fbpx

En bild och lite till: Grekerna och stränderna.

Loading...
Loading...

Grekland är fullt av fantastiska stränder och sannolikt är det därför landet har 30 miljoner utländska besökare varje år. Grekerna själva har en lite annan relation till sina stränder än turisterna. Den är deras badrum, deras vardagsrum och deras lekpark.

Vi cyklar ofta ner från huset i Chania till Nea Chora-stranden västerut på morgonen, före frukost. Då är det i stort sett bara vi och kvarterets äldre som är på plats. Damerna har baddräkt, hatt och solglasögon, herrarna har speedos. Damerna står i vattnet och pratar, som om de satt på caféet. Herrarna simmar så stiligt de kan och ansluter sedan till damerna. Alla känner varandra och hälsar glatt. Numera hälsar de på oss också.

Morgpndopp Nea Chora
Ett morgondopp på Nea Chora-stranden. Foto: John Göransson

På dagarna tätnar det med turister. Lördagar och söndagar är det proppfullt, då kommer de grekiska familjerna. Vattnet närmast land håller 37 grader Celsius och framåt eftermiddagen är det nog inte så mycket vatten längre. Vi badar någon annanstans då. Jag tänker inte berätta var.

Ibland cyklar vi österut på kvällen och badar vid den lilla stranden i Koum Kapi. Där är det bara greker, som tar sig ett kvällsdopp innan de ger sig ut på volta. Men först en kaffe eller en drink på någon av barerna längs strandpromenaden.

I övrigt finns det hur många strandbeteenden som helst bland grekerna. Tjejerna som ligger med musik i hörlurarna och bara vilar innan de ska iväg och jobba i baren, på hotellet eller på caféet. Grabbarna som vibrerar av testosteron och sparkar på bollar, brottas eller kör workout så nära tjejerna som möjligt. De äldre paren med sina medhavda stolar, parasoller och kassar fulla av matsäckar, vattenflaskor, ombyten… De lite äldre herrarna som sitter ensamma på bänkarna och njuter av utsikten. Barnfamiljerna med uppblåsbara strandleksaker, hinkar och spadar.

Själv klarar jag inte av att vara så långe på stranden. Helst bara ett snabbt dopp i soluppgången eller solnedgången, torka, klä mig och dra vidare. Annars vill jag ha ett strandcafé där jag kan sitta med en bok och något att dricka. Stränder överfulla med turister som ligger hela dagen på en solstol ger mig ångest. På riktigt. Förmodligen spökar de där semestrarna som barn, när strand-tristessen infann sig och mamma bara ville sola, röka gula Blend och skvallra med de andra mammorna.

Jag kan inte förstå hur man kan åka till ett land med så många möjligheter och bränna tiden på något som enkelt kan ersättas med ett solarium. Vi badar inte varje dag när vi är i Grekland. Ibland badar vi inte alls. Vi solar nästan aldrig på stranden. Bruna blir vi ändå, på promenader och cykelturer, på taket…

En reaktion till “En bild och lite till: Grekerna och stränderna.

  • 30 augusti, 2018 kl. 22:18
    Permalink

    Det där känner jag igen mig i. Att bara vilja ta ett enkelt svalkande dopp – och sedan göra något annat. Badet är ljuvligt, men att sedan bara ligga och vänta på att kroppstemperaturen åter ska nå kokpunkten för att sedan bada igen och igen är förödande trist. Att inte få ut något annat av sin semester än en värmeökning är att kasta bort dyrbara dagar av liv. Men den som blir lycklig av av det kan väl ligga där och bli gräddad 😛

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: