fbpx

Σεισμός – Jordbävningar i Grekland

Σ. Σεισμός (Sismos), är grekiskans ord för jordbävning, en mycket vanlig företeelse i Grekland. När jag skriver detta är klockan elva på förmiddagen i Grekland och det har redan inträffat sju jordbävningar. Eftersom de hade en magnitud på mellan 0,6 och 2,5 på den öppna Richterskalan var det ingen som ens märkte att de inträffade.

Först när en jordbävning kommer över 3 går den att uppfatta och om den kommer över 4 blir den mer uppenbar, även om vi kanske skulle missa den om vi befann oss i en bullrig miljö eller låg och sov.

Allvar över sex

Det är inte förrän över 6,0 det börjar bli allvar. Senast ett sådant skalv inträffade i Grekland var 26 oktober 2018. Det låg på 6,8 men inträffade på stort djup, under havet några mil sydväst om Zakynthos. Om skalvet hade inträffat närmare land och närmare ytan hade det kunnat få katastrofala följder, nu blev det mest krossat glas och varor som skakade ner från hyllorna i butikerna. Samt en sömnlös natt för dem som befann sig på ön.

Jordskorpan är som ett pussel

Jordskorpan är som ett gigantiskt pussel av plattor. De rör sig hela tiden, väldigt lite och väldigt långsamt, men när två plattor har rört sig mot varandra tillräckligt länge frigörs massor av rörelseenergi. Det är som om du skulle försöka flytta ett kassaskåp genom att knuffa det framåt. Till slut flyttar kassaskåpet på sig, då skakar det i golvet och det är risk att det går sönder. Störst jordbävnigsrisk är det alltså i skarvarna mellan plattona. Grekland ligger mitt på den lilla teuktoniska Aegeiska plattan och är omgivet på alla sidor av sådana skarvar.

Vulkanisk aktivitet

Jordbävningar kan också utlösas av vulkanisk aktivitet på platser där jordskorpan är så tunn att dess heta inre tränger upp till ytan. Den mest aktiva vulkanen i Grekland finns på Nisyros. Där blev många hus förstörda i en serie jordbävningar mellan 1996 och 1997. Skalven var inte så kraftiga, men eftersom de inträffade rakt under ön och nära ytan ställde de till stor skada. Mer om det senare.

Oroa dig inte

Ska man som turist oroa sig för jordbävningar? Jag tycker inte det, av tre skäl:

  1. Sannolikheten för att det ska inträffa en allvarlig jordbävning just där du befinner dig är försumbar, om du inte reser till en plats med en aktiv vulkan. Det har vi gjort många gånger och vi sitter här.
  2. Sedan länge byggs alla hus i Grekland för att kunna stå emot jordbävningar. Det förklarar alla armeringsjärn på nybyggda hus. Det är faktiskt farligare att resa till Turkiet, där jordbävningar är lika vanliga men byggnormerna betydligt slappare.
  3. Det är inte rationellt att oroa sig för saker som inte går att påverka. Det bor många miljoner människor i områden där risken för jordbävningar är stor, nästan alla dör av något annat. Utan en smula fatalism blir livet för tråkigt.

Vårt hus stod pall

Vi har ett hus i Chania på Kreta. De flesta som har hus i Grekland struntar i att försäkra dem, vi som är förnuftiga svenskar har givetvis en hemförsäkring. Den täcker allt utom just jordbävningar, eftersom det hade fördubblat premien. Vi valde att bli grekiskt fatalistiska och intala oss själva att eftersom huset har 60 cm tjocka stenväggar och det har stått där sedan 1400-talet, det lär nog stå  kvar ett tag till.

Redan samma år som vi köpte huset, 12 oktober 2013, inträffade ett skalv väster om Kreta med magnituden 6,3 på Richterskalan. Vi var i Sverige och blev givetvis oroliga, så vi ringde vår granne och bad honom gå in och titta till huset. “Det har jag redan gjort. Jag ställde tillbaka några saker som hade ramlat ner från hyllorna, men annars var allt OK”, sade han.

Med ettåring i epicentrum

När vi besökte Nisyros 1997 för att döpa vår son hade öns vulkan vaknat till och det förekom hundratals skalv. Den verkliga nörden kan läsa om det i den här artikeln. Marken skakade under oss flera gånger om dagen, men vi oroade oss aldrig, eftersom våra vänner i lokalbefolkningen verkade ta det så lugnt. ”Det är bara vulkanen som bråkar lite”, sade de. En av dem hade en servering nere vid kanten av den stora Stefanoskratern och han bara skrattade. Efter vår sons dop bjöd han alla på lunch där nere.

I dag hade jag förmodligen varit livrädd, man blir försiktigare med stigande ålder. Att vi kunde sitta lugnt med våra vänner medan vår ettåring snusade i sin barnvagn ter sig rätt obegripligt i dag. Nåja, alla mår bra.

Turisterna flydde ön

En natt vaknade vi av ett ovanligt kraftigt och långvarigt skalv. Nästa morgon var hamnen full av skräckslagna turister som var på väg därifrån. Ett par från San Fransisco berättade att de hade vaknat när de stod i samma dörröppning och stirrade på varandra, för det är vad de har lärt sig att man ska göra och de gör det i sömnen.

Stefanoskratern på Nisyros. Foto: John Göransson.

Samma höst kom ett stort skalv. Det visade under 6 på Richterskalan, men det inträffade mitt under ön och nära ytan, så det ställde till stor skada. Myndigheterna försåg alla hus som riskerade att rasa med ett rött kryss. Vi såg många röda kryss sommaren efter och många bodde i tillfälliga barackläger i utkanten av huvudbyn Mandraki. Tack och lov var det ingen som dog.

Så gör du om det börjar skaka

Hur ska man göra om det inträffar en jordbävning? Ställa sig i en dörram?

Nej, den platsen är inte säkrare än någon annan, enligt råden jag har hittat från University of Washington. Kryp in under ett stadigt bord och vänta tills det har lutat skaka. Spring inte ut när det börjar skaka, eftersom området närmast husets ytterväggar är det farligaste stället att vara på. Där kan det börja yra av krossat glas, fasadbeklädnad, takpannor och annat. Stanna ute om du är ute och stanna inne om du är inne. Lägg eller sätt dig ner, innan jordbävningen kastar omkull dig.

Historiskt har Grekland påverkats mycket av jordbävningar, vulkanutbrott och några enstaka tsunamin. Civilisationer har gått under, städer har förstörts, tusentals människor har dött. Faktum är att en stor del av de där traditionella husen ute på öarna och längs kusterna är byggda på 50-talet eller senare, eftersom en serie jordbävningar mellan 1953 och 1955 förstörde en stor del av bebyggelsen och dödade bortemot tusen personer på bland annat Zakyntos, Kefalonia, Volos, Thessaloniki och i Dodekaneserna.

Längre tillbaka dog tusentals människor i jordbävningar. Troligen inte för att skalven var kraftigare, utan helt enkelt för att vi bygger bättre hus i dag. 

P.S. Jag måste erkänna att den trasiga muren på den översta bilden inte alls har skadats av en jordbävning utan snarare av en nazitysk bomb. D.S.

One thought on “Σεισμός – Jordbävningar i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: