fbpx

En bild och lite till: Nattliv

Den här bilden är tagen 04:26 på morgonen. Det är fullt i baren, stämningen är på topp, men sansad. Röken är tjock, trots rökförbudet. Ingen är aggressiv eller dum. Ingen är full, i stort sett alla är påverkade. Bra musik ur högtalarna, inget Mix Megapol-strunt. Det kommer att vara öppet i flera timmar till.

När värmeböljan slår till vänder vi gärna på dygnet. Efter midnatt sjunker temperaturen oftast under 30 grader och framemot fem på morgonen kan den vara nere på 25 grader. Då kan det vara läge att krypa i säng, efter en promenad genom folktomma gator som på dagarna är proppfulla av turister, tingeltangel och inkastare. Nu är det bara vi, katterna och sophämtarna. Vackrare blir det knappast.

Det finns alltid barer som har öppet i grekiska städer. En god vän som jobbar i en av dem slog personligt rekord i våras. Hon började jobba klockan nio på kvällen och kunde inte stänga förrän halv sju kvällen efter. Vi gick hem redan klockan sex på morgonen, då hade hon drygt 12 timmar kvar. Principen är enkel: Så länge man har gäster så har man öppet.

Chania 05.07
05.07 på morgonen är det ingen trängsel på Zambeliou, Chanias mest trafikerade gågata. Foto: John Göransson.

Efter baren kan man gå till bageriet och äta frukost. Kaffe och ostpaj, kanske? Eller så bär det av till saluhallen, där bakdörren är öppen och en av tavernorna serverar varm mat.

Booking.com

Det finns flera skäl till att många greker vänder på dygnet. Värmen har vi redan nämnt. Dessutom vill de många som arbetar på kvällar och nätter gärna gå ut och umgås lite innan de går hem och lägger sig. När klubben stänger fyra på morgonen är man uppe i varv. Då bär det av till en annan bar, där man stannar till sju eller så.

Är detta nyttigt? Ingen aning. Men det är ett  bra sätt att driva Luther ur kroppen och det är väldigt trevligt. ”Man ska gå hem när det är som roligast.” Varför det?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: