fbpx

Ρ,ρ Ρεβύθια Kikärtor

Ρ Den sjuttonde bokstaven i det grekiska alfabetet är Ρ,ρ som i Ro. Dagens ord är Ρεβύθια, som betyder kikärtor. En liten böna som har stor betydelse i Grekland. Den är både en välsignelse och förbannelse. Det är skålarna med barnötter som ställer till det. Bilden ovan visar en varuautomat i Chania, där man kan köpa småflaskor med sprit, tillsammans med snacks i form av kikärtor. På så vis kan även de minsta få tag på sprit, dygnet runt; det är svårt att ha ålderskontroller i en varuautomat.

Jag avskyr råa kikärtor. Det gör nog de flesta. Det smakar som komprimerat damm och dde fastnar mellan tänderna. De är motsatsen till mat. Man blir förmodligen tjock om man äter för många, ändå blir jag hungrig av att äta dem.

Grekiska barägare är ofta ganska generösa. De ställer fram vatten, häller mycket i glasen och bjuder gärna på en shot eller två. De ställer ofta fram en skål nötter till drinken, men det är här det ofta går fel.

De sparsamt lagda barägarna köper den billigaste nötblandingen från sin leverantör, stora burkar som innehåller kanske 50 procent kikärter. När gästen sätter sig vid bardisken gräver bartendern upp en liten skål nötblandning ur burken och ställer fram på disken. När gästen har gått häller bartendern tillbaka de oätna nötterna i burken.

Booking.com

Nästa Nötskål innehåller betydligt mer kikärter, eftersom de flesta gästerna lämnar dem i skålen och äter upp resten. Ritualen upprepas med nästa gäst och för varje gång blir det mer kikärter och fler som har kladdat på dem. Jag har sett detta hända tillräckligt många gånger för att hävda att det inte är en slump.

I tillagad form är kikärter däremot både gott och nyttigt, om de har tillagats av någon som vet hur de ska hanteras. De är en stapelvara i Grekland, liksom i resten av Medelhavsområdet och har en mängd användningsområden.

Bäst smakar de i revitokeftedes, friterade nuggets på krossade kikärter, zucchini, ägg, örter och annat, starkt besläktade med turkarnas falafel. Kikärtsmjöl används till humus och hela kikärter används till soppor, stuvningar och sallader. Det är ofta utsökt mat.Om du inte har testat, gör det!

Revitokeftedes, kikärtsbollar. Mycket gott med tsatsiki eller skordalia (vitlöks-salsa). Foto: John Göransson.

2 reaktioner till “Ρ,ρ Ρεβύθια Kikärtor

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: