som har varit sjuk i covid-19 är det i särskilda fall möjligt att skaffa ett tillfrisknandebevis. För de flesta är det enklare och snabbare att få ett vaccinationsbevis eller ett testbevis, eftersom tillfrisknandebeviset kräver att du uppfyller specifika villkor.
Hur skaffar jag ett Covidbevis?Logga in på covidbevis.se med din e-legitimation.
Vilka testlaboratorier är kopplade till Covidbeviset?Här finns en lista över alla laboratorier som är kopplade till Covidbeviset.
Måste jag ha e-legitimation?Ja, men arbete pågår för att det ska gå att få ett Covidbevis utan e‑legitimation.
Kan jag resa utan Covidbevis?Ja. Dokumentet är inte en förutsättning för resor, men det kommer att underlättar enormt mycket.
Betyder det att den som har ett Covidbevis slipper karantäner eller tester?Inte nödvändigtvis. EU-kommissionen rekommenderar att de som är fullvaccinerade ska slippa ytterligare restriktioner, men inga beslut är ännu fattade. Avtalet om Covidbeviset säger att länder bör avstå från ytterligare begränsningar, som karantäner eller testning, för resenärer med Covidbeviset ”om de inte är nödvändiga och proportionerliga för att skydda folkhälsan, som åtgärd mot COVID-19-pandemin. Det betyder att EU-länder fortfarande kan besluta om ytterligare tester eller karantän om de anser det nödvändigt. Grekland förbehåller sig rätten att testa ankommenade passagerare.
Måste jag fortfarande betala för tester?Det är upp till varje enskilt land. EU-parlamentet ville ha gratis tester för alla, men fick nöja sig med ett åtagande från kommissionen att använda minst 100 miljoner euro för att göra priset för tester mer överkomligt, särskilt för människor som regelbundet måste passera gränser. Kommissionen vill också utnyttja de billigare, snabba antigentesterna mer. Sverige har inte gjort några utfästelser om gratis tester. Men det är gratis att vaccinera sig.
Vad händer om jag inte har hunnit få min andra vaccinspruta?Efter den första dosen kan du få ett intyg på det, även om ditt vaccin kräver en andra dos. Men det garanterar inte att alla länder låter dig slippa extra test eller karantän. Grekland kräver att inresande ska ha varit färdigvaccinerade i minst 14 dagar.
Räcker ett snabbt antigentest?Det är upp till varje enskilt land att bestämma om det räcker för inresa utan tester eller karantän. Grekland godkänner snabbtester (antigentest) för inresa.
Hur är det med antikroppar?Du måste ha testat positivt för Covid-19 minst tre veckor tidigare för att få ett intyg. Ett positivt antikroppstest är inte giltigt. Om och när det finns tillräckliga bevis på att antikroppstester är tillförlitliga kan detta förändras. Grekland kräver att du ska ha testat positivt för COVID-19 under de senaste 2 till 6 månaderna
Hur länge gäller Covidbeviset?Covidbeviset ska bara existera i ett år. Bevis på vaccination är giltigt hela den tiden. Bevis på genomgången infektion är giltigt i 180 dagar. Hur länge ett PCR-test ska gälla är upp till varje enskilt land.
Vilka vaccin är giltiga?De som är godkända i EU; Oxford/AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna och Johnson & Johnson.
Kan jag använda Covidbeviset till annat än inresa i EU-länder?Medlemsländerna kan besluta att Covidbeviset ska gälla även inom landet, exempelvis för att gå gå på restaurang eller biograf. Men det kräver nationell lagstiftning. Greklands regering har flera sådana lagar. Läs mer här. Sverige har inte infört några sådana regler.

10 svar på ”Dokument: Om Covidbeviset

 • 1 juli, 2021 kl. 11:35
  Permalänk

  Räcker det med att man har covidbeviset för att komma in i Grekland?

  Svar
  • 1 juli, 2021 kl. 12:23
   Permalänk

   Läste du artikeln?

   Svar
 • 14 juni, 2021 kl. 15:59
  Permalänk

  Jag tar min andra dos tolv dagar innan avresa. Kommer jag räknas som fullvaccinerad av grekiska myndigheter? Eller ska det gå 14 dagar efter andra dosen?
  Mvh
  Ola

  Svar
  • 14 juni, 2021 kl. 17:05
   Permalänk

   Tyvärr säger den grekiska regeringen att det ska ha gått 14 dagar efter den andra sprutan.

   Svar
 • 9 juni, 2021 kl. 08:42
  Permalänk

  Hur får jag covid-ceertifikaten, vart ansöker man? Eller kommer det till alla som tagit 2 sprutor? Jag ska resa 18/7 till Grekland, behöver jag en antigen-test + certifikatet? Tack

  Svar
  • 9 juni, 2021 kl. 09:02
   Permalänk

   De lanseras 1 juli. Länk finns i artikeln.

   Svar
 • 22 maj, 2021 kl. 16:42
  Permalänk

  Kanske en dum kommentar, men var ansöker jag om det gröna passet!

  Svar
  • 22 maj, 2021 kl. 17:11
   Permalänk

   1177.se

   Svar
  • 24 maj, 2021 kl. 08:38
   Permalänk

   Jag har samma fråga…var får jag tag i covidpasset?

   Svar
   • 27 maj, 2021 kl. 15:29
    Permalänk

    På 1177.se

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: