fbpx

Λάδι – Olivolja i Grekland

Det här är elfte delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet.Du hittar alla publicerade artiklar här.

Λ. När grekerna säger Λάδι, (Ladi), som betyder olja, menar de nästan alltid olivolja, som är en av Greklands nationalsymboler och den huvudsakliga fettkällan i den grekiska kosten. 


Grekerna äter mest olivolja i världen, i genomsnitt 26 liter per person och år. Det är en halv liter i veckan och det krävs 6,5 olivträd för att producera den mängden.

Först ut med att plantera olivträd var minoerna på Kreta, omkring 3 500 år före Kristi födelse. Det finns fortfarande olivträd på Kreta som ger frukt efter flera tusen år. Minoerna var också först ut med att exportera olivolja.

Olivträdet och dess produkter blev tidigt en positivt laddad symbol för atenarna. Vinnarna i de Olympiska belönades inte bara en olivkvist i håret utan också med en amfora olivolja.

Olivträdet tillhör familjen Oleaceae som innehåller arter som Jasminum (jasmin), Syringa (syren), Fraxinus (ask) och Olea (oliv). Olivträdet har långsträckta lite läderartade blad som inte fälls på vintern. Det odlade trädet är vanligen medelstort med en rund form men kan i extrema fall nå upp till en höjd på cirka 10 meter.

Redan de gamla grekerna

Redan de gamla grekerna prisade olivoljan för dess näringsmässiga kvalitéer och använde den även som medicin. Vetenskapen tycks i dag vara ganska överens om att olivolja har en mängd goda egenskaper. Det mesta är långtifrån bevisat, men en stor spansk vetenskaplig studie med över 7 000 deltagare kunde påvisa ett tydligt samband: ju mer olivolja i kosten desto mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. I Sverige fick man länge gå till apoteket om man ville köpa olivolja eller vitlök.

Medelhavsdiet på olivolja, salt, hårt bröd och vin. Vad kan man mer begära av en novemberdag? Foto: John Göransson

Olivoljan är fortfarande en av Greklands viktigaste produkter. Landet är den tredje största exportören av olivolja i världen och den allra största exportören av jungfruolja, som är den högsta kvaliteten.

Pengarna hamnar utanför Grekland

Än idag skördas en majoritet av oliverna för hand. Det är dyrt, plockningen svarar för minst hälften av de rörliga kostnaderna. Oliverna plockas i plockpåsar eller läggs på nät eller skynken som lagts ut på marken, precis som de gamla grekerna gjorde.

Olivplockare på Kreta tar rast, någon gång runt 1900. Foto: Frédéric Boissonnas.

Tyvärr har Grekland samma problem med olivoljan som landet har med turismen. Nära tre fjärdedelar av den olja som produceras hamnar aldrig i flaskor med etikett på utan en stor del säljs i bulk till Italien och Spanien, där den tappas på flaska och säljs för dyra pengar. Det är lite som med turistindustrin, där charter och all inclusive gör att en stor del av intäkterna hamnar utanför Grekland.

Nypressad är bäst

Nog klagat. Grekisk olivolja är fantastisk. Vi tycker bäst om den nypressade, som är örtig och aromatisk, med en doft av nyklippt gräsmatta. Perfekt till dressing och bröd. Efter några månader avtar doft- och smakintensiteten och då är oljan bättre till matlagning. Det är så grekerna föredrar den.

Vi har alltid olivolja från Kreta hemma och vi använder den till all matlagning utom till majonnäs. Vi brukar släpa hem 3-5 liter i taget och klarar oss oftast utan att behöva köpa olja i Sverige, så vår totalkonsumtion ligger runt 10-12 liter per år. Det är hälften av genomsnittsgrekens, men betydligt mer än genomsnittssvenskens.

Olivträdet har förstås många fler användningar än olja. Vi äter oliver, det finns ett otal olika varianter. Vi använder olivträ som virke och som bränsle. Vi eldar med olivolja, vi gör tvål och krämer av den. Frågar du en grek så är olivolja, tillsammans med yoghurt och honung, bra till allt och bra mot allt. Tvål gjord av olivolja är bra för huden, olivolja är bra mot högt blodtryck, lågt blodtryck, lös mage, hård mage… Jag är givetvis skeptisk till allt detta, men en sak vet jag: bra olivolja är väldigt gott!

4 thoughts on “Λάδι – Olivolja i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: