fbpx

Gör din egen Bakaliaros skordalia till nationaldagen

Den 25 mars är det Marie bebådelsedag. Då är det våffeldagen i Sverige. I Grekland är det nationaldag och man äter inte våfflor utan Bakaliaros Skoradalia, alltså friterad fisk med vitlöksröra. På bilden ovan en förfinad och supergod variant, serverad på The Five i Chania. Här kommer ett recept.

Skordalia med bröd och valnötter

Många gör skordalia med potatis, men det blir mycket godare att göra den med bröd och valnötter. Detta är ett traditionellt recept från Dodekaneserna, förmodligen med turkiska rötter.

 • 400 g gammalt surdegsbröd, utan skorpa
 • Vatten
 • 150 g valnötter
 • Skalade klyftor av 1 stor vitlök,
 • 150 ml rödvinsvinäger
 • 150 ml jungfruolja
 • 1/2 tsk salt

Blöt upp brödet i vatten, krama sedan ur vattnet ur brödet och lägg i en skål. Mortla eller mixa valnötterna. De ska inte vara för finmalda. Blanda med brödet. Mortla eller mixa vitlöksklyftorna med vinägern och blanda i. Tillsätt olivolja och salt. Blanda allt ordentligt. Om skordalian blir för lös kan du svälla lite ströbröd i lite vatten och blanda i. Röran ska ha ungefär samma konsistens och textur som skånsk senap.

Bakaliaros

Bakaliaros. Finns på ICA Kvantum i Liljeholmen. Foto: John Göransson.

Bakaliaros är egentligen Kabeljo. Torkad, saltad fisk som blöts upp innan tillagningen, ungefär som vår lutfisk. Men det är svårt att få tag på sådan i Sverige, så vi ersätter den med rimmad torskrygg (det går att köra ett tinat torskblock eller någon annan vitfisk också) Gör så här (4 pers):

Torsken

 • 1 1/2 msk salt
 • 2 tsk strösocker
 • 5 dl vatten
 • 500-600 g torskrygg eller ett tinat torskblock

Lös upp 1 1/2 matsked salt och två teskedar strösocker i 5 dl vatten. Lägg i torsken, så att lagen täcker hela fiskbiten. Låt den ligga minst en timme. Låt sedan fisken rinna av och skär i mindre bitar

Frityrsmeten

 • 5 dl rumstempererat vatten
 • 500 g vetemjöl
 • 330 ml öl, rumstempererat
 • 18 g jäst
 • 2 nypor strösocker
 • 1 nypa salt

Blanda allt utom mjöl och salt i en skål och låt stå i 15 minuter. Rör sedan ner mjöl och salt, blanda ordentligt så att det inte är några klumpar kvar. Täck med plastfolie och låt jäsa 1-2 timmar. Det ska svälla till sin dubbla storlek.

Fritera

 • Olja
 • vetemjöl
 • 1 tsk salt och 1/ tsk peppar

Hetta upp frityrolja (inte olivolja) till 180C i en djup stekpanna eller fritös. Blanda vetemjöl, salt och peppar sprid ut på ett fat och vänd fiskbitarna i, så de är helt täckta. Doppa fisken i frityrsmeten, låt rinna av och sänk försiktigt ner i den heta oljan, Lägg i några bitar i taget, så att inte oljan kallnar.

Om du friterar i en panna, vänd bitarna när de har fått färg och fritera den andra sidan. Ta upp när fisken är gyllenbrun, låt den rinna av på papper.

Servera

Traditionellt serveras Bakaliaros skordalia med potatismos och puré på gröna ärter. Men det går att köra med pommes frites också. Toppa gärna med lite hackad persilja och finhackad rödlök

Enklare men god variant av Bakaliaros, från Kallinterakis, nära Chanias busstation. Foto: John Göransson.

2 svar på ”Gör din egen Bakaliaros skordalia till nationaldagen

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: