fbpx

En bild och lite till: Du skall icke stjäla

Loading...
Loading...

Du skall icke stjäla. Det är det sjunde av Tio Guds Bud och det tycks grekerna ta på stort allvar. Titta på bilden. Två järnaffärer på en gata i Kalambaka. Som vanligt står det en massa varor på trottoaren, för att locka kunder och för att få mer plats i butiken. Det är bara en sak: Butikerna har stängt.

Klockan är över två och butikerna kommer att vara stängda till klockan sex. Ägarna är hemma, på caféet eller kanske hos någon älskarinna (efterlevnaden av det sjätte budet är inte lika rigorös). Men tanken på att någon skulle stjäla en vattenslang, en spade, en koskälla eller en rulle stängsel är absurd. Det är väl inte Dodge City i vilda västern? Det är Grekland!

Jag var lite sugen på en av de där koskällorna, jag hade gärna köpt en. Nu gick vi i stället till caféet och tog en öl. Samt en tsiporo. Det var trevligt!

jhdr
Attraktiva koskällor! Foto: John Göransson.

Risken att utsättas för rån, fickstöld eller inbrott är en bråkdel i Grekland, jämfört med i Sverige och i de flesta andra länder. Greker stjäl inte av varandra, det är tabu. Ungefär som att äta hund eller visa sig naken offentligt. Det senare är det rätt många turister som gör i Grekland, utan att fatta hur otänkbart det är. När jag var yngre gjorde jag också det ibland. Ett snabbt ombyte på stranden, det kunde väl inte vara så noga?

Nu vet jag bättre. Att ta seden dit man kommer betyder i Grekland att inte stjäla. Och att inte exponera sin bleka ändalykt på stranden.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: