fbpx

En bild och lite till: Lina, bryggerichef

Loading...
Loading...

Det här är Lina. Hon är delägare i ett av Greklands mer framgångsrika mikrobryggerier, som gör öl under etiketten Ali. Lina ansvarar för försäljning, marknadsföring, PR, administration… Hennes manliga kompanjoner hittar på öl och brygger dem. Det gör Lina också. Här gör alla allt. Men jag misstänker att Lina gör lite mer av allt.

För bara några år sedan var Grekland värdelöst på öl. Gräsklipparöl i stora volymer, bryggda av Carlsberg, hade hela marknaden. Sen kom krisen. Efter några år kom Lina och hennes gäng.

De hade varit en sväng utomlands, där de hade fått nya intryck och idéer. Lina hade varit i Holland, där de, trots Heineken och Amstel, vet hur man brygger öl.

rbsh
Porter, weiss, IPA och red Ale från Ali. Foto: John Göransson.

De flyttade hem, sökte EU-bidrag och startade det lilla bryggeriet, i ett trist industriområde utanför Thessaloniki. Utrustningen kommer från konkursboet av Craft, Greklands första mikrobryggeri. Medan Craft satsade stort direkt och lät kostnaderna skena, tar Lina och hennes gäng ett litet steg i taget. De är här för att stanna.

rbsh
Lina poserar glatt i en av bryggtankarna. Foto: John Göransson.

Grekerna borde falla på knä och tacka Lina och hennes gelikar för att de finns. För att de investerar sin tid, sin begåvning och sin passion i att ge grekerna gott öl, skatteintäkter och spirande framtidstro. Jag tackar för att vi fick hälsa på och för att hon lånade ut ett par timmar av sin tid till mig. Och jag önskar henne fortsatt framgång, av ren egoism. Vad vore livet utan gott öl?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: