fbpx

Grekiskt dramaväder

Om du brukar åka till Grekland på sommaren så har du kanske bara sett solsken och blå himmel ovanför dig. Har du besökt landet på vintern så har du kanske sett resten av allt väder Grekland kan bjuda på.

Greker gillar drama (grekiskt ord för övrigt). Kanske är det vädret som har inspirerat? När det är väder i Grekland så är det ofta extremt och inte sällan livsfarligt. På somrarna kommer hettan och torkan, som ger upphov till bränder och får folk att drabbas av värmeslag. På vintrarna kommer stormarna och skyfallen, som spolar bort hus, får vägar och byggnader att rasa och skördar dödsoffer.

I juli 1987 dog över 1 000 personer av en värmebölja i Aten med omgivningar, där temperaturen som högst nådde 43,6 grader Celsius. I juli 2018 dog närmare 100 människor i bränder utanför Aten, ett halvår tidigare hade nästan samma region drabbats av svåra översvämningar som krävde ett 20-tal dödsoffer. Det går nästan inte ett år utan att väder slår över i naturkatastrofer som skördar dödsoffer.

Brand
En byggnad från 1800-talet brinner i juli 2018, efter veckor av hetta och svår torka. Bilden är tagen från vårt tak i Chania. Foto: John Göransson

Om jag för ett ögonblick bortser från de tragiska inslagen i dessa dramer så är det grekiska vädret faktiskt ganska spännande, så länge man snabbt kan sätta sig i säkerhet. Det är en ett mäktigt skådespel när himlens portar är vidöppna, stormen viner och vågorna sköljer in flera kvarter i hamnen i Chania. Luckor skalkas, allt löst surras, som på en båt i storm. Avloppsbrunnarna svämmar över och brunt vatten forsar nerför gatorna, vägar rasar, bilar välter… Alla håller tummarna för att inget allvarligt ska inträffa.

Booking.com

Sen kommer solen fram och vinden mojnar. Plötsligt är det 20 grader varmt och solen skiner från en blå himmel. Grekerna smyger ut och sätter sig på uteserveringarna. De drabbade börjar röja och städa i bråten, andra hjälper till. Härom vintern hittade vi drivved flera kvarter ovanför hamnen. I hamnbassängen guppade dussintals vita plaststolar som någon inte hade hunnit plocka bort från uteserveringen.

img_20171224_110034-effects
Solen torkar snabbt upp den regnvåta kajen. Foto: John Görsansson.

Vi har firat jul i Chania sju gånger. En gång var det 24 grader varmt vid tolvslaget på nyårsafton. En annan gång var det nollgradigt och snöfall på trettondagen. Och allt däremellan.

På sommaren är vi nästan säkra på vad det blir för väder. Det har kanke regnat fem gånger på de 25 somrar vi har tillbringat i Grekland. Det får gärna regna lite mer. Och vi slipper gärna temperaturer över 37 grader. Vårt rekord är +42. Då tar man det väldigt lugnt.

2 reaktioner till “Grekiskt dramaväder

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: