fbpx

Lockdown för Greklands ovaccinerade

Nu har gäller hårda restriktiioner för de greker som inte vill vaccinera sig. De kommer inte att bli insläppta alls på restauranger, barer och caféer. För att få gå till jobbet, resa, gå på bio och många andra saker behöver de visa upp ett intyg på ett nytaget Covidtest. Åtgärderna berör de omkring 35 procent av grekerna som två dagar innan reglerna trädde i kraft vare sig var vaccinerade eller hade ett intyg på genomgången Covidinfektion. I går, söndag, demonstrerade tiotusentals människor i protest mot de nya reglerna.

Uppdaterad 13 september 2021

Från måndag 13 september är ovaccinerade inte välkomna in på några restauranger. Foto: John Göransson.

Regeringen har två mål med åtgärderna:

 1. Att hejda smittspridningen i landet samt att förmå ytterligare minst en miljon greker att vaccinera sig, för att därigenom nå flockimmunitet. Med nuvarande vaccinationstakt kommer det målet inte att nås. Regeringen diskuterar nu också att kräva vaccination av fler yrkesgrupper än anställda i äldrevård och sjukvård. Näst i tur står uniformerad personal, som poliser, brandmän och militär.
 2. Att kunna öppna samhället och sätta fart på ekonomin i ett land som är hårt ansträngt efter månader av lockdown och andra restriktioner.

Som besökare rekommenderas du att alltid ha ditt Covidbevis redo. Om du är ovaccinerad ska du fundera en gång extra innan du reser till Grekland, eller någonstans över huvud taget.

Smittan minskar men många blir svårt sjuka och dör

Deltavarianten av coronaviruset har drabbat Grekland extra hårt. I augusti slogs det gamla rekordet i smittade. Smittotalet har sedan minskat, men antalet döda och svårt sjuka ligger kvar på hög nivå. Bara mellan 1 och 12 september har viruset skördat nästan 500 liv i Grekland, jämfört med 5 i Sverige. Minst 90 procent av de döda och 80 procent av de inlagda på IVA är ovaccinerade. En kontinuerligt uppdaterad jämförelse mellan Grekland och Sverige finns här.

Här är alla regler för de ovaccinerade (som inte har intyg på genomgången infektion)

Resor

 • Alla från 12 år och uppåt som reser över kommungränser med buss, tåg, båt eller flyg måste göre ett snabbtest på laboratorium 48 timmar innan resan. Barn mellan 5 och 11 år måste göra ett självtest.

Arbetsplatser

 • Alla anställda i privat och offentlig sektor måste göra ett snabbtest på laboratorium per vecka, till en kostnad av 10 euro per test för att bli insläppta på jobbet
 • Lärare samt anställda inom turism, restauranger, film, teater, musik , dans och television måste göra två snabbtester på laboratorium per vecka, till en kostnad av 10 euro per test

Skolor

 • Ovaccinerade elever i grundskola och gymnasieskola måste göra två självtester per vecka. Deras tester är gratis
 • Ovaccinerade studenter på högre utbildningar måste göra ett snabbtest på laboratorium två gånger per vecka, till en kostnad av 10 euro per test
 • Redan tidigare gäller att anställda i äldrevård, sjukvård och annan slutenvård måste vara vaccinerade. Ovaccinerade tvingas ta ut ledighet utan lön.
 • Arbetsgivarehar rätt att veta vilka på arbetsplatsen som är ovaccinerade
 • Arbetsgivare har laglig rätt att kräva att ovaccinerade testar sig och har rätt (och skyldighet) att skicka hem anställda utan lön om de bryter mot reglerna

Kultur och nöjen

 • Barer, restauranger, caféer, restauranger och sportarenor får bara släppa in vaccinerade eller de som intyg på att de har haft Covid-19. Gäller bara inomhus, inte uteserveringar, utom för sprortarenor, där det gäller även utomhus.
 • Museer, biografer, teatrar och andra kulturella verksamheter kan som hittills välja om de ska vara ”Covidfria” eller ”blandade”. Covidfria får bara släppa in vaccinerade eller tillfrisknade med intyg, blandade får släppa in ovaccinerade som har laboratorietestats. Covidfria ställen får fylla lokalerna till 100%, de blandade måste operera med reducerat antal besökare
 • Gym får bara släppa in vaccinerade, de som har tillfrisknat från Covid-19, eller de som kan visa upp ett negativt test.

Tester

 • Bara vaccinerade och skolbarn kommer att gratis Covidtester. De ovaccinerade får betala 10 euro per test. Det betyder att ovaccinerade måste betala mellan 10 och 20 euro i veckan för att kunna gå till jobbet eller universitetet.

Vaccinerade

Många regler och råd när man ska gå in i butiken. Foto: John Göransson.

Det finns förstås restriktioner även för vaccinerade. Mest påverkas vi av kravet på munskydd, som gäller överallt inomhus (utom där man äter och dricker) och i folksamlingar utomhus. Lokala mini-kockdowns förekommer också. Det innebär utegångsförbud mellan 01:00 och 06:00 samt att ingen musik får spelas. Information om var sådana restriktioner gäller hittar du här.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: