fbpx

Ρεβύθια – Kikärtor i Grekland

Loading...
Loading...

Ρ. Ρεβύθια (Revithia), är grekiskans ord för kikärtor. En liten böna som har stor betydelse i Grekland. Den är både en välsignelse och förbannelse. Det är skålarna med barnötter som ställer till det. Titta på bilden ovan. Inga nötter, bara kikärter och solrosfrön.

Jag avskyr råa kikärtor. Det gör nog de flesta. Det smakar som komprimerat damm och de fastnar mellan tänderna. De är motsatsen till mat. Man blir förmodligen tjock om man äter för många, ändå blir jag hungrig av att äta dem.

Grekiska barägare är ofta ganska generösa. De ställer fram vatten, häller mycket i glasen och bjuder gärna på en shot eller två. De ställer ofta fram en skål nötter till drinken, men det är här det ofta går fel.

Andelen kikärtor ökar vartefter

De sparsamt lagda barägarna köper den billigaste nötblandingen från sin leverantör, stora burkar som innehåller kanske 50 procent kikärter. När gästen sätter sig vid bardisken gräver bartendern upp en liten skål nötblandning ur burken och ställer fram på disken. När gästen har gått häller bartendern tillbaka de oätna nötterna i burken.

Nästa nötskål innehåller betydligt mer kikärter, eftersom de flesta gästerna lämnar dem i skålen och äter upp resten. Ritualen upprepas med nästa gäst och för varje gång blir det mer kikärter och fler som har kladdat på dem. Jag har sett detta hända tillräckligt många gånger för att hävda att det är regel snarare än undantag. Jag såg en gång en barägare som länge betraktade innehållet i nötskålen, suckade och tömde den i soporna. Den innehöll minst 90 procent kikärter.

Tillagade kikärtor är gott

I tillagad form är kikärter däremot både gott och nyttigt, om de har tillagats av någon som vet hur de ska hanteras. De är en stapelvara i Grekland, liksom i resten av Medelhavsområdet och de har en mängd användningsområden.

Bäst smakar de i revithokeftedes, friterade nuggets på krossade kikärter, zucchini, ägg, örter och annat. De är starkt besläktade med turkarnas falafel, men oftast godare. Kikärtsmjöl används till humus och hela kikärter används till soppor, stuvningar och sallader. Det är ofta utsökt mat. Om du inte har testat, gör det!

Revithokeftedes, kikärtsbollar. Mycket gott med tsatsiki eller skordalia (vitlöks-salsa). Foto: John Göransson.

2 reaktioner till “Ρεβύθια – Kikärtor i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: