fbpx

Chania tog farväl av Theodorakis

Tidigt i morse kördes kistan med Mikis Theodorakis av färjan i Chanias hamnstad Souda. Efter ett stopp på torget utanför saluhallen flyttade uppbådet till kyrkan vid stora torget i Gamla Stan, för att sedan förflytta sig till kompositörens sista vila i byn Galata, strax väster om stan. Den store tonsättarens sista vilja fick råda, han begravdes bredvid sin far på Kreta.

Hans egna barn ville begrava honom på fastlandet, men saken gick till domstol, som stoppade planerna. Theodorakis sista önskan var väl dokumenterad och den skulle följas. Läs om Mikis Theodorakis liv och gärning här.

Därför har den döda kroppen flyttats runt på fastlandet, så att så många som möjligt skulle kunna ta farväl, innan den lastades på båten. I Chania väntade premiärminister Kyriakos Mitsotakis, president Katerina Sakellaropoulou, oppositionsledaren Alexis Tsipras tillsammans med kulturpersoner från hela Europa och lokala dignitärer, vaktade av ett stort polisuppbåd. Sörjande greker, många klädda i svart, blandades med turister som undrade vad som pågick.

Lokal-TV var förstås på plats utanför kyrkan. Foto: John Göransson.
Theodorakis var kommunist hela livet, så vänstern var på plats med flaggor, banderoller och kampsånger. Foto: John Göransson.
Kretensisk folkdans skulle det förstås bli. Foto: John Göransson.
Bilen som ska föra Theodorakis till den sista vilan i Galatas väntar utanför kyrkan. Snart är den långa resan över. Foto: John Göransson.
Det var smockfullt på torget utanför kyrkan. Foto: John Göransson.
Poliseskorten väntar på att köra den sista sträckan till Galatas. Foto: John Göransson.
En av de många följebilarna. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: